ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το προχώ κυριακάτικο τραπέζι του Αθηναγόρα στο ολοκαίνουργιο «Branco» της Μυκόνου

Από -
Το προχώ κυριακάτικο τραπέζι του Αθηναγόρα στο ολοκαίνουργιο «Branco» της Μυκόνου - Χρυσοί Σκούφοι

Ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιουργεί μια νέα εστία ελληνικής κουζίνας στο «γιαπωνεζοκρατούμενο» Νησί των Ανέμων.

«Η δουλειά μου είναι να δώσω αέρα στο κλασικό και να το φτάσω στο επίπεδο της αστεροποίησης. Μην ξεχνάς ότι η καψούρα μου είναι να πειράζω τη σπανακόπιτα της μητέρας μου», μου είχε πει παλαιότερα σε κάποια κουβέντα μας ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, αφενός σχολιάζοντας την -όπως τότε έτσι και τώρα- «γιαπωνεζοκρατούμενη» γαστρονομική σκηνή της Μυκόνου αφετέρου εκφράζοντας το όνειρο του για τη δημιουργία ενός κλασικού ελληνικού εστιατορίου που πάντα πίστευε ότι λείπει από το Νησί των Ανέμων.

Ξαναθυμήθηκα τα λόγια του δοκιμάζοντας το μενού που δημιούργησε για το εστιατόριο «Branco», εντός του ολοκαίνουργιου ομώνυμου ξενοδοχείου στην παραλία του Πλατύ Γιαλού. Στο κομψό και χαλαρωτικό περιβάλλον που έπλασαν οι ειδήμονες του ατμοσφαιρικού design K-Studio, ο Αθηναγόρας δημιουργεί τις συνθήκες μιας προχωρημένης γαστρο-ταβέρνας και στήνει ένα «κυριακάτικο τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα», όπως εύστοχα μου το περιγράφει ο chef de cuisine Αριστοτέλης Ζέρβας. Ήδη το καλωσόρισμα (ένας φίνα μαριναρισμένος γαύρος με ελιές και αέρινο αγιολί) δίνει το στίγμα μιας ελληνικής κουζίνας with a twist. Στις αρετές της η πολύ καλή πρώτη ύλη και το πάντρεμα των ελληνικών γεύσεων με τις μοντέρνες μαγειρικές τεχνικές, με τρόπο που δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους.

Από το αρκετά πληθωρικό μενού θα κατατάξω στις καλύτερες στιγμές του τις χυμώδεις παντρεμένες σαρδέλες με τουρσί κόκκινου κρεμμυδιού, την ισορροπημένα αιχμηρή (και με ωραίο umami τελείωμα) μους κίτρινης κολοκύθας με καπνιστά αυγά ξιφία, τους ψητούς μυκονιάτικους κεφτέδες με καπνιστό γιαούρτι και κρουστά ντοματίνια κονφί, το απολαυστικό κυκλαδίτικο αρνί στη σούβλα με λάδι από κάπαρη και μαϊντανό, και για όσους αγαπάνε το ψάρι, τη ζουμερή τσιπούρα με αρωματικά βότανα και ελαφριά σάλτσα αυγολέμονο, η οποία καπνίζεται διακριτικά σε φούρνο Mibrasa.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο pastry chef Σπύρος Αρτελάρης φρεσκάρει δημιουργικά τα γλυκά «ζαχαροπλαστείου», όπως το εκμέκ (που έρχεται με κρέμα μαστίχας και βύσσινο), η πορτοκαλόπιτα με σιρόπι αγάβης που παίζει ωραία με υφές από εσπεριδοειδή και το αφράτο εκλέρ με τραγανή βάφλα και τέσσερις υφές σοκολάτας. Η βεράντα του «Branco» ενώνεται με το bar του ξενοδοχείου, όπου τα κοκτέιλ υπογράφει ο Βασίλης Κυρίτσης («The Clumsies») αλλά και την κομψή παραλία του, όπου δεν λείπουν τα events με επώνυμους DJs.