ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 27ων Χρυσών Σκούφων

Από -
Το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών πρόσθεσε δίπλα σ’ αυτό του Ιππότη του γαλλικού Τάγματος της Τιμής ο Mauro Colagreco, που βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. - Χρυσοί Σκούφοι
Το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών πρόσθεσε δίπλα σ’ αυτό του Ιππότη του γαλλικού Τάγματος της Τιμής ο Mauro Colagreco, που βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Δείτε όλα τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο για το 2020 εδώ »

Μια γιορτή αφιερωμένη στη δριμύτατη ισχύ της γευστικής καθαρότητας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη λαμπερή τελετή απονομής των 27ων Χρυσών Σκούφων, το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»: εκεί όπου εκλεκτοί εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου της χώρας συγκεντρώθηκαν για να ανακαλύψουν και να τιμήσουν τους νικητές των επιδραστικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας. Και φυσικά να βιώσουν το χαρισματικό άγγιγμα του καλύτερου σεφ του κόσμου, Mauro Colagreco, από το εστιατόριο «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, μέσα από τις ξεχωριστές δημιουργίες που παρουσίασε για το dîner de gala των Χρυσών Σκούφων 2020.

Η προσμονή για τα πιάτα που θα παρουσίαζε ο σπουδαίος σεφ ήταν έκδηλη ανάμεσα στους καλεσμένους από την αρχή ακόμη της βραδιάς. «Πιστεύω ότι θα δοκιμάσουμε πολύ ωραία πράγματα», σημείωνε ο ανατρεπτικός Γιώργος Βενιέρης, νέος επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Fuga», την ώρα που η Μαρία Ναυπλιώτου, εντυπωσιακή με το σμαραγδένιο της σύνολο και ο Φώτης Σεργουλόπουλος με το λαμπερό του γιλέκο, σημειωνόντουσαν ως πρώτες αφίξεις στο Royal Room της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου τους καλωσόριζαν οι premium συνεργάτες των Χρυσών Σκούφων. Παγωμένα ποτήρια pilsner μπίρας Kaiser, βελούδινο ανθρακούχο νερό και χυμοί San Pellegrino, αλλά και μεταλλικό νερό Acqua Panna προσέφεραν νότες δροσιάς στο καλωσόρισμα, ενώ νόστιμα κοκτέιλ με βάση εκλεκτό μονοποικιλιακό καφέ Nespresso Professional και μυρωδάτα πειραγμένα classics με το κορυφαίο malt ουίσκι Macallan ανέβαζαν τη γιορτινή διάθεση της φετινής διοργάνωσης.

  • Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες της βραδιάς, η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου.

    Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες της βραδιάς, η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου.

  • Τι να συζητάνε άραγε με τόσο ενθουσιασμό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Άσπα Σαββοπούλου;

    Τι να συζητάνε άραγε με τόσο ενθουσιασμό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Άσπα Σαββοπούλου;

  • Ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος με την Ειρήνη Σταματούδη, ο Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside»), η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο παρουσιαστής της βραδιάς Παύλος Τσίμας.

    Ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος με την Ειρήνη Σταματούδη, ο Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside»), η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο παρουσιαστής της βραδιάς Παύλος Τσίμας.

  • O Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο.

    O Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο.

  • Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη.

    Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη.

  • Ο Διονύσης Κούκης, συνιδιοκτήτης του «αθηνοράματος», με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

    Ο Διονύσης Κούκης, συνιδιοκτήτης του «αθηνοράματος», με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

  • Η Χριστίνα Παπαθανασίου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Μεγάλης Βρεταννίας», με τη Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO ΑΕΒΕ.

    Η Χριστίνα Παπαθανασίου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Μεγάλης Βρεταννίας», με τη Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO ΑΕΒΕ.

  • Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης.

    Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης.

  • Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τη βουλεύτρια Κατερίνα Νοτοπούλου και τον εμπειρογνώμονα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού Γιώργο Τζιάλα.

    Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τη βουλεύτρια Κατερίνα Νοτοπούλου και τον εμπειρογνώμονα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού Γιώργο Τζιάλα.

