ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων

Από -
Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων - Χρυσοί Σκούφοι

Η δημιουργία εν καιρώ κρίσης είναι μια πράξη επανάστασης: αυτό υπενθύμισαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2021 που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής γαστρονομίας.

Το λαμπερό Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» φιλοξένησε άψογα και με όλα τα μέτρα την τελετή απονομής
Το λαμπερό Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» φιλοξένησε άψογα και με όλα τα μέτρα την τελετή απονομής

Η δημιουργία εν καιρώ κρίσης είναι μια πράξη επανάστασης: αυτό υπενθύμισαν το βράδυ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου στο λαμπερό Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», οι Χρυσοί Σκούφοι 2021, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής γαστρονομίας και επιβράβευσαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές από καταβολής εστίασης, με μια γιορτή αφιερωμένη στους επαναστατικούς σταθμούς της παγκόσμιας, αλλά και της ελληνικής γαστρονομίας.

Δείτε εδώ όλους τους νικητές.

Για άλλη μία χρονιά, ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, αφού όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων για το κερκυραϊκό «Etrusco» (2 Χρυσοί Σκούφοι και η υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς), αλλά επιπλέον είδε αφενός το αθηναϊκό «Botrini’s» και αφετέρου το «Fresco» της Χαλκιδικής, του οποίου υπογράφει το μενού, να μοιράζονται τη δεύτερη θέση των κορυφαίων της χώρας, με τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside».

Συνολικά 55 εστιατόρια βράβευσαν οι Χρυσοί Σκούφοι, αφήνοντας πίσω μια απ’ τις δυσκολότερες χρονιές της εστίασης.
Συνολικά 55 εστιατόρια βράβευσαν οι Χρυσοί Σκούφοι, αφήνοντας πίσω μια απ’ τις δυσκολότερες χρονιές της εστίασης.

Στη φετινή τελετή, που ήρθε καθυστερημένα λόγω των μέτρων κατά της διασπορά της πανδημίας, αλλά διεξήχθη με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προβλέψεων και έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε όλους τους παριστάμενους, 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 31 κατέκτησαν την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία απονέμεται σε εστιατόρια με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και ποιοτικές πρώτες ύλες, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, τόσο για τα εστιατόρια όσο και για την ίδια τη γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού.

Oι ήρωες –ιστορικοί και σύγχρονοι– της γαστρονομίας, όπως ο Τσε-λεμεντές, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του master of Ceremonies Γιάννη Στάνκογλου.
Oι ήρωες –ιστορικοί και σύγχρονοι– της γαστρονομίας, όπως ο Τσε-λεμεντές, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του master of Ceremonies Γιάννη Στάνκογλου.

«Ήταν μια περιπετειώδης χρονιά για την εστίαση, αλλά και για το θεσμό», σημείωσε σχετικά η πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, που κλήθηκε στο πόντιουμ να κηρύξει την έναρξη της βραδιάς. «Δύσκολες και επίφοβες οι μετακινήσεις της επιτροπής, κλειστά εστιατόρια, κλειστά ξενοδοχεία, έντονη επιφυλακτικότητα σε μενού και κουζίνες ήταν αυτά που συναντήσαμε, όμως κάναμε το καθήκον μας, επισκεφτήκαμε τα εστιατόρια και τα βαθμολογήσαμε με την ίδια αυστηρότητα», παρατήρησε, επισημαίνοντας όμως ότι το τέλος όλης αυτής της περιπέτειας βρήκε την ελληνική γαστρονομία όρθια. «Όλα τα καλά εστιατόρια της Ελλάδας είναι εδώ, άντεξαν αυτήν τη δοκιμασία και τους αξίζει φέτος διπλό χειροκρότημα», κατέληξε, ευχόμενη «το 2022 οι συνθήκες να επιτρέψουν η τελετή να γίνει στην ώρα της, απελευθερωμένη».

  •  Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ-ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλλη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

    Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ-ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλλη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

  • Ο Πάνος Παλαιολόγος, CEO της Hotel Brain, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, και ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής του «α».

    Ο Πάνος Παλαιολόγος, CEO της Hotel Brain, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, και ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής του «α».

  • Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με τη συζυγό του Ειρήνη Σταματούδη, ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με τη συζυγό του Ειρήνη Σταματούδη, ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

  • Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

    Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  • Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά-Ψύλενα, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η σύζυγός του Αναστασία Ιωαννίδη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

    Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά-Ψύλενα, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η σύζυγός του Αναστασία Ιωαννίδη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

  • Το λαμπερό Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» φιλοξένησε άψογα και με όλα τα μέτρα την τελετή απονομής

    Το λαμπερό Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» φιλοξένησε άψογα και με όλα τα μέτρα την τελετή απονομής

  • Τέσσερις Χρυσούς Σκούφους απέσπασε η Χαλκιδική. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Παντελής Βαμιαδάκης («Tomata», 15/20), Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», 15,5/20), Απόστολος Παπαδόπουλος («Treehouse», 15,5/20), Έκτορας Μποτρίνι («Fresco», 16/20). Την απονομή έκανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

    Τέσσερις Χρυσούς Σκούφους απέσπασε η Χαλκιδική. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Παντελής Βαμιαδάκης («Tomata», 15/20), Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», 15,5/20), Απόστολος Παπαδόπουλος («Treehouse», 15,5/20), Έκτορας Μποτρίνι («Fresco», 16/20). Την απονομή έκανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

  • Ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του Κιμ Μαντζουράτου.

    Ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του Κιμ Μαντζουράτου.

  • Ο Hom Parviz, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κριτικός γεύσης του «α» και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής, και ο Τιμ Ανανιάδης, μέλος του Δ.Σ. της Λάμψα Α.Ε.

    Ο Hom Parviz, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κριτικός γεύσης του «α» και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής, και ο Τιμ Ανανιάδης, μέλος του Δ.Σ. της Λάμψα Α.Ε.

  • H Μαρίλη Αργύρη, Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας, πλαισιωμένη από τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο του «Sense» (αριστερά) και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη του «CTC» (δεξιά).

    H Μαρίλη Αργύρη, Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας, πλαισιωμένη από τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο του «Sense» (αριστερά) και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη του «CTC» (δεξιά).

  • Ο Ματθαίος Αργυρός με ένα από τα ξεχωριστά κρασιά του, που ανέδειξαν τα πιάτα του μενού.

    Ο Ματθαίος Αργυρός με ένα από τα ξεχωριστά κρασιά του, που ανέδειξαν τα πιάτα του μενού.

  • Συνολικά 55 εστιατόρια βράβευσαν οι Χρυσοί Σκούφοι, αφήνοντας πίσω μια απ’ τις δυσκολότερες χρονιές της εστίασης.

    Συνολικά 55 εστιατόρια βράβευσαν οι Χρυσοί Σκούφοι, αφήνοντας πίσω μια απ’ τις δυσκολότερες χρονιές της εστίασης.

  • Ο Ηλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης του «Yacht Club» στην Ελούντα, και ο Ζάχος Παπαδάκης, σεφ του «Τaverna» στον Άγιο Νικόλαο, παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκε ο Άλμπερτ Χάζμα, σεφ του «Dionysos» στην Ελούντα (15/20). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου.

    Ο Ηλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης του «Yacht Club» στην Ελούντα, και ο Ζάχος Παπαδάκης, σεφ του «Τaverna» στον Άγιο Νικόλαο, παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκε ο Άλμπερτ Χάζμα, σεφ του «Dionysos» στην Ελούντα (15/20). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου.

  • Ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με τον πρόεδρο της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη.

    Ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με τον πρόεδρο της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη.

  • Με Top Notch βραβεύτηκαν οι Πέτρος Κεφαλιανός («Cuvée», Κως) και Άνταμ Κοντοβάς («Alali», Σαντορίνη). Τη βράβευση έκανε η Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters (S. Pellegrino & Acqua Panna).

    Με Top Notch βραβεύτηκαν οι Πέτρος Κεφαλιανός («Cuvée», Κως) και Άνταμ Κοντοβάς («Alali», Σαντορίνη). Τη βράβευση έκανε η Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters (S. Pellegrino & Acqua Panna).

  • Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15,5/20 παρέλαβαν οι Κώστας Αλεξίου για το «Matsuhisa Athens» και Ερβέ Προνζάτο για το «Hervé». Επιπλέον βραβεύτηκε το εστιατόριο «Hytra». Την απονομή έκανε ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

    Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15,5/20 παρέλαβαν οι Κώστας Αλεξίου για το «Matsuhisa Athens» και Ερβέ Προνζάτο για το «Hervé». Επιπλέον βραβεύτηκε το εστιατόριο «Hytra». Την απονομή έκανε ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

  • Oι ήρωες –ιστορικοί και σύγχρονοι– της γαστρονομίας, όπως ο Τσε-λεμεντές, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του master of Ceremonies Γιάννη Στάνκογλου.

    Oι ήρωες –ιστορικοί και σύγχρονοι– της γαστρονομίας, όπως ο Τσε-λεμεντές, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του master of Ceremonies Γιάννη Στάνκογλου.

  • Με έναν Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15/20 βραβεύτηκαν ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης για το «Aleria», ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης για το «CTC», ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και o σεφ Νίκος Μαυρόκωστας για το «GB Roof Garden» και ο Γιάννης Βλαχογιάννης για το «The Zillers». Την απονομή έκανε η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO Α.Ε.Β.Ε.

    Με έναν Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15/20 βραβεύτηκαν ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης για το «Aleria», ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης για το «CTC», ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και o σεφ Νίκος Μαυρόκωστας για το «GB Roof Garden» και ο Γιάννης Βλαχογιάννης για το «The Zillers». Την απονομή έκανε η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO Α.Ε.Β.Ε.

  • Γκουρμέ καλλιτεχνική παρέα. Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Καραμίχος.

    Γκουρμέ καλλιτεχνική παρέα. Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Καραμίχος.

