ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα καλύτερα κρασιά για τον Οβελία

Από -
Τα καλύτερα κρασιά για τον Οβελία  - Χρυσοί Σκούφοι

Επιλέγουμε για την Κυριακή του Πάσχα δυναμικά ζευγάρια, που θα μας αφήσουν μεγάλη πικάντικη επίγευση.

Τα αμνοερίφια είναι απαιτητικοί γευστικοί παρτενέρ, όταν πρέπει να τους προξενέψουμε έναν οινικό σύντροφο. Ειδικά το Πασχαλινό αρνί, που γυρίζει αργά αργά στη σούβλα είναι γευστικός δυναμίτης: πλούσιος, λιπαρός και πικάντικος, χρειάζεται έναν ισάξιο παρτενέρ. Ένα κρασί που να είναι το ίδιο πληθωρικό, γεμάτο αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, ώστε να ανεβάζουν την ένταση του κρέατος, στόμα εξίσου πικάντικο για να δένει αρμονικά, στρογυλλές ταννίνες και καλή οξύτητα για να αντισταθμίζεται η λιπαρότητα του.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το σπάνιο Syrah Collection 2013 του κτήματος Αβαντίς. Ένα κορυφαίο Syrah, που κάθε χρόνο κυκλοφορεί σε περιορισμένες φιάλες. Το συμπυκνωμένο μπουκέτο αρωμάτων, από μαύρα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνο, σύκο, μούρα) και μπαχαρικά, αμέσως δημιουργεί γέφυρες με το αρνί, ενισχύοντάς το αρωματικά και γευστικά. Η αποκάλυψη ωστόσο είναι στο στόμα, καθώς το γενναιόδωρο κρασί εμπλουτίζει το αρνί με παιχνιδιάρικα πιπέρια και μπαχαρικά και αναβαθμίζει την επίγευση σε απόλαυση και διάρκεια.

Γι αυτούς που έχουν αδυναμία στις ελληνικές ποικιλίες ένα σύνθετο Αγιωργίτικο με ζουμερές ταννίνες, πληθωρικά μπαχαρικά, όγκο και καλή οξύτητα είναι ότι πρέπει. Ένα τέτοιο κρασί κλάσης είναι το Τέσσερα του Αιβαλή. Το μοναδικό en primeur κρασί στην Ελλάδα που αξίζει να επενδύσετε και να το έχετε στο γιορτινό τραπέζι. Η μύτη του είναι εντυπωσιακή, γεμάτη βύσσινα, κεράσια, μύρτιλα και γλυκά μπαχαρικά που φρεσκάρουν τα χαρακτηριστικά του αρνιού. Το βελούδινο στόμα του ισορροπεί την λιπαρότητα του κρέατος βγάζοντας μπροστά την φρεσκάδα της οξύτητας και αφήνοντας για το φινάλε ένα μαγικό πικάντικο after taste.

Όποιο και αν διαλέξετε, Syrah ή Αγιωργίτικο, να φροντίσετε πριν καθίσετε στο τραπέζι με τους φίλους και συγγενείς, να το μεταγγίσετε σε καράφα.