  • Η παρέα των βραβευμένων –Σπύρος Λιάκος («Travolta»), Γιώργος Βενιέρης («Mr. Pug»), Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s», «Fresco»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria») και Νίκος Μπίλης («Etrusco», «Botrini’s»)– έχει μόλις απολαύσει το μενού.

    Η παρέα των βραβευμένων –Σπύρος Λιάκος («Travolta»), Γιώργος Βενιέρης («Mr. Pug»), Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s», «Fresco»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria») και Νίκος Μπίλης («Etrusco», «Botrini’s»)– έχει μόλις απολαύσει το μενού.

  • Καλλιτεχνικό πηγαδάκι ανάμεσα στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

    Καλλιτεχνικό πηγαδάκι ανάμεσα στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  • Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με την Κατερίνα Μισιχρόνη.

    Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με την Κατερίνα Μισιχρόνη.

  • O Γιώργος Ολύμπιος, ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας του Tor Hotel Group, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Χάιντι Λαζάνη, η Μαίρη Καμπουράκη και η Βαλασία Μπαρμπούτη του «Rodos Palace», η Αλεξία Πενθερουδάκη, η Χριστίνα Παπαθανασίου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Μεγάλης Βρεταννίας», και η Χριστίνα Πολίτη.

    O Γιώργος Ολύμπιος, ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας του Tor Hotel Group, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Χάιντι Λαζάνη, η Μαίρη Καμπουράκη και η Βαλασία Μπαρμπούτη του «Rodos Palace», η Αλεξία Πενθερουδάκη, η Χριστίνα Παπαθανασίου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Μεγάλης Βρεταννίας», και η Χριστίνα Πολίτη.

  • Ο Ιωάννης Καραβάς, Corporate Communications manager της Citroën, με τους βραβευμένους σεφ Γκίκα Ξενάκη («Aleria») και Βασίλη Μουρατίδη («Squirrel») και τον Παναγιώτη Αικατερινίδη, Marketing manager της Citroën.

    Ο Ιωάννης Καραβάς, Corporate Communications manager της Citroën, με τους βραβευμένους σεφ Γκίκα Ξενάκη («Aleria») και Βασίλη Μουρατίδη («Squirrel») και τον Παναγιώτη Αικατερινίδη, Marketing manager της Citroën.

  • Η Άλκηστις Μαραγκουδάκη, διευθύντρια επικοινωνίας του ΣΚΑΪ, με τον εκδότη Τραϊανό Χατζηδημητρίου.

    Η Άλκηστις Μαραγκουδάκη, διευθύντρια επικοινωνίας του ΣΚΑΪ, με τον εκδότη Τραϊανό Χατζηδημητρίου.

  • Ο Dr Kωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Σαββόπουλος

    Ο Dr Kωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Σαββόπουλος

  • Ο Κώστας Τζαμαλούκας, σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Έρη Παπαθεοδώρου, την Κατερίνα Ρεκούμη, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.

    Ο Κώστας Τζαμαλούκας, σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Έρη Παπαθεοδώρου, την Κατερίνα Ρεκούμη, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.

  • Η Μυρτώ Μαρκίδου, συνιδιοκτήτρια του κυπριακού δημοσιογραφικού ομίλου «Ο Φιλελεύθερος», με την Άννη Ηλιοπούλου και τον Ρένο Ονουφρίου, εμπορικό διευθυντή του ομίλου.

    Η Μυρτώ Μαρκίδου, συνιδιοκτήτρια του κυπριακού δημοσιογραφικού ομίλου «Ο Φιλελεύθερος», με την Άννη Ηλιοπούλου και τον Ρένο Ονουφρίου, εμπορικό διευθυντή του ομίλου.

  • Ο Χάρης Ρώμας με τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Έλλη Μπουμπουρή.

    Ο Χάρης Ρώμας με τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Έλλη Μπουμπουρή.

  • Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με τον Στέλιο Μάινα και τη Λόλα Νταϊφά.

    Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με τον Στέλιο Μάινα και τη Λόλα Νταϊφά.

  • Σέλφι για τους Μιχάλη Γκάλγκο, CEO Initiative Media, Έλσα Σοϊμοίρη και Αναστάσιο Ναούμ, Commercial director της Myconian Collection, που απέσπασε δύο Top Notch για τα «Baos» και «Cabbanes».

