ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019. Δείτε τους νικητές.

Από -
Από αριστερα: Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης Four Seasons/Amathus Beach, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, David Goodridge, Executive Chef Thanos Hotels, Θεοδόσης Κοκκινόφτας, Chef de cuisine Helios Restaurant, Στέλλα Κυριακίδου, Ορισθείσα Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Μιχαηλίδη Αταλιώτη, Food & Beverage Director Thanos Hotels, Ανδρέας Μαυρομάτης, chef εστιατορίου Mavrommatis, Νίκος Παττίχης, εκδότης Φιλελεύθερος, Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής Four Seasons/Amathus Beach - Χρυσοί Σκούφοι
Από αριστερα: Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης Four Seasons/Amathus Beach, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, David Goodridge, Executive Chef Thanos Hotels, Θεοδόσης Κοκκινόφτας, Chef de cuisine Helios Restaurant, Στέλλα Κυριακίδου, Ορισθείσα Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Μιχαηλίδη Αταλιώτη, Food & Beverage Director Thanos Hotels, Ανδρέας Μαυρομάτης, chef εστιατορίου Mavrommatis, Νίκος Παττίχης, εκδότης Φιλελεύθερος, Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής Four Seasons/Amathus Beach

Μια λαμπερή τελετή, παρουσία προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, επισφράγισε την άφιξη των κορυφαίων γαστρονομικών βραβείων στην Κύπρο, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα 11/11 στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού.

Την ολοένα ανοδικότερη πορεία της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου επισφράγισαν την Δευτέρα 11/11 οι Χρυσοί Σκούφοι, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά. Ο επί 26 χρόνια κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Ελλάδας φέτος ταξίδεψε στη Μεγαλόνησο για να αναδείξει την πορεία της σύγχρονης γαστρονομίας της χώρας με μια λαμπερή τελετή σε σύμπραξη ανάμεσα στο «αθηνόραμα» και στον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» και παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

«Helios»
«Helios»

Σε αυτήν την παρθενική τελετή απονομής του θεσμού στην Κύπρο, που αποτέλεσε κορύφωση μιας γαστρονομικής έρευνας 12 μηνών, βάσει των γνωστών αυστηρών προδιαγραφών και διεθνών κριτηρίων της ομάδας των Χρυσών Σκούφων, την κορυφαία διάκριση του ενός Χρυσού Σκούφου απέσπασαν τρία εστιατόρια (το «Helios» στο ξενοδοχείο «Anassa» στην Πόλη Χρυσοχούς, το «The Grill Room» στο «Amathus Beach Hotel» στη Λεμεσό και το «Vivaldi by Mavrommatis» στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού), ενώ 12 ακόμη απέσπασαν τη διάκριση Top Notch και 9 τιμήθηκαν με τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας.

Η τελετή απονομής, που έλαβε χώρα στο «Four Seasons», αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός. Οι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, μέσα από τον διασκεδαστικό διάλογό τους, σύστησαν στο κοινό το παράξενα γοητευτικό επάγγελμα του γευσιγνώστη, έλυσαν τις γαστρονομικές εξισώσεις της βαθμολογίας των πιάτων, μετέφεραν τα πιο περίεργα περιστατικά που έζησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων και, βέβαια, συντόνισαν τις απονομές στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

«The Grill Room»
«The Grill Room»

Τις απονομές ακολούθησε το γαστρονομικό μέρος της βραδιάς, με το dîner de gala που υπέγραψε ο Ιταλός διάσημος σεφ Carlo Cracco. Με centerpiece της art de la table τις δημιουργίες του Κύπριου διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξης Θεμιστοκλέους) με ξεχωριστά γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age», το dîner de gala συνέχισε τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων, όπου καταξιωμένοι σεφ δημιουργούν και μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής.

Σε αυτήν την παρθενική τελετή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, ο Ιταλός σταρ σεφ προσέφερε μια δυνατή γεύση από τη σοφιστικέ fine dining κουζίνα του περίφημου εστιατορίου «Cracco» στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele, ενώ δίπλα του ο executive chef του «Four Seasons» Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγκάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου συνέθεσαν ένα δυνατό team, που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef αλλά και τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς, κερδίζοντας δίκαια την αποθέωση από όλους τους προσκεκλημένους στο τέλος αυτής της συναρπαστικής εμπειρίας. Μείνετε συντονισμένοι για το αναλυτικό ρεπορτάζ και την παρουσίαση των καλύτερων εστιατορίων.

