ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ανοιχτόμυαλος κοσμοπολιτισμός του «Άδολου»

Από -
Ο ανοιχτόμυαλος  κοσμοπολιτισμός του  «Άδολου» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Άρης Τσανακλίδης εμπνέεται από το εξαιρετικό premium ούζο και προτείνει πρωτότυπες αρμονίες εξωτικών και παραδοσιακών τόνων στο μενού του «Kuzina».

Το πρώτο και πιο σημαντικό θεώρημα της γευστικής αρμονίας με ούζο, είναι ότι το έδεσμα πρέπει να του αντιμιλάει! Δεν είναι απλό πράγμα να σταθείς δίπλα σ’ ένα τόσο δυναμικά αρωματισμένο ποτό όπως το εθνικό μας απόσταγμα, γι’ αυτό ακριβώς οι γεύσεις που το συνοδεύουν πρέπει να έχουν κότσια για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Το ούζο έχει όμως και μια άλλη άγνωστη πλευρά, αυτή του ανοιχτόμυαλου κοσμοπολιτισμού, τη δυνατότητα του δηλαδή να εναγκαλίζεται έντονες γεύσεις από άλλα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Κι αν αυτό ισχύει μια φορά για το ούζο, τότε για το Άδολο, που δημιούργησε την κατηγορία premium ούζο με τη μέθοδο της τριπλής απόσταξης, ισχύει στο πολλαπλάσιο.
Ψάχνοντας λοιπόν τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πράξη κοσμοπολίτικη αρμονία, ζήτησα από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, που ξέρω ότι του αρέσει πολύ το Άδολο, να μας προτείνει ενδεδειγμένα πιάτα. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά ο πειραματισμός είναι ότι οι πικάντικες και αρωματικές μαζί γεύσεις εκφράζουν πολύ αυθόρμητα τον έρωτά τους για το ούζο. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ φυσικό, η πιπεράτη και γλυκανισάτη γεύση του, εκτός από το δικό μας μπούκοβο, να ταιριάζει με τον μυρωδάτο εξωτισμό του κάρι και του ουασάμπι. Πειραματιστείτε και θα εκπλαγείτε!

Κοτόπουλο κάρι
Μπλέκοντας πράσινο και κίτρινο κάρι στη σάλτσα και συνδυάζοντάς το με σαφράν, τζίντζερ, φρέσκο κορίανδρο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, δημιουργείται ένα έντονο και ιδιαιτέρως αρωματικό γλυκοφάγωτο κάψιμο που δένει φανταστικά με τη γλυκόπιοτη δύναμη, το φινόκιο και τη σπιρτάδα φλούδας λεμονιού που βγάζει το ούζο.

Τόνος, ουασάμπι, ταχίνι
Ιδού πώς η Ιαπωνία έρχεται στα νερά της Ελλάδας. Σχεδόν ωμός τόνος tataki με μια σάλτσα από ελαιόλαδο, σόγια, κάψα και φρεσκάδα από ουασάμπι, προσγειωμένη όμως με ταχίνι, που σερβίρεται μαζί με ψιλοκομμένα ντομάτα, κάππαρη, κρεμμύδι, δέχονται πάνω τους με μεγάλη ευχαρίστηση τις γουλιές του Άδολου.

Φάβα και χταπόδι
Το χταπόδι ψημένο sous vide και περασμένο στη συνέχεια για λίγο από τη σχάρα έχει πολύ ωραία, ραφινάτη al dente υφή που δεν της λείπει η τρυφεράδα και η φινετσάτη δύναμη του Άδολου γράφει όμορφα πάνω στην ελαφρά καπνιστή θαλασσινή του γεύση. Η «πέτρινη» ένταση κρίταμου και κάππαρης πάνω στη βελούδινη φάβα στηρίζει γευστικά το συνδυασμό.