ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Maurilio Garola: Ο μισελενάτος chef που έχει γράψει ιστορία στην Alba

Maurilio Garola: Ο μισελενάτος chef που έχει γράψει ιστορία στην Alba - Χρυσοί Σκούφοι

Στο χωριό Treiso, μόλις 9 χιλιόμετρα από την Alba, την ιταλική πόλη  που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τις περίφημες λευκές τρούφες της, βρίσκεται το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο La Ciau del Tornavento.

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1930 που κάποτε λειτουργούσε σαν σχολείο και, εδώ, από το 1998 μεγαλουργεί ο chef Maurilio Garola. Ο χώρος ζεστός, μοντέρνος, elegant, με μεγάλες τζαμαρίες, απ’ όπου ατενίζεις τους ατελείωτους αμπελώνες της περιοχής.

Μας καλωσόρισε ο πρόσχαρος Maurilio με τη συνέταιρό του Nadia Βenech. Η κουζίνα τους είναι ιταλική, μεσογειακή, δημιουργική και αναδεικνύει τα προϊόντα της περιοχής, χρησιμοποιώντας πάντα άριστη πρώτη ύλη. Μάλιστα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά προέρχονται όλα από τον κήπο του εστιατορίου.

Highlight η περίφημη κάβα, για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος ο chef, αφού διαθέτει 70.000 μπουκάλια και 1.800 ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο. Εντυπωσιακότατο το θησαυροφυλάκιο με τις πόρτες από ατσάλι, όπου φυλάσσονται τα ακριβότερα μπουκάλια, όπως επίσης και οι μεγάλες γυάλινες βιτρίνες, με τα αλλαντικά και τα τυριά.

Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με μια ποικιλία από amuse bouche, απ’ τα οποία ξεχωρίσαμε τη μους μορταδέλας με πιστάκιο πάνω σε φύλλο ρυζιού, καθώς και το μπακαλιάρο με μελάνι σουπιάς. Από τα πρώτα ενθουσιαστήκαμε με το ψητό κρεμμύδι, γεμιστό με μοσχαρίσιο λουκάνικο με amaretti μπισκότο και λιωμένο τυρί, τραγανό και νοστιμότατο. Eντυπωσιακά παρουσιασμένο το οσομπούκο με το κόκαλο κομμένο εγκαρσίως, το μεδούλι ζεστό και από πάνω μαριναρισμένες φέτες ψάρι μαγιάτικο με σως wasabi, αποδεικνύει πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει μία κλασική συνταγή.

Από τα κυρίως ξεχωρίσαμε την απίθανη κοτολέτα piemontese από μοσχάρι, παναρισμένη με κρισίνι, ελαφρώς καπνιστή, συνοδευόμενη με σως από φουντούκι και ασιατική σαλάτα. Το φιλέτο ήταν εξαιρετικής ποιότητας και ήρθε τέλεια ψημένο με όλα του τα υγρά (cheese fondue, όπως το ονομάζει) και βέβαια από πάνω λευκή τρούφα. Τα αρώματα και γεύση σε όλο τους το μεγαλείο. Κλείσαμε το δείπνο μας με ravioli με σοκολάτα nutela πουρέ από αχλάδι και άγρια berries και συνιστούμε ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στο «la Ciau del Tornavento» για όποιον επισκεφθεί την Alba.

Από τη Δέσποινα Ολυμπίου