ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Chefs at the Park με το «Funky Gourmet» να διακρίνεται

Από -
Chefs at the Park με το «Funky Gourmet» να διακρίνεται - Χρυσοί Σκούφοι

Ένα υπέρκομψο γαστρονομικό φεστιβάλ στην Ολλανδία, μας δίνει ιδέες συντονισμού μας με την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Πες το ευτυχή συγκυρία αλλά όταν η αρχοντιά εποχής συναντιέται τόσο πετυχημένα με το σύγχρονο ντιζάιν, η αισθητική και το κάλλος αποκτούν νέες διαστάσεις. Το Parc Broekhuizen στο Leersum 60 χλμ. νοτίως του Άμστερνταμ είναι από κείνα τα μικρά παλατάκια του 18ου αιώνα σε στυλ Empire, ιδανικά σκηνικά για ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με μικρές λιμνούλες δίπλα του, περικυκλωμένο από ένα καταπράσινο δάσος, που το ερωτεύεσαι μονομιάς.

Πόσο μάλλον όταν το εστιατόριο του το «Le Voltaire» έχει αστέρι Michelin που το επιμελείται ο 3άστερος Jacob Jan Boerma. Εκεί λοιπόν εδώ και 3 χρόνια διοργανώνεται το γαστρονομικό φεστιβάλ «Chefs at the Park» που φέτος συγκέντρωσε σε τέσσερις μέρες 50 αστέρια Michelin από την Ευρώπη και την Ασία, σε κομψά lunch, diner και kitchen party.

Ανάμεσά τους η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη εκπροσωπώντας το «Funky Gourmet» και την ελληνική γαστρονομία. Είναι πολύ σημαντικό δε το γεγονός ότι η εμβληματική σπεσιαλιτέ τους τάρτα λευκής σοκολάτας με αυγοτάραχο και lime ενθουσίασε και τον κόσμο αλλά και τους σεφ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, που έρχονταν και ξανάρχονταν για να χαρούν το απίθανο ηλεκτρισμένο κοντράστ ιωδίου της θάλασσας και γλύκας.

Δύο ακόμη σπεσιαλιτέ που έκαψαν πολλές καρδιές ήταν ο ευγενέστατος συνδυασμός στρειδιού και αυστραλέζικου μαγιάτικου με το εντυπωσιακό acid umami μιας βινεγκρέτ με dashi και yuzu και την ταιριαστή κάψα εκρηκτικής μαγιονέζας wasabi με φίνα κάψα, από τον 2άστερο Rolf Fliegauf (ρεστοράν Ecco Ascona στο St. Moritz/Ελβετία) και η μαριναρισμένη σε σάλτσα ponju τσιπούρα με ποικίλες υφές αγγουριού να της δίνουν πολυεπίπεδη και ντελικάτη φρεσκάδα των οικοδεσποτών Thomas Deeper Sloot και Robert Pool (Restaurant Voltaire). Το φινάλε το έγραψα στην πανέμορφη orangerie τρωγοντας μια ασύλληπτη ποικιλία από σπάνια τυριά, που μου θύμισαν πως η ελληνική τυροκομία είναι καιρός να προβάλει πιο συστηματικά την ιδιαιτερότητά της στην εστίαση.