Τα βραβευμένα εστιατόρια Κύπρου για το 2019

Τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο 2019
«Vivaldi by Mavrommatis»
«Vivaldi by Mavrommatis»

HELIOS / ANASSA HOTEL 15/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κομψή σάλα στο εσωτερικό, βεράντα με τραπέζια κάτω από τις ελιές, πιάτα με φινέτσα, υψηλή τεχνική και άριστες πρώτες ύλες ξεδιπλώνουν τις επιρροές του σεφ Ντέιβιντ Γκούντριτζ από την ευρωπαϊκή και ασιατική γαστρονομία, αναπτυγμένες σε γαλλική βάση, με low calorie φιλοσοφία και προσανατολισμό στην υψηλή διατροφική αξία. Ευρηματικές δημιουργίες με πολυεπίπεδα γευστικά βάθη στα πιάτα του.
Νέο Χωριό Πάφου, anassa.com

THE GRILL ROOM / AMATHUS BEACH HOTEL 15/20
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
Το «Grill Room» του ξενοδοχείου «Amathus» φιλοξενείται σε ένα χώρο κομψό και διακριτικά πολυτελή, ιδανικό για ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών. Το μενού είναι προσανατολισμένο στο κρέας με ένα μεγάλο ρεπερτόριο κοπών και προελεύσεων και σωστές ωριμάνσεις που δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Πολύ καλά πρώτα πιάτα, μεταξύ των οποίων εξαιρετικό ταρτάρ. Εξαιρετική wine list που υπηρετείται αποτελεσματικά από οινοχόο με γνώσεις.
Λεμεσός, amathuslimassol.com

VIVALDI BY MAVROMMATIS / FOUR SEASONS HOTEL 15/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κοσμοπολίτικο εστιατόριο σύγχρονης κουζίνας με υπέρκομψη στην απλότητά της χειμωνιάτικη σάλα και βεράντα για να απολαμβάνεις το δείπνο τα βράδια του καλοκαιριού. Με επικεφαλής στην κουζίνα τον Ανδρέα Μαυρομμάτη (βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του στο Παρίσι) το «Vivaldi» προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα με μεσογειακές αναφορές. Από τα καλύτερα πιάτα του η Tuna carpaccio. Πολύ καλή η λίστα κρασιών και εξαιρετικό το σέρβις.
Λεμεσός, fourseasons.com.cy

Τα εστιατόρια που βραβεύονται με την ειδική διάκριση Top Notch
«Amorosa»
«Amorosa»

AMOROSA / ANNABELLE HOTEL 14,50/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Το signature dining εστιατόριο του ξενοδοχείου «Annabelle» χαρακτηρίζεται από τη δωρική κομψότητα της σάλας με τους ασπρόμαυρους καναπέδες ως κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο και για background τη θάλασσα και τους υπέροχους κήπους. Ο executive chef Lorant Brun δημιουργεί μια ανάλαφρη σύγχρονη κουζίνα με άριστες τεχνικές και ενδιαφέρουσες γευστικές εντάσεις. Το καλοκαίρι, το εστιατόριο λειτουργεί μπροστά στην πισίνα. Πολύ ενδιαφέρουσα wine list με μεγάλη γκάμα από ετικέτες του κυπριακού και του διεθνούς αμπελώνα.
Πάφος, www.annabelle.com.cy

BASILIKO / ANASSA HOTEL 14,50/20
ΠΟΛΥΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η μακρά προϋπηρεσία του σεφ Ντέιβιντ Γκούντριτζ στη γαστρονομική σκηνή του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτεται στην υποβλητική σάλα μοναστηριακής μυσταγωγίας του signature εστιατορίου του ξενοδοχείου «Anassa». Υψηλή τεχνική και περιπετειώδης διάθεση συνθέτουν την πανασιατική διαδρομή του μενού, που κινείται με άνεση τόσο στις αυστηρές γραμμές της ιαπωνικής σχολής όσο και σε πιο comfort δυτικότροπες δημιουργίες. Τολμηρές επιλογές και παιχνιδιάρικος πειραματισμός.
Νέο Χωριό Πάφου, anassa.com

