Ο ΘΕΣΜΟΣ

Χρυσοί Σκούφοι: η ιστορία του θεσμού των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας

Χρυσοί Σκούφοι: η ιστορία του θεσμού των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας - Χρυσοί Σκούφοι

Η δημιουργία του θεσμού

Το «αθηνόραμα» υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε στήλη κριτικής εστιατορίων από τα πρώτα του τεύχη το 1976. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η γαστρονομία έχει σημαδέψει καθοριστικά το DNA του. Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι αναγνώστες ζητούσαν να δώσουμε «αστέρια» στα ρεστοράν της Αθήνας, κάτι που ήταν ανέφικτο την εποχή εκείνη, αφού τα καλά εστιατόρια ήταν ελάχιστα και οι γευστικές απαιτήσεις των Αθηναίων απλούστερες. Και ο καιρός πέρασε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η συνεχής ενασχόλησή μας με τις γευσιγνωσίες και τις κριτικές των εστιατορίων της Αθήνας και παράλληλα οι εμπειρίες από τις επισκέψεις μας σε πολλά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, μας έκαναν να διαπιστώσουμε, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, το τεράστιο ποιοτικό χάσμα που υπήρχε μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής εστιατορικής σκηνής.

Τότε ήταν που άρχισε να μας απασχολεί το πώς, με τι είδους παρέμβαση, το «αθηνόραμα» θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων στη χώρα μας. Κι έτσι μια μέρα, σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη την άνοιξη του 1993, το θέμα που εξετάστηκε ήταν εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό ο οποίος να βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Μετά από λίγο η απόφαση είχε παρθεί. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι κριτικοί-γευσιγνώστες του «αθηνοράματος», Διονύσης Κούκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Αντωνόπουλος και Κρίτων Παπαδόπουλος, μπήκαν με ενθουσιασμό στο νέο project ξεκινώντας αυτό το συναρπαστικό και ενδιαφέρον ταξίδι που συνεχίζεται εδώ και 23 χρόνια στον κόσμο της γεύσης.
Η εκδότρια του «Αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου με τον Κλάους Φόγιερμπαχ καλύτερο σεφ της Ελλάδας το 1994
Η εκδότρια του «Αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου με τον Κλάους Φόγιερμπαχ καλύτερο σεφ της Ελλάδας το 1994
Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.


Το 1995 ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, όπως δήλωσε στην τελετή απονομής ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Τα εστιατόρια στην κορυφή της βαθμολογίας

Bajazzo: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 1994 έως το 1997   - Χρυσοί Σκούφοι

Bajazzo: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 1994 έως το 1997

Vardis: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 1998 έως το 2000 - Χρυσοί Σκούφοι

Vardis: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 1998 έως το 2000

Σπονδή: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 2001 έως το 2012 - Χρυσοί Σκούφοι

Σπονδή: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 2001 έως το 2012

Etrusco: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 2013 έως το 2015 - Χρυσοί Σκούφοι

Etrusco: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας από το 2013 έως το 2015

Funky Gourmet: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας σε ισοβαθμία με το Etrusco για το 2015 - Χρυσοί Σκούφοι

Funky Gourmet: Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας σε ισοβαθμία με το Etrusco για το 2015

Βαθμολογία με διεθνή πρότυπα

Τα δύο πρώτα χρόνια η βαθμολογία των Χρυσών Σκούφων ήταν ελληνοκεντρική και λιγότερη αυστηρή απ’ ό,τι τα πρότυπα βαθμολόγησης οδηγών όπως ο Guide Michelin, ο Gault et Millau και άλλοι.
Επειδή το διεθνές τοπίο κινούνταν σαφώς προς τη λογική της παγκοσμιοποίησης, η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, βάσει των οποίων βαθμολογούσαν οι γνωστότεροι ευρωπαϊκοί resto-guides.
Γι’ αυτό το λόγο, οι γευσιγνώστες του «α» άρχισαν από το 1995 –και μέχρι και σήμερα– να επιδίδονται σε συστηματικές επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αξιολογώντας την κουζίνα τους και συγκρίνοντάς τη με τα επίπεδα της Αθήνας. Από Joel Robuchon και Alain Ducasse στη Γαλλία μέχρι Pierre Koffmann («La Tante Claire») και Nico Ladenis στην Αγγλία και από τα φημισμένα «Tantris» και «Heinz Winkler» της Βαυαρίας σε ιταλικά αστέρια όπως τα «Gualtiero Marchesi», «Enoteca Pinchiorri», «Antica Osteria del Ponte» και μοναδικά γαστρονομικά ρεστοράν του Σαν Σεμπαστιάν σαν το «Arzak» και το «Akelarre».
Μέσα από αυτές τις συνεχείς γευσιγνωσίες επιβεβαιώθηκε ότι, παρά την απόσταση που μας χώριζε από τη γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης, το επίπεδο της αθηναϊκής γαστρονομίας επέτρεπε την εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά άρχισαν να ισχύουν στους Χρυσούς Σκούφους το 1996 και εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.

