ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βασιλιάς του Βελγίου χρίζει Ιππότη τον σεφ Κωνσταντίνο Ενρίκογλου!

Από -
Ο βασιλιάς του Βελγίου χρίζει Ιππότη τον σεφ Κωνσταντίνο Ενρίκογλου! - Χρυσοί Σκούφοι

«Το επάγγελμα του σεφ είναι μια τέχνη πολυσύνθετη και απαιτητική άμεσα συνυφασμένη με τον πολιτισμό και το μοίρασμα συναισθημάτων». Έτσι αρχίζει η επιστολή του Didier Reynders αντιπροέδρου της βέλγικης κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στον σεφ Κωνσταντίνο Ενρίκογλου.
Η επιστολή στάλθηκε εκ μέρους του Φίλιππου, βασιλιά του Βελγίου, για να ανακοινώσει την ανακήρυξη του σεφ ως Ιππότη του Τάγματος του Λεοπόλδου του Β΄ (σε μια τελετή που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2015 στο παλάτι) με σκεπτικό τη συμβολή στην τιμητική ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στο Βέλγιο. Μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την γαστρονομία της που δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί σε τόσο ανώτερο επίπεδο. Είναι πολύ γνωστό το εστιατόριό του το «Notos» στους κύκλους των Βρυξελλών και δικαίως αν κρίνω από την κουζίνα του που την δοκίμασα στο Sani Gourmet to 2011. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει τιμηθεί με Bib Gourmand από τον Guide Michelin έχοντας αποσπάσει παράλληλα και άλλα σημαντικά γαστρονομικά βραβεία. Πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα απαλλαγμένη εντελώς από κάθε τουριστική αμαρτία με βαθιές αναφορές στις γευστικές μας ρίζες και βασισμένη σε εξαιρετικές βιολογικές πρώτες ύλες που εισάγει από την Ελλάδα. Ο Ενρίκογλου είναι ένας άνθρωπος ζεστός, που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως κοινωνιολόγος πριν ανακατευτεί με τις μαρμίτες, και υπερασπίζεται τις απόψεις του με πάθος. Ιδού και μερικά χαρακτηριστικά πιάτα από την κουζίνα του: κοτόσουπα αυγολέμονο με σαφράν και αμύγδαλα, «καπλάνι» λάχανο ντολμάς γεμιστό με φραγκόκοτα, αρνάκι με κρούστα φυστικιών Αιγίνης με σιγομαγειρεμένες ρίζες, κοτόπουλο αλανιάρικο ψητό με σάλτσα σαφράν, μέλι και φουντούκια, χυλοπίτες με συκωτάκια πουλιών. Τον συγχαίρουμε από καρδιάς!