  • Ο Σταύρος Σωτηρούδης από τον «Γλυκάνισο» και ο Κώστας Μπουγιούρης από το «Ηλιοβασίλεμα» με τον Χαρίλαο Τζανετάκη, Upfield Professional Lead Greece & Cyprus.

    Ο Σταύρος Σωτηρούδης από τον «Γλυκάνισο» και ο Κώστας Μπουγιούρης από το «Ηλιοβασίλεμα» με τον Χαρίλαο Τζανετάκη, Upfield Professional Lead Greece & Cyprus.

  • Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιάννης Βακαρέλης με τη σύζυγό του Πόλα.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιάννης Βακαρέλης με τη σύζυγό του Πόλα.

  • Η διευθύντρια σύνταξης του «α» Δέσποινα Ζευκιλή με τον Δημήτρη Πρωτοψάλτου, γενικό διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Η διευθύντρια σύνταξης του «α» Δέσποινα Ζευκιλή με τον Δημήτρη Πρωτοψάλτου, γενικό διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  • Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και τις επαναστατικές στιγμές της παγκόσμιας γαστρονομίας μάς παρέσυρε ο master of ceremonies, Γιάννης Στάνκογλου.

    Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και τις επαναστατικές στιγμές της παγκόσμιας γαστρονομίας μάς παρέσυρε ο master of ceremonies, Γιάννης Στάνκογλου.

  • Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Γιώργος Μελισσάρης, ιδιοκτήτης του «Nikkei» και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ του «Sense». Επιπλέον τιμήθηκαν τα εστιατόρια «L' Abreuvoir» και «Κρητικός». Την απονομή έκανε η Ελένη Μιχοπούλου, Managing Director της ΣΥΝΕΡΓΙΑ Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional.

    Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Γιώργος Μελισσάρης, ιδιοκτήτης του «Nikkei» και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ του «Sense». Επιπλέον τιμήθηκαν τα εστιατόρια «L' Abreuvoir» και «Κρητικός». Την απονομή έκανε η Ελένη Μιχοπούλου, Managing Director της ΣΥΝΕΡΓΙΑ Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional.

  • Η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συγχαίρει τον Γιάννη Βλαχογιάννη του «The Zillers» και τη Νικολέτα Δεναξά από το «Grandma's».

    Η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συγχαίρει τον Γιάννη Βλαχογιάννη του «The Zillers» και τη Νικολέτα Δεναξά από το «Grandma's».

  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

  • Μερικοί από τους καλύτερους σεφ της χώρας ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το μενού της βραδιάς: Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», 15,5/20), Ερβέ Προνζάτο («Hervé», 15,5/20), Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica», 15/20), Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside», 16/20), Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC», 15/20) και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος («Sense»).

    Μερικοί από τους καλύτερους σεφ της χώρας ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το μενού της βραδιάς: Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», 15,5/20), Ερβέ Προνζάτο («Hervé», 15,5/20), Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica», 15/20), Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside», 16/20), Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC», 15/20) και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος («Sense»).

  • Ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα.

    Ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με την τομεάρχη Τουρισμού του Σύριζα Κατερίνα Νοτοπούλου και τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με την τομεάρχη Τουρισμού του Σύριζα Κατερίνα Νοτοπούλου και τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  • Top Notch για τα εστιατόρια της πρωτεύουσας παρέλαβαν οι Αντώνης Δρακουλαράκος του «Sushimou», Κώστας Τσιλιγκίρης του «Τηλέμαχος Athens» και Ανέστης Λαζάι του «Travolta». Επιπλέον τιμήθηκε το εστιατόριο «Vezene». Την απονομή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

    Top Notch για τα εστιατόρια της πρωτεύουσας παρέλαβαν οι Αντώνης Δρακουλαράκος του «Sushimou», Κώστας Τσιλιγκίρης του «Τηλέμαχος Athens» και Ανέστης Λαζάι του «Travolta». Επιπλέον τιμήθηκε το εστιατόριο «Vezene». Την απονομή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

  • H Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters, πλαισιωμένη από τον Ερβέ Προνζάτο του «Hervé» (αριστερά) και τον Μανώλη Παπουτσάκη από το «Χαρούπι» (δεξιά).

    H Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters, πλαισιωμένη από τον Ερβέ Προνζάτο του «Hervé» (αριστερά) και τον Μανώλη Παπουτσάκη από το «Χαρούπι» (δεξιά).

  • Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 16/20 παρέλαβαν ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου για το «Varoulko Seaside» και οι σεφ Νίκος Μπίλλης και Έκτορας Μποτρίνι για το «Botrini's». Επίσης, βραβεύτηκε και το εστιατόριο «Σπονδή». Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

    Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 16/20 παρέλαβαν ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου για το «Varoulko Seaside» και οι σεφ Νίκος Μπίλλης και Έκτορας Μποτρίνι για το «Botrini's». Επίσης, βραβεύτηκε και το εστιατόριο «Σπονδή». Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

  • Στέλιος Μάινας, Χάρης Ρώμας, Άκης Σακελλαρίου και Κάτια Σπερελάκη σε θεατρικό πηγαδάκι.

