ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Pâtisserie εις ύψος!

Από τη Δέσποινα Ολυμπίου

Pâtisserie εις ύψος! - Χρυσοί Σκούφοι

Βρεθήκαμε στο Gstaad, στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο Ultima, και εντυπωσιαστήκαμε από τα εξαιρετικά γλυκά του.

Τις πρώτες μέρες του Γενάρη, βρεθήκαμε στο Gstaad, στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο Ultima. Ξενοδοχείο, κατοικίες, βίλλες, ιαματικές πηγές, ιδιωτικές κλινικές, ένα σύμπαν ευεξίας, ισορροπίας, χαλάρωσης και πολυτέλειας, που προσφέρει εκτός από τις υπηρεσίες 5 αστέρων και εξατομικευμένα προγράμματα ανάλογα με το στυλ και τις προτιμήσεις κάθε πελάτη. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή καινούργια μονάδα στο Gstaad, σ’ έναν από τους πιο καυτούς προορισμούς της Ευρώπης.

Αυτό που μας εντυπωσίασε όμως περισσότερο από τη γαστρονομία του Ultima, ήταν τα γλυκά του. Εξαιρετικά, διαφορετικά, απόλυτα δημιουργικά, ένα πραγματικό umami στον ουρανίσκο. Ζητήσαμε να γνωρίσουμε τον δημιουργό τους, τον ταλαντούχο κοσμοπολίτη chef pâtissier Yasid. Με καταγωγή από τη Marne της Γαλλίας, ο Yasid ταξιδεύει συνεχώς σ’ όλο τον κόσμο παίρνοντας έμπνευση και ιδέες και ψάχνοντας ποιοτικές και καινούργιες πρώτες ύλες που θα τις μετατρέψει σε γλυκιές δημιουργίες. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας, όπως ο chef pâtissier Pascal Caffet, ο Angelo Musa του Plaza Athénée στο Παρίσι και ο Joël Robuchon στο Μονακό.

Δοκιμάσαμε σχεδόν όλες τις δημιουργίες του. Από τις καλύτερες προτάσεις του είναι το «Valentino», μια tarte haute couture με εξωτική καραμέλα, ganache σοκολάτα από τη Βενεζουέλα με τραγανό αμύγδαλο και το «Red Collection» με raspberry και λεμόνι. Υπέροχο επίσης το σοκολατένιο μήλο του με τα φύλλα χρυσού. Τα γλυκά του Yasid διακρίνονται για τη φινέτσα και την απλότητά τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του, μεταξύ άλλων μας είπε ότι κατέχει τον τίτλο «Champion du Monde» για το 2014, ότι έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Un rêve d’ enfant étoilé», ότι συγκινήθηκε πολύ όταν ο Charles Aznavour του ζήτησε να δημιουργήσει αυτός την τούρτα γενεθλίων του για τα 92 του χρόνια και ότι κατά την άποψη του, για να δημιουργεί κάποιος υπέροχα γλυκά πρέπει να νοιώθει αγάπη για τη ζωή και για τους ανθρώπους και να την μοιράζεται.

Η επιχειρηματική έδρα του Yasid βρίσκεται στην Avignon στο νότο της Γαλλίας αλλά στόχος του είναι όλος ο κόσμος. Σήμερα κάνει consulting στο Παρίσι, στη Σαγκάη, στο Nammos της Μυκόνου και στην Courchevel. Αλλά θα ήθελε πάρα πολύ, να δημιουργήσει μερικές νέες προτάσεις για τους Χρυσούς Σκούφους του Αθηνοράματος!