ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φτιάχνουμε ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί

Από -
Φτιάχνουμε ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί - Χρυσοί Σκούφοι

Ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης και executive chef του ομίλου bluegr Hotels & Resorts μοιράζεται μαζί μας τη σπέσιαλ συνταγή του για μια πολύ ξεχωριστή ρεβιθάδα.

Μια πολύ ηχηρή συνεργασία ήταν αυτή που ξεκίνησε πέρυσι ο Γιάννης Μπαξεβάνης με την bluegr Hotels & Resorts. Ο πολυβραβευμένος σεφ, που διακρίθηκε για τη συνολική προσφορά του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας κατά την πρόσφατη τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, ανανέωσε δυναμικά τη γαστρονομική πρόταση σε όλα τα εστιατόρια των ξενοδοχείων του εμβληματικού ομίλου, με ισχυρή παρουσία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα. Μέχρι να έρθει λοιπόν ξανά η στιγμή για να απολαύσουμε τις μοντέρνες ελληνικές προτάσεις του από το «La Bouillabaisse» του «Minos Beach» στον Άγιο Νικόλαο μέχρι το «Kool Life» του «Life Gallery» στην Εκάλη, ο σεφ μοιράζεται μαζί μας τη σπέσιαλ συνταγή του για μια πολύ ξεχωριστή ρεβιθάδα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι και ταιριάζει γάντι στις ημέρες της νηστείας.

Ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί

Υλικά

500 γρ. + 1 χούφτα ρεβίθια
Λίγους σπόρους αστεροειδή γλυκάνισο
1 καυτερή πιπερίτσα
4-5 φύλλα δάφνης
8-10 κόκκους μπαχάρι
10-15 μεγάλα φύλλα βασιλικού
5 γρ. μαγιά μπίρας
1 κρεμμύδι
1 κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
Κύμινο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Την προηγούμενη μέρα, ετοιμάζω σαν να έκανα προζύμι για εφτάζυμο ως εξής: τρίβω μία χούφτα ρεβίθια σε σκόνη και τη βάζω σ’ένα γυάλινο μπολ μαζί με 2 ποτήρια νερό, λίγους σπόρους αστεροειδή γλυκάνισο, μία καυτερή πιπερίτσα, 4-5 φύλλα δάφνης, 8-10 κόκκους μπαχάρι, 10-15 μεγάλα φύλλα βασιλικού και 5 γραμμάρια μαγιά μπίρας. Σκεπάζω το βάζο καλά και το αφήνω όλη νύχτα να ξινίσει. Επίσης, μουλιάζω 500 γραμμάρια ρεβίθια σε νερό με λίγο αλάτι.

Την επομένη στραγγίζω τα όσπρια, ψιλοκόβω και σοτάρω ένα κρεμμύδι και τα βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το περιεχόμενο του βάζου που έχει αφρίσει και ξινίσει. Προσθέτω ένα κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού (βιολογικά και τα 2 φρούτα) και λίγο κύμινο. Σιγοβράζω τη ρεβιθάδα. Αλατοπιπερώνω και βάζω λάδι στο τέλος του βρασμού. Η σούπα θα έχει χυλώσει από το προζύμι. Δοκιμάζω ως προ το λεμόνι και αν χρειάζεται προσθέτω. Όταν σερβίρω, βάζω στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο ωμό. Εάν έχω εφτάζυμο ψωμί, σερβίρω την σούπα με κρουτόν εφτάζυμου και καβουρντισμένο μαυροσούσαμο.


Σημείωση: Δεν χρειάζονται χημικά (σόδα) για να έχω τρυφερά ρεβίθια. Το αλάτι απoβραδίς με το νερό θα κάνει την ίδια δουλειά.