    Στέλιος Μάινας, Χάρης Ρώμας, Άκης Σακελλαρίου και Κάτια Σπερελάκη σε θεατρικό πηγαδάκι.

  • Τα συνθήματα, τα μανιφέστα και και τα ορόσημα της εξέλιξης της γαστρονομίας στο προσκήνιο.

    Τα συνθήματα, τα μανιφέστα και και τα ορόσημα της εξέλιξης της γαστρονομίας στο προσκήνιο.

  • Ο Βασίλης Κουμπής των «Selene» & «Mikrasia», ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός διευθυντής Miele Hellas, και ο Γιώργος Μελισσάρης του «Nikkei».

    Ο Βασίλης Κουμπής των «Selene» & «Mikrasia», ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός διευθυντής Miele Hellas, και ο Γιώργος Μελισσάρης του «Nikkei».

  • Η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO Α.Ε.Β.Ε., και η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO Α.Ε.Β.Ε., με τον Μάριο Δαφνομήλη, εμπορικό διευθυντή της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»).

    Η Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΜETRO Α.Ε.Β.Ε., και η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO Α.Ε.Β.Ε., με τον Μάριο Δαφνομήλη, εμπορικό διευθυντή της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»).

  • Η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, πλαισιωμένη από τον Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη του «Aleria» (αριστερά) και τον Κώστα Αλεξίου του «Matsuhisa Athens» (δεξιά).

    Η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, πλαισιωμένη από τον Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη του «Aleria» (αριστερά) και τον Κώστα Αλεξίου του «Matsuhisa Athens» (δεξιά).

  • Η Μαρία Κυριάκου, Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, απένειμε το Βραβείο Κοινού για το 2021 στο εστιατόριο «Apiri» από το Ηράκλειο Κρήτης και τον ιδιοκτήτη του Στέφανο Λαυρενίδη.

    Η Μαρία Κυριάκου, Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, απένειμε το Βραβείο Κοινού για το 2021 στο εστιατόριο «Apiri» από το Ηράκλειο Κρήτης και τον ιδιοκτήτη του Στέφανο Λαυρενίδη.

  • Top Notch για τη Χαλκιδική παρέλαβαν οι Απόστολος Παπαδόπουλος (εκ μέρους του «Ekies All Senses» για το «Bubo»), Ισμήνη Τορνιβούκα (ιδιοκτήτρια «Kamares by Spondi»), Κωνσταντίνος Κανακάρης (ιδιοκτήτης «Μαρίνα») και Παντελής Βαμιαδάκης (εκ μέρους του «Sani Resort» για το «Water Restaurant»). Την απονομή έκανε η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    Top Notch για τη Χαλκιδική παρέλαβαν οι Απόστολος Παπαδόπουλος (εκ μέρους του «Ekies All Senses» για το «Bubo»), Ισμήνη Τορνιβούκα (ιδιοκτήτρια «Kamares by Spondi»), Κωνσταντίνος Κανακάρης (ιδιοκτήτης «Μαρίνα») και Παντελής Βαμιαδάκης (εκ μέρους του «Sani Resort» για το «Water Restaurant»). Την απονομή έκανε η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

  • Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό

    Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό

  • Top Notch για τη Θεσσαλονίκη παρέλαβαν οι Σταύρος Σωτηρούδης (συνιδιοκτήτης «Γλυκάνισος»), Ελένη Ρήγα (σεφ «Grada Nuevo»), Φωτεινή Καλιακάτσου (συνιδιοκτήτρια «Dome Real Cuisine») και Μανώλης Παπουτσάκης (σεφ-ιδιοκτήτης «Χαρούπι»), ενώ ο μοναδικός Χρυσός Σκούφος της Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και το εστιατόριο «Salonica» (15/20). Την απονομή έκανε ο Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas.

    Top Notch για τη Θεσσαλονίκη παρέλαβαν οι Σταύρος Σωτηρούδης (συνιδιοκτήτης «Γλυκάνισος»), Ελένη Ρήγα (σεφ «Grada Nuevo»), Φωτεινή Καλιακάτσου (συνιδιοκτήτρια «Dome Real Cuisine») και Μανώλης Παπουτσάκης (σεφ-ιδιοκτήτης «Χαρούπι»), ενώ ο μοναδικός Χρυσός Σκούφος της Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και το εστιατόριο «Salonica» (15/20). Την απονομή έκανε ο Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas.

  • H Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand Manager Premium & Non Beer Portfolio της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο Άνταμ Κοντοβάς του «Alali», η Μαρία Κυριάκου, Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και ο Αντώνης Δρακουλαράκος του «Sushimou».

    H Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand Manager Premium & Non Beer Portfolio της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο Άνταμ Κοντοβάς του «Alali», η Μαρία Κυριάκου, Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και ο Αντώνης Δρακουλαράκος του «Sushimou».

  • Top Notch στη Μύκονο παρέλαβαν οι Ντίνος Φωτεινάκης για τα «BeefBar» και «Bill & Coo», Ιπποκράτης Αναγνωστέλης για το «Kensho Psarou» και Βασίλης Κουμπής για το «Mikrasia Restaurant». Επιπλέον τιμήθηκε το εστιατόριο «Jackie O' Beach». Τη βράβευση έκανε η Μαρίλη Αργύρη, Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας.