    Σέλφι για τους Μιχάλη Γκάλγκο, CEO Initiative Media, Έλσα Σοϊμοίρη και Αναστάσιο Ναούμ, Commercial director της Myconian Collection, που απέσπασε δύο Top Notch για τα «Baos» και «Cabbanes».

  • Το «Four Seasons» Λεμεσού έδωσε το «παρών» με τον F&B Manager Λεωνίδα Λεωνίδου, τον ιδιοκτήτη Γιώργο Μουσκή και τον executive chef Πανίκο Χατζηττοφή. Μαζί τους ο γευσιγνώστης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος.

    Το «Four Seasons» Λεμεσού έδωσε το «παρών» με τον F&B Manager Λεωνίδα Λεωνίδου, τον ιδιοκτήτη Γιώργο Μουσκή και τον executive chef Πανίκο Χατζηττοφή. Μαζί τους ο γευσιγνώστης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος.

  • Ο Μανώλης Παπουτσάκης (σεφ-­ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Χαρούπι»), ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (σεφ του «Sense»), η Γεωργία Ασκητοπούλου, senior brand manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο Μάριος Δαφνομήλης, εμπορικός διευθυντής της Δέσμης Εκδοτικής, και ο Μιχάλης Χάσικος, σεφ και ιδιοκτήτης του «Hasika», που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού.

    Ο Μανώλης Παπουτσάκης (σεφ-­ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Χαρούπι»), ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (σεφ του «Sense»), η Γεωργία Ασκητοπούλου, senior brand manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο Μάριος Δαφνομήλης, εμπορικός διευθυντής της Δέσμης Εκδοτικής, και ο Μιχάλης Χάσικος, σεφ και ιδιοκτήτης του «Hasika», που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού.

  • Ο Γιώργος Χατζημάρκος με τον βουλευτή Κώστα Κυρανάκη, τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά και τον Διονύση Κούκη.

    Ο Γιώργος Χατζημάρκος με τον βουλευτή Κώστα Κυρανάκη, τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά και τον Διονύση Κούκη.

  • Ο Δημήτρης Χανιόγλου, Business executive officer της Nestle Waters Hellas, με τους βραβευμένους σεφ Λευτέρη Λαζάρου («Varoulko Seaside»), Ιουλία Ρίφενσταλ («Squirrel») και Σωτήρη Ευαγγέλου («Salonica»).

    Ο Δημήτρης Χανιόγλου, Business executive officer της Nestle Waters Hellas, με τους βραβευμένους σεφ Λευτέρη Λαζάρου («Varoulko Seaside»), Ιουλία Ρίφενσταλ («Squirrel») και Σωτήρη Ευαγγέλου («Salonica»).

  • O Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, o Μιχάλης Νουρλόγλου («Première»), ο Δημήτρης Παμπόρης («Treehouse») και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC»).

    O Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, o Μιχάλης Νουρλόγλου («Première»), ο Δημήτρης Παμπόρης («Treehouse») και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC»).

  • Ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»), η  Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E και ο Γιώργος Βενιέρης («Mr. Pug»).

    Ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»), η Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E και ο Γιώργος Βενιέρης («Mr. Pug»).

  • Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς με τους ιδιοκτήτες του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο «Ovac» Νίκο Λιάκο και Σούλα Ευθυμίου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, την Αναστασία Χατζημάρκου, τον σεφ του «Ovac» Χρόνη Δαμαλά και τον Διονύση Κούκη.

    Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς με τους ιδιοκτήτες του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο «Ovac» Νίκο Λιάκο και Σούλα Ευθυμίου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, την Αναστασία Χατζημάρκου, τον σεφ του «Ovac» Χρόνη Δαμαλά και τον Διονύση Κούκη.

  • Η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO ΑΕΒΕ, o Αλέξανδρος Μόρτζος από το «Lindos Blu», ο Λευτέρης Λαζάρου από το «Varoulko Seaside», η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, και ο Γιάννης Μπαξεβάνης από το «Ark», ο οποίος τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.

    Η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO ΑΕΒΕ, o Αλέξανδρος Μόρτζος από το «Lindos Blu», ο Λευτέρης Λαζάρου από το «Varoulko Seaside», η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, και ο Γιάννης Μπαξεβάνης από το «Ark», ο οποίος τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.

