ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υψηλή Ελληνική Κουζίνα από τον Στυλιανουδάκη στο «Kenshō» της Μυκόνου

Από -
Υψηλή Ελληνική Κουζίνα από τον Στυλιανουδάκη στο «Kenshō» της Μυκόνου - Χρυσοί Σκούφοι

Σπάνια ένα amuse bouche μένει τόσο έντονα χαραγμένο στη μνήμη όσο αυτό με το οποίο ο Γιώργος Στυλιανουδάκης μας επεφύλαξε ένα υψηλού επιπέδου καλωσόρισμα στο εστιατόριο του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου «Kenshō Boutique Hotel & Suites» στον Ορνό της Μυκόνου. Η καταπράσινη σφαίρα από άγρια χόρτα έσκασε σαν υδάτινη βόμβα με φοβερά αρώματα στο στόμα, ακολουθούμενη από ένα απίθανο «παγωτίνι» με επικάλυψη από βούτυρο κακάο και γέμιση από τρίχρονη γραβιέρα Κρήτης, φίνα και πικάντικη.

Είναι γνωστή η αγάπη του σεφ για τις εκλεκτές πρώτες ύλες (διαλεγμένες σχεδόν στο χέρι από διάφορα μέρη της Κρήτης) αλλά και τις μοντέρνες μαγειρικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίζεται διαρκώς ˙ τα δύο αυτά στοιχεία χαρακτηρίζουν έντονα το μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που προτείνει στο «Kenshō Restaurant». Χωρίς να αναλώνονται σε περίτεχνες παρουσιάσεις, τα πιάτα του είναι μινιμαλιστικές συνθέσεις με λίγα επιμέρους στοιχεία, καθένα από τα οποία προσφέρει ένταση και βάθος στο σύνολο.

Αρκεί, ας πούμε, να δοκιμάσεις το ευρηματικά ισορροπημένο ντουέτο που κάνει το kale με το απάκι και η ωραία παρέα τους με ποσέ αυγό σε κρέμα από ανθόγαλο ή τον απλώς τέλειο πουρέ παντζαριού που «ντύνει» ένα βαθιά νόστιμο χταπόδι (λιγότερο χτυπημένο από το σύνηθες για να κρατήσει το ιώδιό του και μαγειρεμένο σε σταθερή θερμοκρασία για 5 ώρες), αλλά και το πρωτότυπο χαβιάρι από πετιμέζι που συνοδεύει τη χοιρινή πανσέτα, με τέλεια κρούστα και βελούδινο κρέας.

Όπως και σε αυτό το τελευταίο, που αντλεί την έμπνευσή του από την πατροπαράδοτη συνταγή του τρύγου, η διάθεση για εκ νέου ανάγνωση της παράδοσης με σύγχρονο πνεύμα οδηγεί τον Στυλιανουδάκη και στα δύο καλύτερα πιάτα του καταλόγου: στην εξαιρετική κακαβιά με αστακό και βασιλικό καβούρι ποσέ (και ένα… ταπεινό κονφί ντομάτας που καταφέρνει παραδόξως να ανταγωνιστεί σε νοστιμιά τα πολυτελή οστρακόδερμα), και στην σούπερ γκουρμέ εκδοχή του στιφάδου, με τρυφερότατο μοσχαράκι Wagyu, emulsion ντομάτας, πάστα πατάτας και εκρηκτικές νότες από κρεμμυδάκι και αφράλατο από το Καστέλι Κισσάμου. Όλα αυτά τα χαίρεσαι καθισμένος στην απέριττη λευκότητα της βεράντας του εστιατορίου με θέα τον όμορφο, γεμάτο σκάφη κόλπο του Ορνού,   ή στις ντιζαϊνάτες ανοιχτόκαρδες σάλες.