    Top Notch στη Μύκονο παρέλαβαν οι Ντίνος Φωτεινάκης για τα «BeefBar» και «Bill & Coo», Ιπποκράτης Αναγνωστέλης για το «Kensho Psarou» και Βασίλης Κουμπής για το «Mikrasia Restaurant». Επιπλέον τιμήθηκε το εστιατόριο «Jackie O' Beach». Τη βράβευση έκανε η Μαρίλη Αργύρη, Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας.

  • Η Χριστίνα Παπαθανασίου Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και η Φωτεινή Καλιακάτσου, συνιδιοκτήτρια του «Dome Real Cuisine» στο «Nikopolis Hotel Thessaloniki» με τον Ηλία Κοκοτό, ιδιοκτήτη του «Yacht Club» στο «Elounda Mare».

    Η Χριστίνα Παπαθανασίου Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και η Φωτεινή Καλιακάτσου, συνιδιοκτήτρια του «Dome Real Cuisine» στο «Nikopolis Hotel Thessaloniki» με τον Ηλία Κοκοτό, ιδιοκτήτη του «Yacht Club» στο «Elounda Mare».

  • H Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων

    H Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων

  • Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.

    Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.

  • Η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO ΑΕΒΕ και η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, με τον Διονύση Κούκη, συνιδιοκτήτη του «Αθηνοράματος»

    Η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO ΑΕΒΕ και η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, με τον Διονύση Κούκη, συνιδιοκτήτη του «Αθηνοράματος»

  • Ο Hom Parviz, γενικός διεθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννη Ηλιοπούλου πρόεδρος ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό αθηνόραμα), η Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», και ο Τιμ Ανανιάδης μέλος του ΔΣ της Λάμψα ΑΕ

    Ο Hom Parviz, γενικός διεθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννη Ηλιοπούλου πρόεδρος ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό αθηνόραμα), η Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», και ο Τιμ Ανανιάδης μέλος του ΔΣ της Λάμψα ΑΕ

  • Η Σαντορίνη αναδείχθηκε το πιο χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας για ακόμα μια χρονιά. Τα βραβεία τους παρέλαβαν οι Τάσος Στεφάτος, σεφ του «Petra Restaurant» (15/20), Γιώργος Αυγουστής, ιδιοκτήτης του «Santoro» (15/20), Αναστάσιος Δημητριάδης, ιδιοκτήτης των «Lauda» (15,5/20) και «Lycabettus» (15,5/20) και Βασίλης Κουμπής, ιδιοκτήτης του «Selene» (15,5/20). Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

    Η Σαντορίνη αναδείχθηκε το πιο χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας για ακόμα μια χρονιά. Τα βραβεία τους παρέλαβαν οι Τάσος Στεφάτος, σεφ του «Petra Restaurant» (15/20), Γιώργος Αυγουστής, ιδιοκτήτης του «Santoro» (15/20), Αναστάσιος Δημητριάδης, ιδιοκτήτης των «Lauda» (15,5/20) και «Lycabettus» (15,5/20) και Βασίλης Κουμπής, ιδιοκτήτης του «Selene» (15,5/20). Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

  • Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν οι Γιώργος Χάψας («Sterna», Μονεμβασιά) και Ανδρέας Σταυρίδης («Ανδρέας», Σέρρες). Τη βράβευση έκανε ο Γιάννης Παϊζάνης, διευθυντής Πωλήσεων της Nutria (Ελαιόλαδο Ιωνίς). Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου.

    Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν οι Γιώργος Χάψας («Sterna», Μονεμβασιά) και Ανδρέας Σταυρίδης («Ανδρέας», Σέρρες). Τη βράβευση έκανε ο Γιάννης Παϊζάνης, διευθυντής Πωλήσεων της Nutria (Ελαιόλαδο Ιωνίς). Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου.

  • Ο Στέφανος Μαραγκός του «Μαραθιά», ο Ανέστης Λαζάι του «Travolta», η Βίκυ Κωστοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της «Chefs' Brigade Slow food Community», της Ε.Δ.Ο.Κ. και συντονίστρια του προγράμματος αειφόρου παραγωγής κρέατος αιγών και προβάτων «Signed by Nature», και ο Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της «Chefs' Brigade Slow food Community».

    Ο Στέφανος Μαραγκός του «Μαραθιά», ο Ανέστης Λαζάι του «Travolta», η Βίκυ Κωστοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της «Chefs' Brigade Slow food Community», της Ε.Δ.Ο.Κ. και συντονίστρια του προγράμματος αειφόρου παραγωγής κρέατος αιγών και προβάτων «Signed by Nature», και ο Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της «Chefs' Brigade Slow food Community».

  • Ο Έκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού με το σεφ Νίκο Μπίλλη, τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα τους δικαίως πανηγυρίζουν.