Η ελληνική κουζίνα στο θεσμό των Χρυσών Σκούφων

Η προσπάθεια επιβράβευσης της ελληνικής κουζίνας ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο του θεσμού, το 1994. Δυστυχώς όμως η ελληνική κουζίνα δεν ήταν ακόμη σε επίπεδο βράβευσης. Παρά τις προσπάθειές μας, τα δύο πρώτα χρόνια κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η πρώτη Χρυσή Τριπλέτα της ελληνικής κουζίνας εμφανίζεται το 1996 και δεν είναι άλλη από την Βιτρίνα, το Βαρούλκο και τη Ρένα της Φτελιάς. Για πρώτη φορά ευφάνταστα μαγειρικά μυαλά παίρνουν το ελληνικό γευστικό απόσταγμα, το φιλτράρουν και το σερβίρουν με νεωτεριστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη βράβευση της ελληνικής κουζίνας είναι η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003 και η καθιέρωση των ξεχωριστών βραβείων ελληνικής κουζίνας δίπλα στα βραβεία των Χρυσών Σκούφων το 2009.

Οι τελετές απονομής του θεσμού

Από την αρχή της δημιουργίας τους, οι Χρυσοί Σκούφοι δεν αντιμετώπισαν τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων σαν ένα απλό καθημερινό γεγονός, αλλά σαν την κορύφωση μιας απολαυστικής και επίπονης διαδικασίας που καταλήγει σε μια γιορτή της γαστρονομίας, ένα μεγάλο πολιτισμικό event που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους μεγάλοι καταξιωμένοι σεφ, δημιουργώντας και μαγειρεύοντας οι ίδιοι το ειδικό γαστρονομικό μενού της τελετής απονομής.

O 3άστερος Βάσκος σεφ Martin Berasategui δημιούργησε το μενού της απονομής των Χρυσών Σκούφων το 2011
O 3άστερος Βάσκος σεφ Martin Berasategui δημιούργησε το μενού της απονομής των Χρυσών Σκούφων το 2011
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο Βάσκος κορυφαίος technomotional Andoni Luis Aduriz (2 αστέρια Michelin και πάντοτε στην πρώτη δεκάδα των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου»)  ο φευγάτος σούπερ σταρ των Άλπεων Marc Veyrat (3 αστέρια Michelin και 20/20 από το Gault et Millau)  ο υπέρκομψος Βάσκος Martin Berasategui (3 αστέρια Michelin και πολλές φορές μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου»)  ο κορυφαίος σεφ του Μιλάνο Carlo Cracco (2 αστέρια Michelin και μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου»)  ο 3άστερος θρύλος της παγκόσμιας γαστρονομίας Albert Roux  η σιδηρά κυρία της γαλλικής κουζίνας Ghislaine Arabian (2 αστέρια Michelin), ο είκοσι φορές 3άστερος σταρ σεφ της Βαυαρίας Heinz Winkler, ο hot σεφ της μόδας από το Μιλάνο Elio Sironi (εστιατόριο Bvlgari και τώρα executive chef στο εστιατόριο των Dsquared, Ceresio 7) και άλλοι.

H υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καλωσορίζει τους ευρωπαίους ομολόγους της στους Χρυσούς Σκούφους 2014
H υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καλωσορίζει τους ευρωπαίους ομολόγους της στους Χρυσούς Σκούφους 2014
Το 2014, μάλιστα, το diner de gala των Χρυσών Σκούφων ήταν το επίσημο δείπνο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται ευρέως στην Ελλάδα από γαστρονομικούς και μη κύκλους το ότι οι Χρυσοί Σκούφοι πυροδότησαν τη ραγδαία άνοδο της γαστρονομίας στη χώρα και ότι το επίπεδο εστίασης οφείλει πολλά στην ύπαρξη των βραβείων και στον ευγενή ανταγωνισμό που αυτά προκαλούν ανάμεσα στα εστιατόρια.

  • 1993
  • Το «αθηνόραμα» αποφασίζει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας.

  • 1994
  • Οι πρώτοι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα «Δέκα Καλύτερα Εστιατόρια της Αθήνας». Η τελετή της απονομής γίνεται στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και στο επίσημο δείπνο μαγειρεύει ο σεφ της Moët & Chandon Joseph Thuet το μενού που είχε γευτεί στο Epernay ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1807.

