ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοκιμάσαμε το «Sarri», το γευστικό μαργαριτάρι της ιταλικής ριβιέρας

Δοκιμάσαμε το «Sarri», το γευστικό μαργαριτάρι της ιταλικής ριβιέρας - Χρυσοί Σκούφοι

Το εστιατόριο που φέρει το όνομα του chef Andrea Sarri μ’ένα αστέρι Michelin, βρίσκεται στα δυτικά της Imperia, στο γραφικό ψαροχώρι Prino.

Το τοπίο ειδυλλιακό, σπίτια βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις στολισμένα με λουλούδια σε όλες τις αποχρώσεις. Στην άκρη του λιμανιού δεσπόζει το εστιατόριο με θέα το απέραντο γαλάζιο. Πανέμορφη η βεράντα του με τα λουλούδια και τα τραπέζια στρωμένα με κολλαρισμένα λινά λευκά τραπεζομάντηλα. Ο εσωτερικός χώρος elegant με ξύλινα τραπέζια σε αποχρώσεις της μόκας και όμορφες συνθέσεις με αρωματικά βότανα.

Η κουζίνα του «Sarri» είναι ιταλική μεσογειακή και βασίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη της περιοχής, ιδίως το ψάρι που πρωτοστατεί προέρχεται από τους ντόπιους ψαράδες, τα λαχανικά και τα αρωματικά, όλα από την περιοχή και το υπέροχο λάδι από τον θείο του chef. Το κρέας από μικρές φάρμες και το αλεύρι είναι βιολογικό. Ο Andrea προέρχεται από γονείς εστιάτορες, έχει εμπνευστεί από τους ίδιους, αγάπησε τη μαγειρική και την εξέλιξε δουλεύοντας δίπλα σε μεγάλα ονόματα του χώρου. Είναι μέλος και υπήρξε πρόεδρος του οργανισμού Jeunes Restaurateurs d’ Europe (JRE).

Στη σάλα η γυναίκα του Alessandra γλυκύτατη και εξυπηρετικότατη σου μεταφέρει τη θετική της αύρα. Υπάρχει η επιλογή του menu degustazione (lasciatemi fare), όπου ο chef προτείνει πέντε επιλογές με βάση το ψάρι, αλλά εμείς επιλέξαμε à la carte. Για amuse-bouche ο chef μας προσέφερε σαρδέλα γεμιστή με χόρτα με τραγανή κρούστα και ανάλαφρα τηγανισμένη. Ήταν νοστιμότατη, το ίδιο και το κρεμμύδι τηγανιτό μέσα σε ζύμη σαν λουκουμάδες όπως και τα χειροποίητα τηγανιτά πιτάκια με γέμιση κολοκύθας. Εξαιρετικό το τραγανό ψωμί σε συνδυασμό με ραφινάτο ελαιόλαδο.

Από τα πρώτα, ξεχωρίσαμε τις γαρίδες μαγειρεμένες σε γλυκό κρασί με φουά γκρα, ψητά κρεμμύδια και ζουμί από κολοκύθα και γλυκόριζα, απόλυτη ισορροπία γεύσης και υλικών. Εξαιρετικό πιάτο το καπνιστό σκουμπρί σκεπασμένο με χαμόν iberico σε δροσερό ζουμί από σέλερι και λάιμ σε συνδυασμό με καρπούζι και πεπόνι. Από τα χειροποίητα spaghetti διαλέξαμε faggotelli, ζυμαρικά γεμιστά με μελιτζάνα και καυτερή σως με μύδια και δεν το μετανιώσαμε. Η κλασική ιταλική μακαρονάδα με σκόρδο, λάδι και καυτερή πιπεριά παίρνει άλλη διάσταση με το αυγοτάραχο τόνου και τα αρωματικά βότανα της Liguria. Το ψάρι ημέρας που δοκιμάσαμε, φαγκρί, ήρθε τέλεια ψημένο με τραγανή κρούστα σάλτσα από αφρώδη κρασί και λαχανικά της εποχής.

Από τα γλυκά, ραφινάτο το cheesecake με ρικότα από πρόβατο κόκκινα φρούτα ζουμί από κεράσια αρωματισμένα με λεβάντα. Εκπληκτικό και σε παρουσίαση και σε γεύση το chaimousse, με αφρό φιστικιού και σορμπέ βερίκοκο, μια μίνιμαλ πανδαισία. Ο Andrea Sarri ξέρει πραγματικά να απογειώνει την πρώτη ύλη σε ένα εστιατόριο - προορισμός.

Από την Δέσποινα Ολυμπίου