    Ο Έκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού με το σεφ Νίκο Μπίλλη, τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα τους δικαίως πανηγυρίζουν.

  • Ο Κώστας Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης του «Ηλιοβασίλεμα» στη Σύρο και ο Στέφανος Μαραγκός, σεφ του «Μαραθιά» στην Τήνο, παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκε η Νικολέτα Δεναξά, ιδιοκτήτρια του «Grandma's» στην Ίο (15/20). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Χαρίλαο Τζανετάκη, Upfield Professional Lead Greece & Cyprus.

    Ο Κώστας Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης του «Ηλιοβασίλεμα» στη Σύρο και ο Στέφανος Μαραγκός, σεφ του «Μαραθιά» στην Τήνο, παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκε η Νικολέτα Δεναξά, ιδιοκτήτρια του «Grandma's» στην Ίο (15/20). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Χαρίλαο Τζανετάκη, Upfield Professional Lead Greece & Cyprus.

  • Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύτηκε οι Βασίλης Κουμπής («Mikrasia», Σαντορίνη). Τη βράβευση έκανε η Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters (S. Pellegrino & Acqua Panna).

    Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύτηκε οι Βασίλης Κουμπής («Mikrasia», Σαντορίνη). Τη βράβευση έκανε η Ρόη Φίλου, Group Brand Manager Nestlé Waters (S. Pellegrino & Acqua Panna).

  • Ο Γιάννης Παϊζάνης, διευθυντής Πωλήσεων της Nutria (Ιωνίς Ελαιόλαδο), ο Σωτήρης Ευαγγέλου του «Salonica» και ο Ντίνος Φωτεινάκης των «BeefBar» και «Bill & Coo».

    Ο Γιάννης Παϊζάνης, διευθυντής Πωλήσεων της Nutria (Ιωνίς Ελαιόλαδο), ο Σωτήρης Ευαγγέλου του «Salonica» και ο Ντίνος Φωτεινάκης των «BeefBar» και «Bill & Coo».

  • Ο Αναστάσιος Δημητριάδης των «Lauda» & «Lycabettus», ο Γιώργος Αυγουστής του «Santoro» και ο Γιάννης Βλαχογιάννης του «The Zillers».

    Ο Αναστάσιος Δημητριάδης των «Lauda» & «Lycabettus», ο Γιώργος Αυγουστής του «Santoro» και ο Γιάννης Βλαχογιάννης του «The Zillers».

  • Η Φωτεινή Καλιακάτσου,  του «Dome Real Cuisine»  και η Ισμήνη Τορνιβούκα του «Kamares by Spondi»

    Η Φωτεινή Καλιακάτσου, του «Dome Real Cuisine» και η Ισμήνη Τορνιβούκα του «Kamares by Spondi»

Master of ceremonies και λάτρης του καλού φαγητού, ο Γιάννης Στάνκογλου ήταν κι ο ξεναγός της βραδιάς, σε μια διαδρομή που, με άκρως σοβαρό χιούμορ, μας ταξίδεψε στους επαναστατικούς σταθμούς εξέλιξης της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από την τιθάσευση της φωτιάς και τα πρώτα εστιατόρια της Ιστορίας και συνεχίζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα, τις μοριακές τεχνικές, αλλά και τους Έλληνες πρωτοπόρους.

«Η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα», μας υπενθύμισε, τονίζοντας την επιδραστικότητα προσωπικοτήτων όπως ο Αρχέστρατος («ένας επιθεωρητής Μισελέν με χλαμύδα»), ο Ογκίστ Εσκοφιέ («έβαλε τη λέξη “υψηλή” μπροστά από τη γαστρονομία, βγάζοντάς την από τον Μεσαίωνα για να την περάσει στην Αναγέννηση») κι ο Οδηγός Μισελέν («έβαλε τους σεφ σε ρυθμό σούπερ λιγκ»), αλλά και ο Νικόλαος Τσελεμεντές («ο δικός μας Τσε, άνθρωπος, βιβλίο, ιδέα και εκπολιτιστής του ελληνικού ουρανίσκου»), ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας («αναμόχλευσαν την παράδοση, αναθεώρησαν, μελέτησαν, πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα»), ο Έκτορας Μποτρίνι, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος («γαστρονομία που φλερτάρει με τις καλές τέχνες, απογειώνοντας τα όρια και την απόλαυση της γεύσης»), και φυσικά οι σελίδες του «αθηνοράματος» («για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα κείμενο 500 λέξεων ταρακουνάει κάθε εβδομάδα τους σεφ στις κουζίνες τους») και οι Χρυσοί Σκούφοι («η έννοια της αναπτυσσόμενης υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, αποκτά ένα χειροπιαστό σημείο αναφοράς – τίποτα πια δεν είναι ίδιο στις κουζίνες, στα τραπέζια και στο μυαλό των σεφ»).

Ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα.
Ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα.