  • Ο Mauro Colagreco με την  Άννη Ηλιοπούλου, τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και τον Παύλο Τσίμα

    Ο Mauro Colagreco με την Άννη Ηλιοπούλου, τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και τον Παύλο Τσίμα

  • Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο

    Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο

  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την Άννη Ηλιοπούλου

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την Άννη Ηλιοπούλου

  • Βραβεία από τον Βορρά. Ο Γιώργος Βασίλογλου (Top Notch για το «Clochard» της Θεσσαλονίκης) και ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO του Tor Hotel Group (για το «Kamares by Spondi»)

    Βραβεία από τον Βορρά. Ο Γιώργος Βασίλογλου (Top Notch για το «Clochard» της Θεσσαλονίκης) και ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO του Tor Hotel Group (για το «Kamares by Spondi»)

  • Η Ειρήνη Νταϊφά, εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με τον ενδυματολόγο Νίκο Χαρλαύτη

    Η Ειρήνη Νταϊφά, εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με τον ενδυματολόγο Νίκο Χαρλαύτη

  • O Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

    O Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

  • Ο Μάξιμος Μουμούρης με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου

    Ο Μάξιμος Μουμούρης με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου

  • Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Λόλα Νταϊφά, Αθηνά Μιχαλακοπούλου

    Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Λόλα Νταϊφά, Αθηνά Μιχαλακοπούλου

  • Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Παύλο Τσίμα

    Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Παύλο Τσίμα

  • Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Μάνο και την Αλεξία Πενθερουδάκη

    Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Μάνο και την Αλεξία Πενθερουδάκη

  • Η Μαρία Ναυπλιώτου με την Κατερίνα Μισιχρόνη

    Η Μαρία Ναυπλιώτου με την Κατερίνα Μισιχρόνη

  • Σπύρος Λιάκος («Travolta», Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria»), Γιώργος Βενιέρης («Mr Pug»)

    Σπύρος Λιάκος («Travolta», Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria»), Γιώργος Βενιέρης («Mr Pug»)

  • Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

    Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Βραδιές σαν κι αυτή με κάνουν με κάνουν να σκέφτομαι ότι ίσως πήρα λάθος δρόμο στη ζωή μου», σημείωνε αστειευόμενος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας πως, όταν σπούδαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα όνειρά του ήταν να γίνει κριτικός γεύσης στο περιοδικό «Time Out». Σύντομα, με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νίκο Ξυδάκη εκατέρωθεν, σχημάτισε το πρώτο πηγαδάκι μιας βραδιάς με έντονη την παρουσία σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων – εικόνα ενδεικτική της κρίσιμης σημασίας που αποκτά η υψηλή γαστρονομία ως μοχλός πολιτιστικής, τουριστικής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όπως θα υπογραμμιζόταν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

«Νομίζω ότι η πολιτική σκηνή έχει συνειδητοποιήσει πια ότι η ελληνική κουζίνα είναι εξαγώγιμο προϊόν, χωρίς το οποίο το τουριστικό μας προϊόν δεν έχει σπουδαίο μέλλον», σημείωσε ο Παύλος Τσίμας, που θα αναλάμβανε λίγο αργότερα χρέη τελετάρχη, για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού. «Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο αρχαία μνημεία και ήλιος, πρέπει να είμαστε και κάτι παραπάνω, κι αυτό είναι προπάντων η γαστρονομία μας», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τους νικητές των επιδραστικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας.
Εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τους νικητές των επιδραστικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας.

Πολύ σύντομα, το Grand Ballroom άνοιξε τις πύλες του για να αποκαλύψει στους καλεσμένους την πρώτη έκπληξη της βραδιάς. Καταμεσής της περίτεχνης art de la table, που επιμελήθηκε η ομάδα της «Μεγάλης Βρεταννίας», πρωτοστατούσε το λιτό αλλά ουσιαστικό centerpiece που δημιούργησε ο σκηνογράφος Δημήτρης Μπράζας, σταθερός συνεργάτης των Χρυσών Σκούφων, με τα δυο αγαπημένα υλικά του κορυφαίου σεφ του κόσμου –το παντζάρι και το λεμόνι– να «φύονται» από το κέντρο του τραπεζιού. Δύο υλικά τόσο ταπεινά στην όψη μα τόσο πλούσια σε εντάσεις, η ρίζα κι ο καρπός που ίπταντο καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς πάνω από τα τραπέζια λειτουργούσαν ως ευθεία αναφορά στην αφοσίωση του Colagreco στη γη, γενέτειρα του βασικού συστατικού της τέχνης του: της ανόθευτης γεύσης.