LE FRENCHIE BISTRO 14,50/20
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην παλιά πόλη κοντά στο κάστρο βρίσκεται αυτό το ατμοσφαιρικό γαλλικό bistrot που τιμά τη γαστρονομία της χώρας που εκπροσωπεί. Ο σεφ Nelson de la Rosa προτείνει πιάτα με γεύση και λεπτότητα αλλά και κρασιά από τον γαλλικό αμπελώνα διαλεγμένα με γνώση.
Λεμεσός, FB Le Frenchie Bistro Restaurant

OURANOS / ANNABELLE HOTEL 14,50/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Lounge tapas bar restaurant στο rooftop, στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου «Annabelle», με λιτή διακόσμηση και απεριόριστη θέα στο λιμάνι της Πάφου και στο μεσαιωνικό κάστρο. Το μενού κινείται στον άξονα της σύγχρονης κουζίνας με μια μεγάλη γκάμα από τάπας. Πολύ ενδιαφέρουσα λίστα αλκοόλ και κοκτέιλ.
Πάφος, www.annabelle.com.cy

THE LODGE 14,50/20
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
Σάλα με διακόσμηση σε αποικιακούς τόνους που σε μεταφέρει στη Νότια Αφρική. Η κυρίως δράση βρίσκεται στη μερικώς σκεπασμένη και ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλή. Κύριος κορμός του μενού τα dry aged κρεατικά τα οποία διαχειρίζονται υποδειγματικά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης εξαιρετικό χειροποίητο Boerewors, το τυπικό νοτιοαφρικάνικο λουκάνικο, και φρέσκο ψάρι από τη Νότια Αφρική. Wine list με μια γερή συλλογή από νοτιοαφρικάνικα κρασιά.
Πάφος, +357 96 677288

EPSILON RESTO BAR 14/20↑
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Πάνω στη Μαρίνα της Λεμεσού, με μίνιμαλ και ιδιαίτερα κομψό διακοσμητικό ύφος. Μπάρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύγχρονες γεύσεις με ασιατικές και μεσογειακές επιρροές. Καλή λίστα κρασιών και ενδιαφέροντα κοκτέιλ.
Λεμεσός, FB Epsilon Resto Bar

LA MAISON FLEURIE RESTAURANT 14/20↑
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αστικό περιβάλλον και αύρα γαλλικού επαρχιακού εστιατορίου δεμένα σε ένα ενδιαφέρον σύνολο. Με περισσότερα από 30 χρόνια παράδοση στα χέρια της ίδιας οικογένειας, το εστιατόριο υπηρετεί μια κλασική αστική κουζίνα με γαλλική ταυτότητα που βασίζεται σε πολύ καλές πρώτες ύλες.
Λεμεσός, FB La Maison Fleurie Limassol Cyprus

LIMANAKI FISH RESTAURANT / AMATHUS BEACH HOTEL 14/20↑
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
Στον κήπο του «Amathus Hotel», δίπλα στη θάλασσα, το «Λιμανάκι» παρουσιάζει μια κουζίνα εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο ψάρι. Εξαιρετική πρώτη ύλη αλλά και έμπειρη μπριγάδα, η οποία διαχειρίζεται άψογα το τηγάνι και τη σχάρα, ενώ ταυτόχρονα εκτελεί με επιδεξιότητα και πιο σύνθετα πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά.
Λεμεσός, amathuslimassol.com

MARBRE FUSION GRILL / RADISSON BLU HOTEL 14/20↑
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
Εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα και ένα μενού που εστιάζει στα κρέατα υψηλής ποιότητας, στις κοπές και στους διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Την κουζίνα επιμελείται ο βραβευμένος στην Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Στα συν, τα μαγειρευτά του πιάτα όπως το παστίτσιο με σιγομαγειρεμένα μάγουλα και παραδοσιακά κυπριακά μακαρόνια.
Λάρνακα, marbrerestaurant.com

NOTIOS / ALMYRA HOTEL 14/20↑
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μπροστά στη θάλασσα, μέσα στους καταπράσινους κήπους του ξενοδοχείου «Almyra». Σέρβις στη σκεπαστή βεράντα με μοντέρνο και ανάλαφρο sitting. Στο κομμάτι που οροθετείται από το χαμηλό πάσο, τον τόνο δίνουν οι αναπαυτικοί καναπέδες και ο ρομαντικός φωτισμός το βράδυ. Ένα μεγάλο μέρος του καταλόγου αφιερώνεται στο new style sushi. Πολύ ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα με fusion κοσμοπολίτικη διάθεση. Εξαιρετική wine list και προτάσεις για pairing. Από τα καλύτερα πιάτα του ο black cod με κρούστα κάσιους και το φιλέτο αρνιού με κρεμμύδι τουρσί, γλυκομπίζελα και κάρι.
Πάφος, almyra.com

