ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

S.Pellegrino Young Chef 2018 |Ο σεμνός Yasuhiro Fujio είναι ο καλύτερος νέος σεφ του κόσμου!

Από -
Ο Yasuhiro Fujio, που ανακηρύχτηκε καλύτερος νέος σεφ στον κόσμο, με τον μέντορά του, τον Ιταλό Luca Fantin. - Χρυσοί Σκούφοι
Ο Yasuhiro Fujio, που ανακηρύχτηκε καλύτερος νέος σεφ στον κόσμο, με τον μέντορά του, τον Ιταλό Luca Fantin.

Ψάχνοντας και στηρίζοντας τον πιο ταλαντούχο νεαρό σεφ στον πλανήτη, το γκουρμέ ανθρακούχο μεταλλικό νερό S.Pellegrino έφερε στο Μιλάνο νέα αγόρια και κορίτσια, που εκπροσωπούν 21 ευρύτερες περιοχές της υδρογείου, για να διαγωνιστούν με τις ιδέες και τις δημιουργίες τους. Πάθος, φαντασία και γαστρονομία σε μια μοναδική εκδήλωση που έκανε αίσθηση.

«Do not change! Love you»: αυτά τα λόγια έγραψε η Ana Roš, η Σλοβένα σεφ που το 2017 ανακηρύχτηκε Καλύτερη Γυναίκα Σεφ στον Κόσμο, στο πλαίσιο των World’s 50 Best Restaurants, και τα έκλεισε σε μια μεγάλη καρδιά πάνω στη λευκή φόρμα του Γιαπωνέζου Yasuhiro Fujio, ο οποίος αναδείχτηκε τελικά νικητής στο δια­γωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018.

Οι «7 σοφοί» κριτές, οι 21 μέντορες και οι 21 διαγωνιζόμενοι σεφ στη σκηνή για την ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού.
Οι «7 σοφοί» κριτές, οι 21 μέντορες και οι 21 διαγωνιζόμενοι σεφ στη σκηνή για την ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού.

Είχε προηγηθεί ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura, που του έγραψε «Cooking is an act of love», ενώ στη συνέχεια η μπλούζα του Yasuhiro γέμισε με ενθουσιώδεις αφιερώσεις από τους συναδέλφους του νεαρούς σεφ που δια­γωνιστήκαν μαζί του στις 12-13/5 στο Μιλάνο και από τους «7 σοφούς», μερικούς από τους καλύτερους σεφ του κόσμου δηλαδή, που αποτελούσαν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Τον είχαμε καταχειροκροτήσει και κατασυμπαθήσει προηγουμένως, στο αμφιθέατρο του εμβληματικού Studio Piu, όπου πολύ συγκινημένος ο Yasuhiro είχε πει: «Είμαι λίγο φοβισμένος, διότι τώρα θα πρέπει να δουλέψω ακόμη σκληρότερα. Ο τίτλος του S.Pellegrino Young Chef είναι μεγάλη ευθύνη και αυτό που θα κάνω πλέον είναι να μετατρέψω αυτόν το φόβο σε κουράγιο και θάρρος».

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου με τον μέντορά της Νίκο Ρούσσο εκπροσώπησαν την Ελλάδα.
Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου με τον μέντορά της Νίκο Ρούσσο εκπροσώπησαν την Ελλάδα.

Η επιτυχία του είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κάποιος ότι πριν από την ανακοίνωση του μεγάλου βραβείου ο Γιαπωνέζος σεφ είχε κερδίσει και το νέο Βραβείο Αυθεντικότητας, που απένειμε το βελούδινο νερό της Τοσκάνης Acqua Panna μετά την απόφαση των 21 διακεκριμένων σεφ/μεντόρων που βοήθησαν τους διαγωνιζόμενους σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού.

«Across the Sea»: το νικητήριο ποιητικό πιάτο του Γιαπωνέζου σεφ.
«Across the Sea»: το νικητήριο ποιητικό πιάτο του Γιαπωνέζου σεφ.

Οι «7 σοφοί» της επιτροπής Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana Roš και Paul Pairet, όλοι τους διακεκριμένοι σεφ και μάλιστα στην πλειονότητά τους γυναίκες, δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν, καθώς είχαν μπροστά τους τις δημιουργίες δυναμικών ταλέντων από πέντε ηπείρους. Τελικά όμως ο Yasuhiro Fujio κέρδισε την προτίμησή τους διηγούμενος με πρωτότυπο τρόπο την ιστορία του πανέμορφου πιάτου του «Across the Sea», στο οποίο αποτύπωσε τις μνήμες του από τα αρώματα του ποταμού που κυλούσε δίπλα στο σπίτι του, βάζοντας στο επίκεντρο το σπάνιο ψάρι ayu πλαισιωμένο από «πράσινες γεύσεις».

Το Βραβείο Κοινού το κέρδισε η συμπαθέστατη Elizabeth Puquio Landeo, που εκπροσώπησε τη Νότια Αμερική. Την Ελλάδα, που είχε κερδίσει για τρίτη συνεχή χρονιά τον ημιτελικό της Ανατολικής Μεσογείου, εκπροσώπησε η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου (εστιατόριο «Pelagos Seaside» στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας) με την πολυεπίπεδη δημιουργία «Ελλήνων Γεύσεις» και μέντορά της τον Νίκο Ρούσσο από το «Funky Gourmet».

«Ελλήνων Γεύσεις»

Το πιάτο της Κωνσταντίνας Βουλγάρη-Κοντεσοπούλου είναι ένα ταξίδι στα στοιχεία που συνδέουν τις γεύσεις της αρχαίας Ελλάδας και τη μοναστηριακή κουζίνα. Πεντανόστιμη κυνηγιάρικη πέρδικα μαγειρεύτηκε στο τέλος στο τηγάνι με μια σάλτσα από οινολάσπες Μοσχοφίλερου του Κτήματος Σκούρα που μοιάζει με ωραιότατο, ξινούτσικο πετιμέζι. Την ισορροπεί ένας γλυκός πουρές από παστινάκη, ενώ την ίδια στιγμή τη γεύση «τσιμπάνε» αμπελοβλάσταρα, αμπελόφυλλα, ασκορδουλάκοι, αβρωνιές, βρουβάχατα και baby σταφυλάκι, όλα τουρσί σε αγουρίδα και μαριναρισμένα στη συνέχεια σε λάδι σταφυλιού. Συνοδεύτηκε με μελάτο αβγό ορτυκιού πασπαλισμένο με σκόνη χρυσού, ενώ την ίδια στιγμή καπνός από μύρο έβγαινε από μια κρυφή θήκη του πιάτου.Το πήλινο πιάτο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωστή Περβολαράκη και αποτυπώνει με αφαιρετικό τρόπο, που θυμίζει αρχαία κυκλαδική τέχνη, τη Δήμητρα θεά της γονιμότητας και της γεωργίας.