ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεiα Ελληνικής Κουζiνας απo το «αθηνόραμα»: Ένας νέος θεσμός ανατέλλει

Από -
«Γλυκό τζατζίκι», ένα εμβληματικό πιάτο του Έκτορα Μποτρίνι - Χρυσοί Σκούφοι
«Γλυκό τζατζίκι», ένα εμβληματικό πιάτο του Έκτορα Μποτρίνι

Το «αθηνόραμα» δημιουργεί ένα νέο γαστρονομικό θεσμό τιμώντας και βρα­βεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας. Από το 2018 τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απογαλακτίζονται και ανεξαρτητοποιούνται από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, αποκτώντας τη δική τους υπόσταση με έδρα βράβευσης τη Θεσσαλονίκη.

Aν κάνουμε ένα φλας μπακ στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας, θα διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια «γαλανόλευκη» γαστρονομική άνοιξη. Από τα πιο γκουρμέ εστιατόρια με ελληνική κουζίνα μέχρι τις ψαγμένες παραδοσιακές ταβέρνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, επικρατεί πατριωτικός γαστρονομικός ενθουσιασμός! Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας καθώς και νέοι σεφ νιώ­θουν ενθουσιασμό και δηλώνουν υπερήφανοι που παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό και στους ξένους επισκέπτες της χώρας μια σύγχρονη, ποιοτική και νόστιμη ελληνική κουζίνα. Άλλοτε πιο προχωρημένη και άλλοτε πιο κλασική, η ελληνική κουζίνα ανθεί σε εστιατόρια και ωραίες ταβέρνες σε όλη τη χώρα.

Εμείς στο «αθηνόραμα» αισθανόμαστε χαρά και υπηρηφάνεια γι’ αυτό το επίτευγμα. Διότι η αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας και ο εκσυγχρονισμός της οφείλουν πολλά και στο «αθηνόραμα» που από το 1996, εντοπίζοντας το πρόβλημα μιας ελληνικής κουζίνας αφυδατωμένης, συρρικνωμένης και τουριστικής, αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά στην κατάσταση μέσω συγκεκριμένων δράσεων.

Έβαλε μπροστά την πένα του και από δίπλα τη γευσιγνωστική του ομάδα, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας κάθε καλή προσπάθεια και τους ελάχιστους σεφ εκείνης της εποχής που είχαν αρχίσει ήδη την ανατροπή στο εθνικό γαστρονομικό τοπίο της χώρας.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μέσα από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων το «αθηνόραμα» άρχισε να βραβεύει από το 1996 τα ελάχιστα τότε εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που ξεχώριζαν στην Αθήνα. Επόμενος μεγάλος σταθμός η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003, ενώ η καθιέρωση τελικά των ξεχωριστών Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας δίπλα στους Χρυσούς Σκούφους ήρθε το 2009.

Φέτος το «αθηνόραμα» παίρνει­ ακόμη μία μεγάλη πρωτοβουλία λανσάροντας ένα νέο θεσμό: τα αυτόνομα πλέον Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, πλήρως ανεξαρτητοποιημένα από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνεται η δική τους τελετή απονομής!
Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της επικράτειας θα απονεμηθούν στις 20 Μαρτίου 2018 σε μια λαμπερή τελετή στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency». Το dîner de gala της βραδιάς θα δημιουργήσουν έξι βραβευμένοι σεφ εκπροσωπώντας τις περιοχές και τις γεύσεις τους μέσα από τη νέα ελληνική κουζίνα. Ο Γιάννης Παροίκος από το «Βαρούλκο» την Αθήνα, ο Έκτορας Μποτρίνι από το «Etrusco» το Ιόνιο, ο Γιάννης Μπαξεβάνης από το «Ferryman» την Κρήτη, ο Αθηναγόρας Κωστάκος που ετοιμάζει νέο εστιατόριο στη Μύκονο το Αιγαίο, και οι Απόστολος Αλτάνης από τα «Alfredo's Grand Dining» και  «Ambrosia» και Σωτήρης Ευαγγέλου από το «Salonica» τη Μακεδονία. 