SEASONS ORIENTAL / FOUR SEASONS HOTEL 14/20↑
ΚΑΝΤΟΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μίνιμαλ διακοσμητικό ύφος, φίνες καντονέζικες γεύσεις, πιάτα που φρεσκάρουν την παράδοση με ένα σύγχρονο γευστικό τουίστ. Το κινέζικο εστιατόριο του «Four Seasons» είναι πολυτελές, κοσμοπολίτικο, με εξαιρετικό σέρβις και προσεγμένη wine list.
Λεμεσός, fourseasons.com.cy

THE JOLLY JOKER 14/20↑
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Bar-restaurant υπερπαραγωγή. Εντυπωσιακή μπάρα που δεσπόζει στο χώρο και πολύ καλά κοκτέιλ. Το μενού επιμελούνται οι βραβευμένοι Έλληνες σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και Δημήτρης Δημητριάδης ενώ chef de cuisine είναι ο Αλέξανδρος Κάρλος. Το μενού υπηρετεί τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
Λευκωσία, FB The Jolly Joker

Τα εστιατόρια που βραβεύονται με Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας
«Γευσηκλέους 62»
«Γευσηκλέους 62»

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σύγχρονη μεγάλη σάλα με νότες βιομηχανικών στοιχείων. Ευχάριστη ατμόσφαιρα και φωτεινός εξωτερικός χώρος. Η κουζίνα υπηρετεί την κυπριακή παράδοση με μετρημένο και αξιόπιστο τρόπο. Πολλές κλασικές προτάσεις τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική κουζίνα.
Λευκωσία, FB γευσηκλέους 62

62 DAFNE / PARKLANE RESORT & SPA 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ανάλαφρα κομψό περιβάλλον σχεδόν πάνω στην παραλία του ξενοδοχείου «Parklane», με το στοιχείο του ξύλου να κυριαρχεί. Όμορφες πέργκολες που χαρίζουν δροσιά. Χειμερινή σάλα σε αστικό κλασικό ύφος. Στο μενού κυπριακές και ελληνικές γεύσεις που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Δοκιμάστε σπιτική πίτα με άγρια χόρτα και μπαρμπούνια με μαυρομάτικα φασόλια (λουβιά).
Λεμεσός, https://www.marriott.com/hotels/travel/pfomd-parklane-a-luxury-collection-resort-and-spa-limassol/

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ TΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟΝ» 14/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στο πιο κεντρικό σημείο του χωριού Τερσεφάνου, τρία αδέλφια, ο Κυριάκος, ο Σταύρος και η Ευανθία Φώκου, προτείνουν μια δημιουργική εκδοχή της κυπριακής κουζίνας. Στο πρωτότυπο μενού τους αξιοποιούν εξαιρετικές πρώτες ύλες από τα γύρω χωριά και τις εντάσσουν σε πιάτα που ισορροπούν επιδέξια την παράδοση και την σύγχρονη γευστική αντίληψη.
Τερσεφάνου, Λάρνακα, FB Δημιουργική Ταβέρνα "Το Πατρικόν"/ Tavern"To Patrikon" 

DIONYSUS MANSION 14/20
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ KOYZINA
Ατμοσφαιρική σάλα με εντυπωσιακά φωτιστικά, κούνιες που κρέμονται από την οροφή και art de la table με γκόθικ στοιχεία. Μοντέρνα και πολύ γευστική κυπριακή κουζίνα από τον σεφ Δημήτρη Χαϊδεμένο, που συνδυάζει έξυπνα παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα υψηλής ποιότητας από μικρούς παραγωγούς και ελληνικά προϊόντα πρώτης γραμμής όπως ο μαύρος χοίρος. Πρωτότυποι και στιβαροί συνδυασμοί γεύσεων. Ρομαντική αυλή στο πίσω μέρος του εστιατορίου.
Λεμεσός, FB Dionysus Mansion