Ευθύς αμέσως, στη σκηνή ανέβηκε ο Παύλος Τσίμας για να υποδεχτεί τους καλεσμένους. Ανοίγοντας τη βραδιά με μια συγκινητική αναφορά στον Γιώργο Κοτανίδη, «που πέρσι είπε την πρώτη καλησπέρα από τη σκηνή, αλλά φέτος δεν είναι πια κοντά μας», έκανε μια σύντομη αναδρομή σε εμβληματικά brands της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής, όπως το «Bajazzo» και το «Funky Gourmet», ενώ θερμό χειροκρότημα απέσπασε η αναφορά στον Λευτέρη Λαζάρου και στο «Βαρούλκο» του, «το μόνο εστιατόριο που δεν έχει λείψει ποτέ από τις βραβεύσεις των Χρυσών Σκούφων». Με εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου, ο master of ceremony της βραδιάς έδωσε δημοσιογραφική χροιά στην τελετή, αναφέροντας μερικά εντυπωσιακά στατιστικά από την ιστορία του θεσμού, όπως το ότι στα 27 χρόνια της διοργάνωσης έχουν απονεμηθεί συνολικά 488 Χρυσοί Σκούφοι (που έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία) ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (ή 100, με τις 4 νέες εισόδους του 2020).

Δημοσιογραφική χροιά έδωσε στην τελετή ο master of ceremony της βραδιάς Παύλος Τσίμας, με εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου.
Δημοσιογραφική χροιά έδωσε στην τελετή ο master of ceremony της βραδιάς Παύλος Τσίμας, με εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου.

«Αν νομίζετε ότι είναι λίγα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους Χρυσούς Σκούφους τα βραβεία δεν μοιράζονται, αλλά κατακτώνται, αφού αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία, με κριτήρια αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα», επισήμανε, προτού περάσει στην καινοτομία που εισάγει το θεσμό στη νέα δεκαετία: τις διακρίσεις Top Notch, που προσθέτουν μια τέταρτη βαθμίδα βράβευσης. Μετά τους 3 Χρυσούς Σκούφους (επίπεδο που δεν έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο), τους 2 Χρυσούς Σκούφους και τον 1 Χρυσό Σκούφο, τα Top Notch απονέμονται στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας, που παρέχουν πρώτης τάξεως γαστρονομικές εμπειρίες, δείχνοντας να διαθέτουν τη δυναμική να ανέλθουν σύντομα στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κρατώ αυτόν το ρόλο απόψε, διότι απόψε η ωραιότερη πόλη του κόσμου υποδέχεται τον καλύτερο σεφ του κόσμου», σημείωσε ο Παύλος Τσίμας, καλώντας στη σκηνή τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, για να απονείμει στον Mauro Colagreco το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. «Η βραδιά αυτή σηματοδοτεί τα άλματα που έχει κάνει η ελληνική κουζίνα και οι Έλληνες σεφ, οι οποίοι τολμούν να δημιουργούν, να πειραματίζονται και να καινοτομούν», υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλη τιμή για εμένα να απονέμω το μετάλλιο αυτό στον Mauro Colagreco».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Mauro Colagreco, ανάμεσα στον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Mauro Colagreco, ανάμεσα στον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο.

