ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το χέλι που γοήτευσε τους Χρυσούς Σκούφους 2022

 Το χέλι που γοήτευσε τους Χρυσούς Σκούφους 2022  - Χρυσοί Σκούφοι

Καπνιστό και ντελικάτο, το αρτινό χέλι του Βαγγέλη Γείτονα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές των πιάτων του dinner de gala των Χρυσών Σκούφων 2022. Καταξιωμένοι σεφ το αξιοποίησαν με πρωτοτυπία, γοητεύοντας γαστρονομικά και εκπλήσσοντας ευχάριστα τους καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς.

Ταξιδεύει από τα καθαρά νερά της Άρτας όπου εκτρέφεται, στα πιο λαμπρά finedining τραπέζια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το καπνιστό χέλι του Βαγγέλη Γείτονα κάνει κάθε χρόνο στον κόσμο της γαστρονομικής δημιουργίας και απόλαυσης ένα ταξίδι τόσο θαυμαστό όσο εκείνο που οδηγεί τα άτομα του είδους του Anguilla Anguilla από την αλμυρή Θάλασσα των Σαργασσών στα γλυκά νερά γύρω από τις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής. Και δε χρειάζεται να φτάσει κανείς μέχρι το Τρίγωνο των Βερμούδων για να το ανακαλύψει: το ελληνικό χέλι "Γείτονας" είναι μια λιχουδιά ξεχωριστή, που στα χέρια των κορυφαίων σεφ της χώρας και όχι μόνο, αναδεικνύεται σε υλικό – θησαυρός.

Υλικό που μπορεί να γίνει βάση για αξέχαστες δημιουργίες, που εντυπωσιάζουν τις αισθήσεις της όρασης αρχικά και της γεύσης στη συνέχεια, όπως αυτή που συνέθεσαν οι σεφ του dinner de gala των Χρυσών Σκούφων 2022, Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της «Μεγάλης Βρετάννιας» και του «King George») και Τάσος Μαντής (από το καινούργιο «Soil»). Μια τρυφερή κρέπα από αλεύρι ρεβιθιών, σκεπασμένη με έναν ανθισμένο αιγαιοπελαγίτικο κήπο από μυρώνια, άγριο σκόρδο, κάππαρη, πέταλα ξινήθρας και μαγιονέζα φυκιών, και κεντημένη με το εξαιρετικό καπνιστό χέλι «Γείτονας».

Μια πανδαισία φρεσκάδας, δροσιάς, τρυφεράδας και εκλεπτυσμένης γεύσης, που έγινε καμβάς ώστε το καπνιστό χέλι «Γείτονας» να ξεδιπλώσει τη βουτυρένια θαλασσινή νοστιμιά του, πλουτισμένη με ευγενικές νότες καπνίσματος, το πιάτο αυτό προκάλεσε ενθουσιασμό στα τραπέζια του Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρετάννιας». Απέδειξε για άλλη μια φορά τον πλούτο της νοστιμιάς και της ποιότητας, που μπορεί να συμπυκνώσει ένα γνήσιο ελληνικό υλικό, όταν ευτυχήσει τόσο φίνας φροντίδας, από την εκτροφή ως και τη μεταποίηση,όσο αυτή με την οποία το περιβάλει η εταιρεία «Β. Γείτονας &Σια EE» και στη συνέχεια να απογειωθεί γευστικά από κορυφαίους δημιουργούς.