Με αυτήν την ενέργεια το «αθηνόραμα» στηρίζει δυναμικά την ελληνική κουζίνα τώρα που οι περισσότεροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξή της. Καθώς ο γευστικός μας πολιτισμός εξελίσσεται και μπαίνει στη βιτρίνα της χώρας, όπως λ.χ. στη Γαλλία και την Ιταλία, η αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και οι μικροί παραγωγοί εξαιρετικών ντελικατέσεν αναπτύσσονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, δίνοντας περιεχόμενο μαζί με την κουζίνα των εστιατορίων στην πρόκληση του γαστρονομικού τουρισμού που αποτελεί δημοφιλέστατη τάση στο ταξίδι πλέον.

Είναι σαφές ότι η ελληνική γαστρονομία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κομβικό σημείο και πρέπει να ενισχύσει και να σκιαγραφήσει με συνέπεια την ταυτότητά της. Έτσι οι ελληνικές γεύσεις θα αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και με την ιδιαιτερότητά τους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια σημαντική θέση στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Η νέα ελληνική κουζίνα διαμορφώνεται βήμα βήμα, πατώντας στις βάσεις της παράδοσης, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνει τα όριά της με σύγχρονες τεχνικές, conceptual προσεγγίσεις και αποδώσεις κλασικών ιδεών, ώσμωση με ξένες επιρροές, ακόμη και με καινοφανείς γευστικές προτάσεις που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, αλλά απηχούν με έναν ευρύτερο τρόπο το πνεύμα και το «άρωμα» της Ελλάδας, των προϊόντων και των εθίμων της. Σε αυτήν τη διαδρομή όμως συναντήσαμε και μια «γκρίζα ζώνη». Δοκιμάσαμε δηλαδή αρκετές σπεσιαλιτέ που, θεοποιώντας αυτάρεσκα κάποιες καινούργιες τεχνικές και ιδέες από ξένες κουζίνες, κατέληγαν να απομακρυνθούν από το πνεύμα της κοινής ελληνικής γευστικής γλώσσας κι έμεναν μετέωρες σε ένα διεθνή μοντερνισμό.

Ακριβώς γι’ αυτό, χωρίς να χάσουν τη διάθεση της ανανέωσης και τον πυρετό του πειραματισμού, νέοι και παλιότεροι σεφ πρέπει να μελετήσουν και να κατανοήσουν εις βάθος το λεξικό και το συντακτικό της ελληνικής παράδοσης, έτσι ώστε οι δημιουργίες τους να διατηρούν ζωντανό το δεσμό με αυτή. Δεν λέμε να αρκεστούμε στη νόστιμη επανάληψη κλασικών γεύσεων από την αστική κουζίνα και τις τοπικές παραδόσεις, πιστεύουμε όμως ότι ένα απόσταγμα ελληνικότητας πρέπει να διατρέχει τις νέες δημιουργίες. Η νέα ελληνική κουζίνα θα πρέπει να μας θυμίζει σίγουρα χαρακτηριστικά αρώματα, γεύσεις, μαγειρικούς τρόπους, συνήθειες που συγκροτούν τη σημερινή μαγειρική γλώσσα των Ελλήνων.

Από την άλλη, φυσικά, πρέπει να συμπεριλαμβάνει τοπικούς γευστικούς ιδιωματισμούς από όλες τις γωνιές της χώρας –πιάτα που μπορούν να δώσουν σχεδόν εξωτικό χαρακτήρα στο γαστρονομικό μας τοπίο–, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν χάνουν την επαφή τους με την ελληνικότητα των γεύσεων και των αρωμάτων. Τα διεθνή στοιχεία, που είναι λογικό να μας επηρεάζουν στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση όταν κάποιος βάζει στόχο την ανανέωση της ελληνικής κουζίνας και κυρίως να εντάσσονται αρμονικά στα πιάτα χωρίς να προκαλούν παράσιτα.

Η κριτική επιτροπή του «αθηνοράματος» όργωσε την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε δοκιμάζοντας εις βάθος την κουζίνα παλιών και νέων ελληνικών εστιατορίων και συνεχίζει ακάθεκτη τώρα που φτάνει στο φινάλε της φετινής της έρευνας. Τα κριτήριά της στην αξιολόγηση της ποιότητας και της ελληνικότητας των γεύσεων θα είναι πιο αυστηρά και στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη θα χειροκροτήσουμε τους καλύτερους.

Χορηγοί των 1ων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας είναι οι :
Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso, Metro Cash & Carry