Με πρόσωπο που έλαμπε από χαρά, ο Αργεντίνος σεφ, που αναδείχθηκε καλύτερος στον κόσμο ξεδιπλώνοντας την τέχνη του στη γαλλοκρατούμενη Κυανή Ακτή, παρέλαβε τη διάκριση με τα εξής λόγια: «Διέσχισα έναν ωκεανό για να ακολουθήσω το όνειρό μου και να γίνω σεφ, όμως ταξιδεύοντας ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό μας προορισμό – σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ σήμερα, σε αυτό το εξαιρετικό dîner de gala των Χρυσών Σκούφων της Ελλάδας, μιας χώρας που εξελίσσεται σε προορισμό-κλειδί για τους σύγχρονους γαστρονομικούς περιηγητές. Η μαγειρική διαμορφώνει, όσο κανένα άλλο επάγγελμα, μια ευαισθησία για την Ιστορία, που έχει να μας πει πολλά για την πολιτιστική και πολιτισμική ανταλλαγή: αρκεί να ρίξεις μια ματιά σε ορισμένα εμβληματικά εθνικά πιάτα για να διαπιστώσεις ότι τα υλικά τους έρχονται από μέρη μακρινά. Έχει έρθει ίσως η στιγμή να κοιτάξουμε πέρα από τις εθνικότητες και να διακρίνουμε τις κοινές ρίζες μας με τη μητέρα γη, αντί να οχυρωνόμαστε πίσω από κλειστά σύνορα. Ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και, με σεβασμό για τη διαφορετικότητα, ας δημιουργήσουμε βαθιά ανθρώπινος δεσμούς», κατέληξε, αποσπώντας το βροντερό χειροκρότημα της αίθουσας.

Έναν άνθρωπο τον οποίο ζήλευε πολύ στα χρόνια της συνεργασίας του με το «αθηνόραμα» καλωσόρισε στη σκηνή αμέσως μετά ο Παύλος Τσίμας, δίνοντας το μικρόφωνο στον Διονύση Κούκη, συνιδιοκτήτη του περιοδικού και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, για την απονομή τιμητικής διάκρισης στον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας. «Είμαι βαθιά συγκινημένος γι’ αυτήν την τιμή», παραδέχτηκε ο Γ. Μπαξεβάνης, σημειώνοντας ότι «πριν από αρκετά χρόνια ήμασταν λίγοι, τώρα όμως είμαστε όλο και περισσότεροι και μπορούμε στ’ αλήθεια να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η ελληνική γαστρονομία».

Η άψογη συνεργασία του Mauro Colagreco με τον Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της βραδιάς.
Η άψογη συνεργασία του Mauro Colagreco με τον Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της βραδιάς.

Με φαντεζί φουλάρια και κινηματογραφικά γυαλιά ηλίου, η ομάδα του σέρβις έφερε στην αίθουσα αέρα Κυανής Ακτής.
Με φαντεζί φουλάρια και κινηματογραφικά γυαλιά ηλίου, η ομάδα του σέρβις έφερε στην αίθουσα αέρα Κυανής Ακτής.

Τον κύκλο των απονομών συνέχισε η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, που με τη σειρά της δήλωσε «ευτυχής που για 27η χρονιά είμαστε εδώ για να βραβεύσουμε τους καλύτερους», προτού απονείμει το παρθενικό Top Notch του θεσμού στο εστιατόριο «Five Senses – Art “Kouzina”» του ξενοδοχείου «Lindos Blu» της Ρόδου. Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης βράβευσε ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κουζίνα είναι ένα δυνατό όπλο για τον ελληνικό τουρισμό και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο θεσμό των Χρυσών Σκούφων, που έχουν βοηθήσει την ελληνική γαστρονομία να ανέβει επίπεδο», ενώ το αίσθημα ότι η υψηλή γαστρονομία «συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος» μοιράστηκε με το «α» και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, που παραβρέθηκε στην τελετή. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να ανακοινώσει τα βραβεία των εστιατορίων της Σαντορίνης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε υπερήφανος που «το πλήθος των εστιατορίων με τα οποία συμβάλλει στη γαστρονομία η περιφέρειά μας, είναι αντίστοιχα του ποσοστού με το οποίο συμβάλλουμε στον τουρισμό της χώρας».

Απονέμοντας τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια Τήνου και Σύρου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έδωσε «συγχαρητήρια στο θεσμό που προάγει την ελληνική γαστρονομία». Ακολουθώντας τον στη σκηνή για να αποκαλύψει τους Χρυσούς Σκούφους της Χαλκιδικής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι «ο γαστρονομικός τουρισμός ξεπερνά το 20% του συνολικού τουρισμού», και αυτό το πλήθος η Ελλάδα οφείλει να το προσελκύσει ως μια χώρα «που μετρά περισσότερα από 2.000 χρόνια γαστρονομικής παράδοσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με τον πρωτογενή τομέα και τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα».

