ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Yiamas»: Gastro Bar αξιώσεων στην Καλαμάτα

Από -
«Yiamas»: Gastro Bar αξιώσεων στην Καλαμάτα - Χρυσοί Σκούφοι

Το «Yiamas Gastro Bar» ήταν η ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη του πρόσφατου ταξιδιού μου στην Καλαμάτα. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια περιπλάνησης σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ο 31χρονος σεφ Στέλιος Μπαρμπέας ανέλαβε το εστιατόριο του καλού ξενοδοχείου «Elite City Resort» και κατάφερε να το κάνει προορισμό για ολόκληρη την πόλη.

Όπλα του, πέρα από το «καλό χέρι», είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η διάθεση για ανάδειξη των τοπικών πρώτων υλών (κάτι που σιγά σιγά γίνεται συνείδηση και στην υπόλοιπη εστιατορική σκηνή της πόλης) και η αγαστή ισορροπία ανάμεσα στις comfort και τις πιο προχωρημένες γεύσεις με ελληνικό χρώμα.

Αυτές ήταν οι σκέψεις μου δοκιμάζοντας κατ αρχάς τα πιο βατά αλλά πολύ νόστιμα πιάτα του καταλόγου, όπως το μιλφέιγ ταλαγάνι με ψητά λαχανικά και pesto βασιλικού ή τους λουκουμάδες γραβιέρας με χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας. Και στις πιο σύνθετες προτάσεις του Στέλιου όμως σαν το ριζότο παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και φιστίκι Αιγίνης, το τατάκι τόνου σε βάση από ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα συνοδεία μαγιονέζας wasabi και το άκρως ευφάνταστο burger Asian Pork, στο οποίο πρωταγωνιστεί αγνώριστη η γουρνοπούλα, το... signature έδεσμα του τόπου.

Αυτό το τελευταίο θα διατηρηθεί και στον καλοκαιρινό κατάλογο του «Yiamas» που θα λανσαριστεί γύρω στα μέσα Ιουνίου, οπότε η δράση θα απλωθεί από την πανέμορφη σάλα με τις ντιζάιν διαθέσεις προς την βεράντα με θέα στην παραλία της Καλαμάτας. Και στο νέο μενού ο Στέλιος ποντάρει τόσο στην εποχικότητα όσο και στα τοπικά υλικά, από τις γάμπαρες του Μεσσηνιακού κόλπου μέχρι τα παστέλια, τα σύκα και το παστό, ιδωμένα όμως με σύγχρονο πνεύμα.

Δίνοντας μου μια πρώτη γεύση, μου κέντρισε το ενδιαφέρον με τους κεφτέδες μουσακά με χωριάτικη σαλάτα και κρέμα φέτας, το καρπάτσιο από λαβράκι με ελαιόλαδο της περιοχής, λεμόνι και αφράλατο Μάνης, το ταρτάρ σολομού με κρύα σούπα αγγούρι και κροστίνι από χαρούπι, και την τυλιχτή γαρίδα σε φύλλο κανταΐφι με μους φέτας, μέλι με άρωμα λεβάντας και λάδι αρωματισμένο με σχοινόπρασο.

Βάζοντας ορισμένες ακόμα λεπτομέρειες στην εξίσωση, από τις veggie προτάσεις και τις ωραίες παρουσιάσεις των πιάτων μέχρι την ενημερωμένη wine list, η οποία έρχεται σε tablet, το «Yiamas» καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση που ελπίζουμε να αποτελέσει προπομπό και για αντίστοιχες προσπάθειες στην Καλαμάτα.