  • 1995
  • Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων μπαίνει υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

  • Η τιμητική πλακέτα των Χρυσών Σκούφων φιλοτεχνείται από τον καλλιτέχνη Μάριο Βουτσινά, εξειδικευμένο στο κόσμημα και τη μικρογλυπτική.

  • 1996
  • Η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφασίζει να προχωρήσει στην εφαρμογή αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης των εστιατορίων, στα πρότυπα των γνωστότερων ευρωπαϊκών resto-guides, όπως ο Michelin και ο Gault Millau. Τα κριτήρια αυτά εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα στις βαθμολογίες των Χρυσών Σκούφων.

  • 1997
  • Απονέμονται για πρώτη φορά από τους Χρυσούς Σκούφους τα ειδικά βραβεία Σχέσης Ποιότητας/Τιμής στη «Βιτρίνα» και Νέου Σεφ στον Χριστόφορο Πέσκια, ενώ ο ηγέτης του εστιατορίου «Vardiς» Ζαν ντε Γκριγιό βραβεύεται για την συνολική προσφορά του στην γαστρονομία

  • Η Αθήνα αποκτά το πρώτο της αστέρι Michelin. Μας το φέρνει ο Κλάους Φόγιερμπαχ στο «Bajazzo». Τα τρία προηγούμενα χρόνια είχε αναδειχθεί καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας από τους Χρυσούς Σκούφους.

  • 1998
  • Στο εστιατόριο «Κόλλιας» απονέμεται το ειδικό βραβείο «Για την χρήση Σπάνιων Πρώτων Υλών» για πρώτη φορά από τους Χρυσούς Σκούφους

  • Με την Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν την «Οινάνθη» ως το καλύτερο εστιατόριό της.

  • Το «Vardiς» ανακηρύσσεται για πρώτη φορά καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας παίρνοντας την πρωτιά από το «Bajazzo».

  • 1999
  • Η Αθήνα αποκτά το δεύτερό της αστέρι Michelin με το εστιατόριο «Vardis» το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας για το 1998 αλλά και για το 1999.

  • Με νωπό ακόμα το σουξέ του «Τιτανικού» στον κινηματογράφο, οι Χρυσοί Σκούφοι σερβίρουν στο Hilton μετά την απονομή των βραβείων στα καλύτερα ρεστοράν, το τελευταίο δείπνο της Α’ θέσης του Τιτανικού με όλο το τελετουργικό των 9 πιάτων και την αστραφτερή διαδικασία του silver service στο diner de gala της τελευταίας χρονιάς του αιώνα.

  • 2000
  • Η τιμητική πλακέτα των Χρυσών Σκούφων φιλοτεχνείται από τον ζωγράφο Τάσο Παυλόπουλο.

  • 2001
  • Η κορυφαία γυναίκα chef στην Ευρώπη Ghislaine Arabian, με 2 αστέρια Michelin, έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένη των Χρυσών Σκούφων για να μαγειρέψει το μενού του επίσημου δείπνου της απονομής.

  • Τα πρώτα μεγάλα ονόματα της γαλλικής γαστρονομίας προσγειώνονται στην Αθήνα. Ο 3στερος τότε Guy Martin επιμελείται την κουζίνα του «Beau Brummel» και ο 2στερος Jaques Chibois της «Σπονδής».

  • Η τιμητική πλακέτα των Χρυσών Σκούφων φιλοτεχνείται από την καλλιτέχνη του κοσμήματος Λιάνα Βουράκη.

  • Η «Σπονδή» ανακηρύσσεται για πρώτη φορά καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας παίρνοντας την πρωτιά από το «Vardiς».

  • 2002
  • Η Αθήνα αποκτάει δύο ακόμη αστέρια Michelin: ένα για το «Βαρούλκο» και ένα για τη «Σπονδή». Έχουν προηγηθεί 8 βραβεύσεις για το «Βαρούλκο» από τους Χρυσούς Σκούφους και 5 για τη «Σπονδή».

  • Ο ζωντανός μύθος της διεθνούς γαστρονομίας Albert Roux, με 3 αστέρια Michelin, μαγειρεύει το μενού της τελετής απονομής και γοητεύει τους προσκεκλημένους με την υψηλή κλασσική γαλλική του κουζίνα και το χιούμορ του.

  • Ο κορυφαίος Τούρκος σεφ Feridun Ugumu του «Hunkar» στην Κωνσταντινούπολη δίνει το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το «Βαρούλκο».

  • 2003
  • Τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια επεκτείνονται και στην περιφέρεια και απλώνονται σε Μύκονο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Πάτμο.

  • Οι Χρυσοί Σκούφοι παίρνουν την πρωτοβουλία της ενίσχυσης των Γιατρών του Κόσμου και της Action Aid.

