ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Συντονισμένοι με το κίνημα του Zero Food Waste

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2022: Συντονισμένοι με το κίνημα του Zero Food Waste - Χρυσοί Σκούφοι

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ετοιμάζεται να βραβεύσει τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας στις 4 Απριλίου, στη «Μεγάλη Βρεταννία», και συντονίζεται με το παγκόσμιο κίνημα του Zero Food Waste.

Αστέριος Κουστούδης © Γιώργος Βουρσούκης
Αστέριος Κουστούδης © Γιώργος Βουρσούκης

Παρά μία τριάκοντα οι χρονιές που ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και στην εικοστή ένατη αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Οι Χρυσοί Σκούφοι συντονίζονται με το πνεύμα του ΟΗΕ, που έχει βάλει στόχο τη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2030, και αναλαμβάνουν δράση, σφραγίζοντας το concept του μενού στην τελετή απονομής των βραβείων με τη λογική του Zero Food Waste. Πρόκειται για μια ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά τόσο συμβολικά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Τη δημιουργία και το μαγείρεμα των πιάτων του μενού της τελετής απονομής, που θα γίνει στις 4 Απριλίου στη «Μεγάλη Βρεταννία», έχουν αναλάβει δύο προικισμένοι και γνωστοί για την οικολογική τους ευαισθησία σεφ, που έχουν βραβευτεί και από τους Χρυσούς Σκούφους και από τον Guide Michelin: ο Τάσος Μαντής, που πρόσφατα άνοιξε το δικό του εστιατόριο («Soil»), και ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» και του «King George», Αστέριος Κουστούδης. Με ανοιχτόμυαλο δημιουργικό πνεύμα θα συνθέσουν ένα γαστρονομικό μενού που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει όλη την Ελλάδα στη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων, αλλά και στη δημιουργική τους χρησιμοποίηση.

Τάσος Μαντής © Γιώργος Βουρσούκης
Τάσος Μαντής © Γιώργος Βουρσούκης

Η ευαισθητοποιημένη φιλοσοφία και πρακτική No Food Waste διαδίδεται ταχύτατα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, παροτρύνοντας τους σεφ, αλλά και τους ιδιώτες, να αξιοποιούν δημιουργικά στην καθημερινή τους ζωή όσα μέχρι τώρα θεωρούνταν διατροφικά απορρίμματα. Εξελίσσεται σ’ ένα ευρύ «κίνημα» στο χώρο της γαστρονομικής δημιουργίας, με leaders μεγάλους και ιδιαίτερα επιδραστικούς σεφ, κορυφαίους στην ιεραρχία του πλανήτη, όπως ο Massimo Bottura και ο Dan Barber, με τα εστιατόριά τους μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου. Ο διάσημος τριάστερος Ιταλός, μέσω του project Refettorio που έχει δημιουργήσει, μάχεται τα άσκοπα διατροφικά απορρίμματα, χρησιμοποιώντας τα σε κοινωνικές κουζίνες για τη διατροφή ανθρώπων που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια σε όλο τον πλανήτη. Ο ίδιος μου έχει πει ότι τα ψίχουλα του ψωμιού ή μια μαυρισμένη μπανάνα δεν είναι σκουπίδια αλλά εξαιρετικά τρόφιμα, και οι σεφ πρέπει να τα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, μαγειρεύοντάς τα λίγο διαφορετικά.

Massimo Bottura © PaoloTerzi
Massimo Bottura © PaoloTerzi

Ο Dan Barber, πάλι, ακτιβιστής του οικολογικού fine dining στο φημισμένο «Blue Hill at Stone Barns», μαγείρεψε ένα γεύμα για τους 30 ηγέτες που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος το 2015 στο Μανχάταν, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από διατροφικά απορρίμματα, θέλοντας να συγκεντρώσει τις καρδιές και τα βλέμματα όλου του κόσμου στο τεράστιο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει σήμερα η ασυλλόγιστη σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη. Είναι σοκαριστικό το στοιχείο ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από μεγάλη διατροφική ανασφάλεια. Επιπλέον, όσα πετάμε επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγούν σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζουν πολύ σε χρήμα. Ο πρόεδρος του Slow Food Carlo Petrini έχει πει πολύ εύστοχα: «Τα ψυγεία υπάρχουν για να διατηρούν τα τρόφιμα. Αντ’ αυτού, έχουν καταντήσει προθάλαμοι του σκουπιδοτενεκέ!».

Dan Barber
Dan Barber

Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Δεν θα πετάξουμε λοιπόν τίποτα από τις πρώτες ύλες που οι σεφ έχουν επιλέξει για να δημιουργήσουν ένα γαστρονομικό δείπνο υψηλών προδιαγραφών στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων. Θα αξιοποιήσουμε όλα όσα συνήθως θεωρούνται «σκουπίδια» στις κουζίνες των εστιατορίων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και αυτά μπορούν να μεταμορφωθούν σε εδέσματα υψηλής γαστρονομίας.

Ο θεσμός που τιμά κάθε χρόνο τη γεύση ως πολιτισμικό αγαθό, ως μία τέχνη απόλυτα συνδεδεμένη με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας και του λαού μας, ως μια σύγχρονη έκφραση ευγενούς ψυχαγωγίας, δίνει ένα μήνυμα αισιόδοξης αλλαγής νοοτροπίας και μας καλεί να κάνουμε πράξη το «Zero Food Waste».

Η τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων 2022» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων

S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
Upfield Professional
ΔΩΔΩΝΗ
ΙΕΚ Δέλτα 360ο
Ιωνίς

Yποστηρικτές

Nestle Desserts
Maggi
Polygreen
Κτήμα Γεροβασιλείου
Geitonas V.