ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χειμερινή πρόταση του «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» μας προκαλεί για ταξίδι

Από -
Η χειμερινή πρόταση του «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» μας προκαλεί για ταξίδι - Χρυσοί Σκούφοι

Εμβληματικά υλικά της περιοχής δοσμένα με τη σύγχρονη ματιά του Ανδρέα Γάβρη, σε συνδυασμό με τα κρασιά μιας σπάνιας κάβας, βάζουν το Λιτόχωρο στην ατζέντα μας και αυτόν τον χειμώνα.

Η εποχή ταιριάζει στο Λιτόχωρο, εντυπωσιακή «είσοδο» στον Όλυμπο, αγαπημένο χειμερινό προορισμό για Έλληνες και ξένους. Που, βέβαια, εδώ και χρόνια, αποτελεί και γαστρονομικό προορισμό, χάρις στο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», ένα από τα λίγα εστιατόρια της ελληνικής επαρχίας, που ξεχωρίζουν για την γευστική τους πρόταση και συγχρόνως τη σπάνια συλλογή κρασιών, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα από τοπικές ποικιλίες.

Στο βραβευμένο επί σειρά ετών με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας Γαστροδρόμιο, αυτή την εποχή, υλικά του τόπου σαν το μαύρο τσάι Ολύμπου, το ελάφι, τον μαύρο χοίρο από φάρμα Ολύμπου, τα κάστανα, τα μανιτάρια και την τρούφα, επίσης από τον Όλυμπο, παίζουν ωραίο παιχνίδι στην ιδιοσυγκρασιακή μαγειρική του chef patron Ανδρέα Γάβρη, λάτρη της ψαγμένης τοπικής πρώτης ύλης. Η ελληνική γεύση αποτελεί τη βάση της κουζίνας του, δοσμένη με μια δημιουργικότητα άλλοτε συγκρατημένη και άλλοτε τολμηρή, που δεν την προδίδει, αλλά αντίθετα, την αναδεικνύει. Κλασικό παράδειγμα, το εμβληματικό «μπουρανί», πιάτο αναφοράς του εστιατορίου, παραδοσιακή συνταγή, που έχει μεταφραστεί σε ένα χυλωμένο ριζότο βαθιάς νοστιμιάς, με άγρια χόρτα και μυρωδικά, μανιτάρια και τρούφα.

Στην πρόταση αυτής της εποχής, ο μαύρος χοίρος γίνεται στιφάδο με δαμάσκηνα και Μαυροδάφνη, ενώ το ζυγούρι, σιγομαγειρεμένο στον φούρνο επί 16 ώρες, με μανιτάρια και πράσινα φασολάκια, παραμένει κλασική αξία με φανατικούς οπαδούς. Δυο σούπες στα «οπωδήποτε»: η καστανόσουπα με τσάι Ολύμπου και η βελουτέ με ποικιλία μανιταριών και σοκολάτα. Η εποχή θέλει κυνήγι, κι εδώ το ελάφι γίνεται ραγού και συνοδεύεται από χειροποίητες χυλοπίτες. Στα πιο απλά πιάτα, πάλι, οι φακές με καβουρμά και κρέμα κόκκινης πιπεριάς είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα της σεζόν, όμως, είναι και τα λαχανικά της εποχής, που ο Γάβρης έχει δουλέψει σ’ ένα ιδιαίτερο mix. Ζεστά χειμωνιάτικα λαχανικά: μπρόκολο, σέλινο, φινόκιο, καρότο, ρέβα, σοταρισμένα ελαφριά σε εξ. παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεμένα με διάφορες φρέσκες πρασινάδες, σερβίρονται με μους παντζαριού, φλούδες τοπικής γραβιέρας, καρύδια και λαδολέμονο. Η γεύση της γης σ’ ένα πιάτο.

Οι προτάσεις του Ανδρέα Γάβρη για ένα ιδανικό wine pairing, που υποστηρίζεται από πολλές ετικέτες σε ποτήρι, ολοκληρώνουν μια γαστρονομική εμπειρία, ενδεικτική του δυναμικού της ελληνικής κουζίνας.

Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο Πιερίας, 2352 021300