ΚΑΜΑΣΙΑΣ 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στα χέρια της τρίτης γενιάς, μια ξεχωριστή οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια και προσφέρει καλοφτιαγμένη κυπριακή κουζίνα με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ανάλογα με την εποχή, η τροφοσυλλογή από τα μέλη της οικογένειας, συνεισφέρει άγριες αγκινάρες, μανιτάρια, σπαράγγια και σαλιγκάρια. Δικό τους χαλούμι, ντομάτες και ντόπιες πατάτες συμπληρώνουν την εικόνα. Καλά χειροποίητα γλυκά. Ρουστίκ σάλα και δροσερή σκεπαστή αυλή για το καλοκαίρι, που κλέβει την παράσταση τριγυρισμένη από πράσινο.
Παραλίμνι, FB Taverna Kamasias

KINGFISHER 14/20
ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ
Εξαιρετική πρόταση για ψαροφαγία απέναντι από τους τάφους των Βασιλέων. Ο Kingfisher ξεχωρίζει με τα ολόλευκα χρώματα και τη σκεπαστή αυλή με την καλαμένια στέγη. Ο Λευτέρης Σαπαρίλλας προτείνει ένα μενού με ατού τα φρέσκα ψάρια ανάλογα με το τι θα φέρει η θάλασσα. Πέρα από τα κλασικά –σχάρα και τηγάνι–, ετοιμάζει εξαιρετικά μεγάλα ψάρια με σάλτσα στο τηγάνι και πολύ καλά ωμά (καρπάτσιο και ταρτάρ).
Πάφος, FB Kingfisher Fish Tavern

MILITZIS RESTAURANT 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Οικογενειακή ιστορική ταβέρνα επάνω στη θάλασσα με υπέροχη θέα. Πετρόχτιστη σάλα και δροσερή βεράντα συνθέτουν ένα ζεστό και φιλόξενο σύνολο. Το μενού προτείνει παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα με σούβλες και ψητά στον ξυλόφουρνο και πολύ φροντισμένους κυπριακούς μεζέδες. Σημειώστε ότι η οικογένεια Μιλίτζη παράγει τα δικά της γαλακτοκομικά (χαλούμι, γιαούρτι, λευκό τυρί), παστά και λουκάνικα.
Λάρνακα, FB Militzis Restaurant

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ιδιαίτερη περίπτωση παραδοσιακής κυπριακής ταβέρνας. Η Σοφία τυροκομεί μόνη της χαλούμι, λευκό τυρί (σαν φέτα), αναρή και γιαούρτι, ζυμώνει καθημερινά προζυμένιο ψωμί και ψήνει τα πάντα στον ξυλόφουρνο. Πρώτες ύλες από το χωριό και τη γύρω περιοχή, το κρασί και η ζιβανία δικής τους παραγωγής. Ο χώρος τους έχει διαμορφωθεί σαν ένα μικρό «μουσείο» με παραδοσιακά αντικείμενα και φορεσιές. Το καλοκαίρι στρώνουν τα τραπέζια στην αυλή, κάτω από την κληματαριά.
Πάφος - Λετύμπου, +357 99 995961

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΣΙΑ 14/20
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην καρδιά της Λάρνακας, η δημοφιλής οικογενειακή ταβέρνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από κυπριακούς μεζέδες. Ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που θα βρουν, φτιάχνουν πολύ καλά χειροποίητα ζυμαρικά, δικό τους χαλούμι, αλείμματα και νόστιμες πίτες. Τη γευστική παράσταση κλέβουν τα ψητά κρέατα.
Λάρνακα, +357 24 400676

Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα.
Μέγας χορηγός η εταιρεία Best Value για Επαγγελματίες, θυγατρική της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο.
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality, κατασκευαστική εταιρεία του κυπριακού Quality Group.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων Κύπρου είναι:
Cyprus Import Cooperation LTD, με τα αυτοκίνητα Mercedes
Vassos Eliades Ltd, με τα προϊόντα Mövenpick, Nespresso, S.Pellegrino, Acqua Panna, ­Ζαμπάρτας, Λαζαρίδης
Keo LTD, με τα προϊόντα Estrella & Estrella Damm Inedit
ACM Christofides LTD με το προϊόν Macallan
Blue Island Plc - Fish farming & trading of fresh fish
La Maison du Vin, με το προϊόν Ruinart
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας Alpha Κύπρου
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο «Four Seasons» Λεμεσού