Στη γαστρονομία κορυφαίου επιπέδου το timing είναι το παν.
Στη γαστρονομία κορυφαίου επιπέδου το timing είναι το παν.

Στο μεγαλόπρεπο Royal Room της «Μεγάλης Βρεταννίας» υποδέχτηκαν τους ξεχωριστούς καλεσμένους οι premium χορηγοί των Χρυσών Σκούφων.
Στο μεγαλόπρεπο Royal Room της «Μεγάλης Βρεταννίας» υποδέχτηκαν τους ξεχωριστούς καλεσμένους οι premium χορηγοί των Χρυσών Σκούφων.

Τη δυναμική της υψηλής γαστρονομίας ως αναπτυξιακής δύναμης της χώρας υπογράμμισε περαιτέρω ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας από σκηνής ότι «είναι μεγάλη τιμή να απονέμει κανείς βραβεία σε ανθρώπους που ξεχώρισαν χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το μεράκι τους για να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες - είναι καιρός αυτές οι εμπειρίες να ενταχθούν σε μια εθνική στρατηγική, της οποίας τα πρώτα δείγματα ελπίζω να μπορούμε να συζητήσουμε ήδη στην επόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων το 2021», κατέληξε.

Το «παρών» επί σκηνής έδωσε και o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε «πραγματικά πολύ ευτυχής» για τη συμμετοχή του στη βραδιά, καθώς έχει υπάρξει επί χρόνια φανατικός αναγνώστης του «αθηνοράματος», ενώ βραβεία απένειμαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Business executive officer της Nestle Waters Ελλάδος, η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κ. Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κ. Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, η κ. Γεωργία Ασκητοπούλου, senior brand manager της Kaiser, η κ. Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κ. Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing manager της Citroën.

Την αφοσίωση του Mauro Colagreco στην πρώτη ύλη ανέδειξε το λιτό αλλά ουσιαστικό centerpiece που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπραζάς.
Την αφοσίωση του Mauro Colagreco στην πρώτη ύλη ανέδειξε το λιτό αλλά ουσιαστικό centerpiece που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπραζάς.

Ο κορυφαίος σεφ στον κόσμο επέβλεπε κάθε λεπτομέρεια της προετοιμασίας των πιάτων.
Ο κορυφαίος σεφ στον κόσμο επέβλεπε κάθε λεπτομέρεια της προετοιμασίας των πιάτων.

Τον κύκλο των απονομών έκλεισε ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ανακηρύσσοντας το «Etrusco» της Κέρκυρας καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, αφού είναι το μόνο που απέσπασε την πολυπόθητη διάκριση των Δύο Χρυσών Σκούφων. Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους χορηγούς των Χρυσών Σκούφων για την πολύτιμη στήριξή τους, έδωσε το έναυσμα για το diner de gala: μια μαγευτική διαδρομή στην ιδιοσυγκρασιακή, λεπτεπίλεπτη, αλλά γεμάτη ατόφια νοστιμάδα κουζίνα του Mauro Colagreco. Τα πιάτα του ήταν μια ωδή στη φινετσάτη καθαρότητα των γεύσεων, την οποία ανέδειξαν με την εξαιρετική δουλειά τους τόσο η μπριγάδα του executive chef Αστέριου Κουστούδη στην κουζίνα της «Μεγάλης Βρεταννίας» όσο και η καλοκουρδισμένη ομάδα του σέρβις, που με τα φαντεζί φουλάρια και τις φανταχτερές ποσέτ της έφερε άρωμα Κυανής Ακτής στην καρδιά της Αθήνας, σφραγίζοντας τη βραδιά με ενθουσιασμό τόσο βροντερό όσο και το χειροκρότημα που χάρισε στους συντελεστές η αίθουσα στο πανηγυρικό φινάλε.

Διαβάστε επίσης:
Γαστρονομία χωρίς σύνορα δια χειρός Mauro Colagreco στην τελετή απονομής