Το χορό των βραβεύσεων άνοιξε η απονομή του βραβείου κοινού στο εστιατόριο «Apiri» από το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ τον πρώτο Χρυσό Σκούφο της βραδιάς απένειμε ο Βασίλης Κικίλιας, στην παρθενική του επίσημη εμφάνιση ως υπουργός Τουρισμού, βραβεύοντας το εστιατόριο «Dionysos» του ξενοδοχείου «Elounda Beach». «Παλιότερα έκανα επαγγελματικό αθλητισμό, τον σταμάτησα όμως για να μπορώ να τρώω, και μάλλον είμαι στη σωστή εκδήλωση», σημείωσε ευδιάθετος, αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τη δυναμική της εκλεκτής γαστρονομίας ως εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Τα συνθήματα, τα μανιφέστα και και τα ορόσημα της εξέλιξης της γαστρονομίας στο προσκήνιο.
Τα συνθήματα, τα μανιφέστα και και τα ορόσημα της εξέλιξης της γαστρονομίας στο προσκήνιο.

«Ιδιαίτερα φέτος, σε μια δύσκολη περίοδο, ένας θεσμός που τιμά την ελληνική γαστρονομία και τη δημιουργία ανθρώπων που παλεύουν και γίνονται πρεσβευτές της ψυχής του τόπου μας, κρύβοντάς τη μέσα σ’ ένα πιάτο, θεωρώ ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία», σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία παρέστη στην 28η διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων, προσθέτοντας ότι «εφόσον στηριχθεί κατάλληλα, η γαστρονομία της χώρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για τον ελληνικό τουρισμό».

 Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό
Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό

Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για να απονείμει τους Χρυσούς Σκούφους στα εστιατόρια «Petra», «Santoro», «Lauda», «Lycabettus» και «Selene» της Σαντορίνης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι «η αποψινή βραδιά αποδεικνύει ότι τα εστιατόρια της χώρας έχουν τα συστατικά του πρωταθλητή στο DNA τους», ενώ αμέσως μετά την απονομή των διακρίσεων Top Notch στα μυκονιάτικα εστιατόρια «Beef Bar», «Bill & Coo», «Jackie O'», «Kenshō» και «Mikrasia», ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς επεσήμανε στο «α» ότι «οι βραβεύσεις αυτές είναι μια επιβεβαίωση ότι η Μύκονος έχει υψηλή γαστρονομία, αλλά και ότι είναι ο κορυφαίος ελληνικός προορισμός, ακριβώς επειδή οι άνθρωποί της προσπαθούν κάθε χρόνο να ξεπερνούν τον εαυτό τους σε όλα τα επίπεδα».

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία Top Notch για το σαντορινιό «Alali» και Χρυσό Σκούφο για το «The Squirrel» της Χαλκιδικής, οι Άνταμ Κοντοβάς και Γιώργος Μουρατίδης, αντίστοιχα, ξεσήκωσαν την πιο ενθουσιώδη αντίδραση του κοινού, έχοντας έρθει στην τελετή αμέσως μετά το γύρισμα για τις ανάγκες του νεόκοπου μαγειρικού διαγωνισμού «Game of Chefs». Το πιο βροντερό χειροκρότημα, όμως, ως επιστέγασμα της καθολικής εκτίμησης που χαίρει από τη γαστρονομική κοινότητα της χώρας, απέσπασε ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος τιμήθηκε για άλλη μία χρονιά με Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο «Salonica Restaurant & Bar» του ξενοδοχείου «Makedonia Palace».

Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.
Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.

«Χαίρομαι που για μια βραδιά δεν με κάλεσαν να μιλήσω για τα ελληνοτουρκικά, τα εμβόλια, ή τα σχολεία που ανοίγουν, αλλά για το καλό φαγητό», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, απονέμοντας τις διακρίσεις Top Notch στα αθηναϊκά εστιατόρια «Τηλέμαχος», «Travolta» και «Vezené», αλλά και στο νεοεισερχόμενο «Sushimοu», του σεφ-ιδιοκτήτη Αντώνη Δρακουλαράκου, που παρέλαβε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το πρώτο του βραβείο. «Από το 2015 που άνοιξα, είναι η πρώτη φορά που έκλεισα το εστιατόριο για να παραβρεθώ σε κάποιον θεσμό», σημείωσε ο σεφ, μιλώντας στο «α» αμέσως μετά την παραλαβή της διάκρισής του. «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι ξανά με όλους αυτούς τους συνάδελφους και χαίρομαι που πάμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα της Covid, που απείλησε να μας πάρει από κάτω. Νομίζω ότι πατάμε ξανά γερά στα πόδια μας για να επανέλθουμε στη διαδρομή της επιτυχίας», κατέληξε.

