ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε τους νέους διεθνείς Έλληνες σεφ που δημιουργούν το diner de gala της απονομής των Χρυσών Σκούφων 2018

Από -
Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Θάνος Φέσκος, Γιώργος Κατάρας, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Φίλιππος Χρονόπουλος και Μιχάλης Παπαφίλης - Χρυσοί Σκούφοι
Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Θάνος Φέσκος, Γιώργος Κατάρας, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Φίλιππος Χρονόπουλος και Μιχάλης Παπαφίλης

Στην επέτειο των 25 χρόνων τους, οι Χρυσοί Σκούφοι τιμούν τους Έλληνες σεφ που κάνουν καριέρα στην Ευρώπη και τους καλούν να δημιουργήσουν το μενού του επίσημου δείπνου της απονομής. Γνωρίστε τη δυναμική και ήδη διακεκριμένη πεντάδα που θα χειροκροτήσουμε στην Αθήνα στις 26/2.

Tο σαφάρι της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων έχει αισίως τελειώσει και μας χωρίζουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την τελετή απονομής των βραβείων υψηλής γαστρονομίας στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Κι επειδή αυτές οι διακρίσεις είναι πολύ σημαντικές, δίνοντας ένα μέτρο του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, οι τελετές απονομής των Χρυσών Σκούφων ήταν από την πρώτη χρονιά της 25χρονης πορείας τους κάτι πολύ ξεχωριστό. Κάθε φορά το concept της βραδιάς σχεδιάζεται με διαφορετικό τρόπο, ώστε να αποτελεί γαστρονομικό γεγονός που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, παρουσιάζοντας ζωντανά τις παγκόσμιες μαγειρικές τάσεις.

O κορυφαίος Βάσκος της technomotional κουζίνας Andoni Luis Aduriz
O κορυφαίος Βάσκος της technomotional κουζίνας Andoni Luis Aduriz

Τις τελετές απονομής έχουν τιμήσει με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους κορυφαίοι σεφ της Ευρώπης, δημιουργώντας και μαγειρεύοντας οι ίδιοι το ειδικό γαστρονομικό μενού της βραδιάς. Ανάμεσα σε άλλους, έχουν έρθει στην Αθήνα προσκεκλημένοι του «αθηνοράματος» ο κορυφαίος Βάσκος της technomotional κουζίνας Andoni Luis Aduriz (2 αστέρια Michelin και πάντα στην πρώτη δεκάδα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου), ο φευγάτος σούπερ σταρ των Άλπεων Marc Veyrat (3 αστέρια Michelin και 20/20 από τον οδηγό «Gault et Millau»), ο υπέρκομψος Βάσκος Martin Berasategui (3 αστέρια Michelin και πολλές φορές στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου), ο απίθανος Σουηδός Björn Frantzén (2 αστέρια Michelin και μέσα στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου), ο κορυφαίος σεφ του Μιλάνο Carlo Cracco (2 αστέρια Michelin και δύο φορές μέσα στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου), ο τριάστερος θρύλος της παγκόσμιας γαστρονομίας Albert Roux, η σιδηρά κυρία της γαλλικής κουζίνας Ghislaine Arabian (2 αστέρια Michelin), ο είκοσι φορές τριάστερος σταρ σεφ της Βαυαρίας Heinz Winkler και ο Μιλανέζος σεφ της μόδας Elio Sironi (εστιατόριο «Bvlgari» και τώρα executive chef στο εστιατόριο των Dsquared «Ceresio 7»).

Στα επίσημα δείπνα της απονομής το μενού έχουν επίσης δημιουργήσει όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες σεφ, ενώ το dîner de gala των Χρυσών Σκούφων του 2014 ήταν το επίσημο δείπνο των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Φέτος λοιπόν, στην επέτειο των 25 τους χρόνων, οι Χρυσοί Σκούφοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν και πάλι κάτι πολύ διαφορετικό: να τιμήσουν πέντε νέους Έλληνες σεφ που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους διεθνή αναγνώριση δουλεύοντας σε τριάστερα εστιατόρια της Ευρώπης.