  • Ο εξαντρίκ αλχημιστής των γαλλικών Άλπεων Marc Veyrat, μεγάλη βεντέτα της γαλλικής γαστρονομικής σκηνής –6 αστέρια Michelin και 20/20 στο Gault Millau– μαγειρεύει το δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων.

  • 2004
  • Για την ολυμπιακή χρονιά του 2004 οι Χρυσοί Σκούφοι ανασκάπτουν αρχαία κείμενα, μπαίνουν στο μυαλό του Αρχέστρατου, ευδαιμονίζονται σε γενναιόδωρα συμπόσια, συντονίζονται με την αισθητική των γαστρονόμων του αρχαίου κόσμου και με επικεφαλής τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη μεταφράζουν με μεταμοντέρνο τρόπο τα αρχαία εδέσματα στο επίσημο δείπνο της τελετής απονομής.

  • 2006
  • Η Σαντορίνη αναγνωρίζεται ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη και οι Χρυσοί Σκούφοι επιβραβεύουν την πολύχρονη δουλειά τού Γιώργου Χατζηγιαννάκη της «Σελήνης» για την αναβίωση και εξέλιξη της σαντορινιάς κουζίνας και των ξεχωριστών προϊόντων του νησιού.

  • 2007
  • Ένα μοναδικό ταλέντο της technomotional ισπανικής γαστρονομίας, ο Andoni Luis Aduriz (2 αστέρια Michelin και πάντα μέσα στο top-10 των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου) δημιουργεί το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων και καταπλήσσει.

  • 2008
  • Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο 2στερο εστιατόριό της, που είναι η «Σπονδή».

  • 2009
  • Ένας μεγάλος Γερμανός σεφ, ο Heinz Winkler από το Μόναχο, 21 φορές βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, μαγειρεύει το μενού των Χρυσών Σκούφων.

  • Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας επεκτείνονται και βραβεύουν εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

  • 2010
  • Ο Carlo Cracco, ο καλύτερος σεφ του Μιλάνο με 2 αστέρια Michelin δημιουργεί το μενού της απονομής των Χρυσών Σκούφων, τετραγωνίζοντας το αβγό και αναλύοντας το μυστήριο της μαύρης ορχιδέας.

  • Πέμπτο εστιατόριο με αστέρι Michelin στην Αθήνα, γίνεται η «Hytra». Έχει βραβευθεί ήδη 6 φορές με Χρυσό Σκούφο.

  • 2011
  • Μια εμβληματική μορφή της βασκικής γαστρονομίας, ο 3άστερος Martin Berasategui, ήρθε από το San Sebastian στην Αθήνα για να μαγειρέψει το δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων.

  • Στην απονομή των βραβείων του 2011 ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, το «αθηνόραμα» και το WWF Ελλάς ξεκινούν καμπάνια για τη διάσωση του ερυθρού τόνου που απειλείται με εξαφάνιση από τη Μεσόγειο, καλώντας τους εστιάτορες να το βγάλουν από το μενού τους και τους Αθηναίους να μην το παραγγέλνουν.

  • 2012
  • Έκτο εστιατόριο με αστέρι Michelin στην Αθήνα γίνεται το «Funky Gourmet» και έβδομο η «Γαλάζια Χύτρα»

  • 2013
  • Το «Etrusco» στην Κέρκυρα ανακηρύσσεται Καλύτερο Εστιατόριο στην Ελλάδα, παίρνοντας την πρωτιά από την «Σπονδή» που την κράτησε για 12 συνεχή χρόνια.

  • 2014
  • Το «Funky Gourmet» γίνεται το δεύτερο εστιατόριο της Ελλάδας με 2 αστέρια Michelin.

  • Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων του 2014, διοργανώνεται ως το επίσημο δείπνο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Υπουργοί βραβεύουν προσωπικά τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

  • 2016
  • Ο Björn Frantzén σταρ της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, με 2 αστέρια Michelin και το ομώνυμο εστιατόριό του σταθερά μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου μαγείρεψε στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων του 2016 ένα μενού, βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της σουηδικής γαστρονομίας που τις "μετέφρασε" με τον δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στυλ.

  • 2017
  • Ο Isaac McHale, ένας από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ που εκπροσωπεί με μπρίο τη νέα βρετανική σκηνή μαγείρεψε για το επίσημο δείπνο της τελετηής απονομής του 2017. Το εστιατόριό του το «The Clove Club» στο Shoreditch του Λονδίνου, βραβευμένο ήδη με αστέρι Michelin σκαρφάλωσε αλματωδώς στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο το 2016. Η προσέγγισή του στη βρετανική κουζίνα εστιάζει σε εξαιρετικά προϊόντα μικρών παραγωγών και πρώτες ύλες μαζεμένες από τη φύση και αναδεικνύει τα λαχανικά σε σταρ.