«Ένα από τα σημαντικότερα ήδη θεματικού τουρισμού, ο γαστροτουρισμός μπορεί να φέρει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την προβολή του brand name της Αττικής, ιδίως αν συνδυαστεί με τους τομείς της μακροζωίας και της ευζωίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής), ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για να απονείμει τους Χρυσούς Σκούφους στην αθηναϊκή γαστρονομική τριάδα «Botrini’s», «Σπονδή» και «Varoulko Seaside». Ο σεφ Ερβέ Προνζάτο, παλιός γνώριμος του θεσμού, παρέλαβε από τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο το βραβείο για ένα από τα new entries των Χρυσών Σκούφων, το sui generis εστιατόριο «Hervé», το προσωπικό στοίχημα του σεφ, που απέσπασε Χρυσό Σκούφο ύστερα από μόλις έξι μήνες λειτουργίας. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που παίρνουμε μια βράβευση μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα και οφείλω ένα μεγάλο “μπράβο” σε όλη την ομάδα μου, γιατί χωρίς ομάδα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», επεσήμανε.

«Ήταν όραμα, έγινε στόχος και τώρα είναι μια σπουδαία επιβράβευση, που σου δίνει δύναμη για να πας παραπέρα», σημείωσε για τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο και ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «The Zillers» στο rooftop του ομώνυμου ξενοδοχείου στην πλατεία Μητροπόλεως, προσθέτοντας ότι «η ανάδειξη της ελληνικότητας είναι μονόδρομος για τη γαστρονομική σκηνή της χώρας: πρέπει να διασώζουμε και να εξελίσσουμε συνεχώς τη γευστική μας παράδοση».

Με «ένα μπράβο στους σεφ, τους εργαζόμενους, αλλά και του επιχειρηματίες της εστίασης» ξεκίνησε την ομιλία της η υφυπουργός Πολιτισμού Σοφία Ζαχαράκη, που ανέβηκε στη σκηνή για να βραβεύσει τα εστιατόρια «Ντομάτα», «Treehouse», «Fresco» και «The Squirrel» της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζοντας «ήρωες» τους επαγγελματίες της εστίασης «που στάθηκαν όρθιοι αυτήν τη δύσκολη χρονιά». «Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε τη γαστρονομία μας, κι έτσι στηρίξατε τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας», κατέληξε.

Τη χαρά του γι’ αυτήν τη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό εξέφρασε αργότερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός από σκηνής. «Χαίρομαι που, όπως άκουσα απόψε από πολλούς, συνδέουμε τον τουρισμό με τη γαστρονομία, όμως κάποιοι παράγουν αυτά τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις δημιουργίες των καταπληκτικών αυτών σεφ», σημείωσε. «Όραμά μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε στους αγρότες, τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους την αξία που δικαιούνται – να τους αναγνωρίσουμε τη θέση που τους αξίζει σ' αυτή την αλυσίδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το μανιφέστο μας, ένα μανιφέστο που, κάνοντας ακριβώς αυτό, θα αποκρυπτογραφεί στην πράξη την έννοια της ηθικής γαστρονομίας», κατέληξε, καλώντας στη σκηνή τον Έκτορα Μποτρίνι για να παραλάβει το βραβείο των 2 Χρυσών Σκούφων για το «Etrusco», το οποίο διατήρησε για άλλη μία χρονιά τη θέση του ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας.

Ο  Έκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού με το σεφ Νίκο Μπίλλη, τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα τους δικαίως πανηγυρίζουν.
Ο Έκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού με το σεφ Νίκο Μπίλλη, τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα τους δικαίως πανηγυρίζουν.

Αποδεικνύοντας των… βραβείων το αληθές, ο Έκτορας Μποτρίνι επέδειξε το λεπτό του άγγιγμα υπογράφοντας τη γαστρονομική εμπειρία της βραδιάς, με τα ντελικάτα πιάτα του dîner de gala να προσφέρουν μια συλλεκτική ματιά στη δυναμική των ελληνικών προϊόντων. Η βαθιά νοστιμιά των πιάτων του, βασισμένη σε προϊόντα όχι λουσάτα, αλλά σπάνια, μοναδικά και εντελώς ελληνικά, σαν το ταπεινό κολοκυθάκι με το δυσεύρετο καρίκι Τήνου ή το σπάνιο αλλά αποκαλυπτικό στη γευστική φινέτσα του αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας, λειτούργησαν ως μηνύματα από το μέλλον, προοικονομώντας μια νέα εξελικτική τάση της ελληνικής κουζίνας: την επανάσταση των υλικών, που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη γαλανόλευκη γαστρονομία. Ειδική μνεία αξίζει στην άψογη φιλοξενία της βραδιάς από τη «Μεγάλη Βρεττανία» – και το θερμό χειροκρότημα στον executive chef Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του που ανέβηκαν στη σκηνή μαζί με τον Μποτρίνι στο τέλος της βραδιάς, αλλά και στην ομάδα του χορογραφημένου σέρβις, το απέδειξε και με το παραπάνω.

Βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν επίσης η assistant brand manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η group brand manager της Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η senior brand manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη, ο Upfield professional lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o γενικός διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing manager της Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing director της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η γενική διευθύντρια Marketing της Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων: S. Pellegrino - Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Nestlé Desserts, Δωδώνη, Ιωνίς, Miele, Chefs' Brigade Slow food Community - ΕΔΟΚ
Yποστηρικτής: Argyros Estate

Φωτό Studio Panoulis / Λεωνίδας Τούμπανος