ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα 10 καλύτερα πιάτα που δοκίμασα φέτος στη Μύκονο

Από -
Τα 10 καλύτερα πιάτα που δοκίμασα φέτος στη Μύκονο - Χρυσοί Σκούφοι

Δέκα δυνατά εστιατόρια και τα καλύτερά τους πιάτα σε ένα προσωπικό best of από τα εστιατόρια που δοκίμασα στο πλαίσιο της φετινής έρευνας για τους Χρυσούς Σκούφους.

Δεν είναι μόνο clubbing και τρελή ζωή το νησί των ανέμων, πολλά από τα εξαιρετικά ξενοδοχεία και τα ωραία beach club έχουν επενδύσει στη γαστρονομία και το γευστικό πάρτι της Μυκόνου είναι πολύ ιντριγκαδόρικο. Πέρασα πρόσφατα πέντε μέρες στο νησί στo πλαίσιo της έρευνας των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, και καταχάρηκα δοκιμάζοντας και διερευνώντας τις γεύσεις τους. Ιδού λοιπόν το προσωπικό μου γευστικό top – 10 στα δέκα εστιατόρια που δοκίμασα.

Στην καινούργια μοντέρνα ταβέρνα «Noa» (ξεν. Myconian Kyma) ο σεφ Παναγιώτης Τσουκάτος παρουσιάζει εκσυγχρονισμένες κλασικές ελληνικές νοστιμιές. Ξεχώρισα ιδιαιτέρως το αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με το τραγανό φύλλο και την namelaka με κρέμα λευκής σοκολάτας, αλλά και του εξελιγμένους μυρωδάτους ντοµατοκεφτέδες.

Ο Τσουκάτος πάλι στο fine dining «Baos» ( ξεν. Myconian Korali) φτιάχνει ένα μοντέρνο σαβόρο άψογα τηγανισμένου μπαρμπουνιού με πυκνή ραφινάτη σάλτσα, και χτένια μαριναρισμένα σε εσπεριδοειδή που αφήνουν μια ντελικάτη υπογραφή ιωδίου στο στόμα.

Στο «Scorpios» με τη boho-chic αύρα ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Αλέξης Ζόπας έχουν εμβαθύνει στη νοοτροπία της γενναιόδωρης μοιρασιάς και η γιγάντια Wagyu ταλιάτα τους που το λιπάκι της ψήνεται σε καυτή πέτρα από αλάτι και κόβεται μπροστά σου είναι μπουκιά και συχώριο· πολύ καλά είναι δε και όλα τα ωμά και μαριναρισμένα θαλασσινά.

Στο «Bill & Coo» υπάρχει ένα πολύ γερό δίδυμο· ο σεφ Ντίνος Φωτεινάκης προτείνει ένα εξαιρετίκ μοσχαρίσιο ταρτάρ με παγωτό μουστάρδα και μανιτάρια και η pastry chef Άντζελα Σίμου ένα πολύ ραφινάτο παρφέ βανίλιας με πέκαν και παγωτό καραμέλα.

Ο Θοδωρής Κυριακίδης κεντάει στο «Cabanes» ( ξεν. Myconian Villa Collection) με μια σφυρίδα σερβιρισμένη με βελούδινη σάλτσα σαβόρο με orange wine και κουμκουάτ κι ένα γλύκισμα με μυκονιάτικη τυροβολιά αρωματισμένη με βανίλια και σούπα βατόμουρο.

Τον καλύτερο σολομό karashi su miso που θυμάμαι απόλαυσα στο «Matsuhisa Mykonos» (Belvedere Hotel) αλλά ο σεφ Πάνος Τζιουρτζιούμης κι ένα εξαιρετικό ρολό με γαρίδες τεμπούρα μεταξύ άλλων στο μανίκι του. Ναι, είναι βαθύτατα νόστιμος και αλλιώτικος ο ασιατικός μουσακάς του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη στο «Kensho Psarou» κι από κοντά ακολουθεί ο μπακαλιάρος με άγρια χόρτα και ντομάτα στον ξυλόφουρνο.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος ανεβάζει στροφές φέτος στο ατμοσφαιρικό «Mikrasia» (Katikies Hotel) μ ένα εντυπωσιακό περιστέρι με σάλτσα σπετσερικών και κουμκουάτ, αλλά κι ένα τολμηρό ιβηρικό χοιρινό με παντζάρια, πετιμέζι και χέλι σ ένα συνδυασμό που δουλεύει πολύ καλά.

Ο Ηλίας Μασλάρης στο «Efissia» (ξεν. Myconian Ambassador) είναι δυνατός στο κρέας με πεντανόστιμα παιδάκια μυκονιάτικης προβατίνας με κρούστα μυρωδικών και μοσχαρίσια μάγουλα τρυφερούδια μαγειρεμένα στο ζωμό τους ωραίο τραχανότο και φανταστικό τυρί «Άγιος Ισίδωρος» από τη Νάξο.

Τέλος ο Ντίνος Φωτεινάκης με την Άντζελα Σίμου και πάλι εκτός από το φανταστικό wx Wagyu βοδινό προτείνουν έναν μοναδικό πολύ καλό γύρο από Kobe beef κι ένα εκμαυλιστικά φινετσάτο γλύκισμα Paris – Brest στο «Beefbar» (Bill & Coo Coast Suites). Προλαβαίνετε ακόμη τις τελευταίες μυκονιάτικες μπουκιές.