O εξαιρετικός Σουηδός σεφ Björn Frantzén
O εξαιρετικός Σουηδός σεφ Björn Frantzén

Δεν είναι μικρό πράγμα να σε αναγορεύουν assisant head chef στο τριάστερο εστιατόριο «Geranium» της Κοπεγχάγης όπως τον Θάνο Φέσκο, ούτε να είσαι στο νευραλγικό πόστο της ομάδας R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης) του τριάστερου «Maaemo» στο Όσλο όπως ο Γιώργος Παπαζαχαρίας. Είναι μεγάλη τιμή να μαγειρεύεις όπως ο Μιχάλης Παπαφίλης στην τριάστερη κουζίνα του Eric Frechon στο παρισινό «Epicure» ή να σε παινεύει ο γαλλικός Τύπος για το αστέρι που κερδίζεις με το που αναλαμβάνεις το «Restaurant du Palais Royal», έχοντας διακριθεί προηγουμένως δίπλα στον περίφημο Joël Robuchon, όπως ο Φίλιππος Χρονόπουλος. Και φυσικά σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να είσαι νέος Έλληνας σεφ και να σου αναθέσουν την εκπροσώπησή τους στο διεθνή διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία όπως συνέβη με τον Γιώργο Κατάρα.

Φέτος λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τα ταλέντα αυτά που τιμούν τη χώρα μας στο εξωτερικό σε ένα σπέσιαλ μενού στο οποίο οι γεύσεις της Ελλάδας «μεταφράζονται» μέσα από το φίλτρο των δικών τους εμπειριών. Ξεφεύγοντας μάλιστα από τα κλισέ, καθώς το μενού δεν θα έχει καθόλου κρέας! Θα έχει όμως ισχυρές δόσεις πρωτοτυπίας, ανάλαφρες γεύσεις, πολυσύνθετα αρώματα, προσωπικές αναμνήσεις των σεφ – και η νοστιμιά του θα εκπλήσσει αλλά και θα πατάει γερά στο έδαφος. Υπομονή, σε λίγες ημέρες θα χειροκροτήσουμε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι star chefs της βραδιάς

Γιώργος Παπαζαχαρίας | «Maaemo», Όσλο

Δημιουργικός conceptualίστας, συχνάζει στις σπέσιαλ R & D (Έρευνα και Ανάπτυξη) κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων («Fat Duck», «Quique Dacosta», «L’air du Temps»). Αυτήν τη στιγμή δουλεύει στο αντίστοιχο νευραλγικό πόστο του τριάστερου «Maaemo» στο Όσλο.

Φίλιππος Χρονόπουλος | «Restaurant du Palais Royal», Παρίσι

Είδε  τη φιλοσοφία του ν αλλάζει δίπλα στον 3άστερο μετρ Alain Passard στο «L’Arpège» και μετά δούλεψε στη δημιουργική ομάδα του περίφημου «Joël Robuchon». Συγκέντρωσε επάνω του τους προβολείς κερδίζοντας το 2015 το πρώτο αστέρι Michelin με το που ανέλαβε το «Restaurant du Palais Royal» στο Παρίσι.

Θάνος Φέσκος | «Geranium», Κοπεγχάγη

Έρχεται από το τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης, όπου δουλεύει από το 2012, τα τελευταία χρόνια ως assisant head chef. Ο Θάνος, επηρεασμένος από τη σχολή της σκανδιναβικής φινέτσας, αναζητά πρωτότυπες ιδέες για να εκφραστεί, πατώντας όμως πάντα γερά στο έδαφος.

Μιχάλης Παπαφίλης | «Epicure», Παρίσι

Δουλεύει συστηματικά από το 2009 σε κορυφαίες κουζίνες της Γαλλίας, όπως το διάστερο «L’Esperance» του Marc Meneau και το τριάστερο «Le Meurice» επί Yannick Alleno, και σήμερα βρίσκεται στο «Epicure» στο Παρίσι, δίπλα στον τριάστερο Eric Frechon.

Γιώργος Κατάρας | «Geranium», Κοπεγχάγη

Έχοντας δουλέψει σε ονομαστά εστιατόριά της, εκπροσώπησε τη Μ. Βρεταννία και την Ιρλανδία στο διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2016. Σήμερα βρίσκεται στην ομάδα του τριάστερου «Geranium», έχοντας διατελέσει senior pastry chef στο «Fera at Claridges» (αστέρι Michelin).

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
Acqua Panna - S.Pellegrino
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
The Macallan

Υποστηρικτές Χρυσών Σκούφων
Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος Κτήμα Κεχρή