ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2024 | Παύλος Κυριάκης: "Είναι τιμή μου που μαγειρεύω για τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας"

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2024 | Παύλος Κυριάκης:

Ξεκινώντας να μαγειρεύω, είχα πάντα σαν όνειρο και στόχο την κατάκτηση ενός Χρυσού Σκούφου. Όταν αργότερα το κατάφερα, πρώτα στη Σαντορίνη και αργότερα στην Αθήνα, συνειδητοποίησα την βαθύτερη αξία ενός τέτοιου βραβείου που έρχεται σε αναγνώριση και ανταμοιβή των κόπων σου. Ένας γαστρονομικός θεσμός όπως ο συγκεκριμένος, αναβαθμίζει το γενικότερο επίπεδο, δημιουργεί νέες τάσεις, συμβάλλει στην πληροφόρηση του κοινού και του υποδεικνύει που θα περάσει καλά, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν γευματίσουν αλλά και να δουλέψουν σε ένα βραβευμένο εστιατόριο. Πλέον βέβαια θεωρώ εξίσου σημαντική την αποδοχή από τον κόσμο, και περισσότερα απ’όλα θέλω αυτές τις δυο – τρεις ώρες που θα μείνει κοντά μας να περάσει καλά. 

Από τα τέσσερα τελευταία χρόνια που βρισκόμουν στο "The Zillers" κρατώ την όμορφη συνεργασία που είχα με την ομάδα του εστιατορίου και το γεγονός πως καταφέραμε να αναβαθμίσουμε έναν χώρο ολοήμερης λογικής κάνοντας τον κομμάτι του γαστρονομικού στερεώματος της Αθήνας. Καθώς ο συγκεκριμένος κύκλος έχει κλείσει, πλέον τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου τον αφιερώνω στο εστιατόριο "Gallina", του οποίου την επιμέλεια διατηρώ, και παράλληλα προετοιμάζω ορισμένα γαστρονομικά event με προσκεκλημένους σεφ από το εξωτερικό. Μέχρι το τέλος του 2024 υπάρχει επίσης ο στόχος να έχω επιστρέψει στα γαστρονομικά πράγματα της Αθήνας, σε έναν νέο χώρο.  

Η λόξα που έχω να ταξιδεύω, να μαγειρεύω και να δημιουργώ πιστεύω πως με κάνει καλύτερο μάγειρα. Πάντα μετά τις σεζόν φρόντιζα να ταξιδεύω τους χειμώνες για μαθητείες σε μεγάλα εστιατόρια και αυτό οδήγησε στη γνωριμία μου με σπουδαίους σεφ. Επειδή ο περισσότερος κόσμος σπάνια έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα εστιατόριά τους, σκέφτηκα λοιπόν να τους προτείνω να έρχονται  εκείνοι στην Ελλάδα και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, να γνωρίσουν τη χώρα μας και παράλληλα οι Έλληνες να έχουν την ευκαιρία να γευτούν κάτι διαφορετικό. Τις ημέρες για παράδειγμα που βρισκόταν εδώ ο μεγάλος Alex Atala όλα τα μάτια της γαστρονομίας ήταν στραμμένα στην Ελλάδα, και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό και εκείνο στο οποίο αποσκοπώ. Να καταφέρουμε να μπούμε δηλαδή κι εμείς στον χάρτη. 

Jacob Jan Boerma, Παύλος Κυριάκης
Jacob Jan Boerma, Παύλος Κυριάκης

Με τον Jacob Jan Boerma πρωτογνωριστήκαμε στη Σαντορίνη και είναι ο πρώτος τριάστερος σεφ που κατάφερα να έρθει στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε να μιλάμε τυπικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως από κοντά γνώρισα έναν πολύ ωραίο τύπο και 100% επαγγελματία. Όταν μιλάμε για σεφ αυτού του διαμετρήματος, οι τεχνικές είναι φυσικά άψογες και δεδομένες, οπότε ξεκινάς να αναζητάς άλλα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα. Στην περίπτωση του Boerma, η κουζίνα του θα έλεγα ότι είναι πριν και πάνω απ’όλα τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή του, γιατί τα δουλεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο και με συνδυασμούς μελετημένους και ισορροπημένους, δημιουργώντας πολυδιάστατα πιάτα. 

Για την επερχόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων διάλεξε ο καθένας μας τα πιο αντιπροσωπευτικά του πιάτα και δημιουργήσαμε από κοινού ένα δυναμικό μενού με στόχο να παρουσιάσουμε στους προσκεκλημένους της βραδιάς το καλύτερο που έχουμε να προσφέρουμε. Είναι τιμή μου που μαγειρεύω για τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας και νιώθω μεγάλη χαρά, μεγαλύτερη ίσως και από την ενδεχόμενη κατάκτηση ενός βραβείου. Από τις παλαιότερες απονομές το μενού που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι εκείνο που δημιούργησε ο Mauro Colagreco το 2020. Αν και ολόκληρο το μενού ήταν εμπειρία, θυμάμαι ακόμα εκείνο το εξαιρετικό του παντζάρι που παρουσίασε κομμένο σαν τριαντάφυλλο με κρέμα και χαβιάρι. 

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
ΔΕΗ
Δ.Α.Α. Ελ.Βενιζέλος
ΑΒ Βασιλόπουλος
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser Beer
Nespresso Professional 
Boutari Winery
Flor De Cana
Rokakis Fish
Sixt


Με την υποστήριξη:
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Με την αιγίδα:
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπουργείο Τουρισμού
Δήμος Αθηναίων