ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήστε το στον Nobu

Από -
Αφήστε το στον Nobu - Χρυσοί Σκούφοι

Σε μεγάλη φόρμα το «Matsuhisa Athens», αποκαλύπτει ιδιαίτερες πτυχές αν αφεθείς στις σπέσιαλ ιδέες της ημέρας, σ' ένα μενού omakase.

Ο καλύτερος τρόπος για να γευτείς την ιδιαιτερότητα και τη φιλοσοφία του Nobu είναι να αφεθείς στο σπέσιαλ μενού γευσιγνωσίας omakase (σημαίνει αφήνω το μενού στον σεφ), και το first time των €100, μια αληθινή γιορτή που θα την θυμάστε για καιρό. Φυσικά αν θέλετε κάποιες συγκεκριμένες signature σπεσιαλιτέ σαν το black cod ή το σολομό karashi su miso μπορείτε να ζητήσετε να συμπεριληφθούν, το καλύτερο όμως είναι να δώσετε στον σεφ λευκή κάρτα και να σας σερβίρει τις δικές του ιδέες. Το κάναμε και ευτυχήσαμε.

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίσαμε από το μενού ήταν μια από τις καινούργιες πολύ ωραίες Nikkei ιδέες του Nobu, το nori taco με γουακαμόλε και θαλασσινά όπου η τορτίγια φτιάχνεται με φύκια αντί για αλεύρι καλαμποκιού· τραγανό, όλο ξηροκαρπάτο καπνιστό άρωμα, με δροσερό και βελούδινο αβοκάντο, ντελικάτο χαβιάρι ossietra και φυλλαράκι εδώδιμου χρυσού για στολίδι είναι αστέρι. Τα απέριττα «σπαγγέτι» καλαμαριού βουτηγμένα στο umami ενός ζωμού tempura και σερβιρισμένα με γλυκοφάγωτο αχινό και κρεμμύδι σε μια πολυεπίπεδη ισορροπία είναι πιάτο γαστρονομικού διαλογισμού. Παρόμοια αίσθηση και από το garden on the plate, μια απίθανη φυσιολατρική σύνθεση με all time classic αφετηρία πού συνδυάζει σπαράγγια με γεύση ντελικάτου τσάγαλου και πικρούτσικη φινέτσα χλωροφύλλης, και αυγό ποσέ, τρούφα, γιαπωνέζικη μαγιονέζα και σφουγγάρι red miso με εκρηκτική umami νοστιμάδα.

Τα sushi είναι τα καλύτερα που μπορείς να φας στην Αθήνα καθώς το ρύζι τους είναι φανταστικό (η υφή του θυμίζει άγγιγμα από το χέρι μωρού παιδιού όπως μου έχει πει ο ίδιος ο Nobu)· το πλατώ της ημέρας είχε nigiri με εξαιρετική κοιλιά τόνου, λιθρίνι με αιχμηρό yuzu kosho(πάστα από λεμόνι και φρέσκο πράσινο κρεμμύδι) αντί για wasabi, φλογισμένη σαρδέλα, homemade καραμελωμένο χέλι, και μια βαρκούλα από φύκι nori με την υπέροχη αρμονία μέσω κοντράστ υφών και γεύσεων από τραγανά αυγά σολομού και γλυκοφάγωτο απαλό αχινό.

Το κρέας είναι δυνατό κεφάλαιο εδώ. Είτε μιλάμε για μόλις καψαλισμένο Wagyu που η εξαιρετική γεύση του λίπους του σε καθηλώνει, είτε μιλάμε για ένα από τα κορυφαία κρέατα στον κόσμο σαν το Wagyu Kagoshima με τον υψηλότερο δείκτη ενδομυϊκού λίπους Α5 με τρυφεράδα απαράμιλλη και γεύση που θυμίζει μεδούλι. Το εστιατόριο του Nobu Matsuhisa στην Αθήνα με επικεφαλής τον head sushi chef Τόνυ Βρατσάνο έχει ανεβάσει πολύ τις επιδόσεις του.