ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερημίτης: το πιο γκουρμέ ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο!

Από -
Ερημίτης: το πιο γκουρμέ ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο! - Χρυσοί Σκούφοι

Τώρα που μπαίνει ο Σεπτέμβρης είναι η καλύτερη εποχή για να χαρείς τους γραφικούς Παξούς και να χαρείς ένα από τα πιο όμορφα γαστρονομικά εστιατόρια του Ιουνίου.

Από τα μπαλκόνια του έχω δεί μερικά από τα συγκλονιστικότερα ηλιοβασιλέματα στη ζωή μου. Έτσι που τα μπαλκόνια του«Erimitis Bar-Restaurant» πάνω απ τα δέντρα έχουν άπλετη θέα στο απέραντο Ιόνιο έχω συγκινηθεί από την ομορφιά του «φιλμ» ο ήλιος χάνεται ολόκληρος και κατακόκκινος μέσα στη θάλασσα. Στα δεξιά σου πάλι χαζεύεις τις πέντε μαχαιριές των κατολισθήσεων στον άσπρο βράχο –η τελευταία το 2008 δημιούργησε μια πανέμορφη παραλία. Πρωτοπήγα στο κομψό αυτό εστιατόριο το 2013 και εντυπωσιάστηκα από την κουζίνα του. Φέτος, έχοντας ήδη κερδίσει Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους το 2015, ο «Erimitis» δημιούργησε μια εντελώς καινούργια μεγαλύτερη κουζίνα, η μαγειρική του ομάδα μεγάλωσε κατά πολύ έχοντας πάντα επικεφαλής της τον ταλαντούχο Ελληνοϊσπανό σεφ Μίλτο Αρμένη και είναι φανερό ότι βάζουν πολύ υψηλούς στόχους, όπως μου είπε και ο ιδιοκτήτης του Νίκος Αντίοχος .

Φέτος λοιπόν το εστιατόριο είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι και η κουζίνα του έχει έναν συνδυασμό τεχνικής επάρκειας, πρωτοτυπίας και μεγάλης νοστιμιάς. Στέκομαι στο καλύτερο πιάτο που δοκίμασα, το φρέσκο χέλι μπουρδέτο ˙ μαγειρεμένο sous vide έχει μια καταπληκτική φρεσκάδα στην στακάτη υφή του και η έξοχα καυτερή του σάλτσα συνδυάζεται πολύ ωραία με βελούδινο βουτυράτο πουρέ και καψαλισμένη φέτα. Το άλλο πιάτο που με εντυπωσίασε είναι το εξαιρετικό παγωτό κατσικίσιου τυριού με αυγοτάραχο σερβιρισμένο με σάλτσα από αίμα – παλιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή – σιρόπι elderflower, μια ιδέα που άστραψε στο μυαλό του Αρμένη όταν δοκίμασε στο επίσημο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων το σοκολατάκι με αίμα τάρανδου που παρουσίασε ο 2άστερος Σουηδός Bjorn Frantzen. Με λίγη δουλειά ακόμη μπορεί να γίνει από τα πιο χαρακτηριστικά μεγάλα πιάτα της νέας ελληνικής κουζίνας. Ξεχώρισα επίσης εξαιρετικό καρπάτσιο με φανταστικό ροδάκινο της Κέρκυρας(τοπική ποικιλία με πυκνή γεύση), σφαιροποιημένο balsamico και καβουρντισμένα φουντούκια ˙ ένα πανέξυπνο «σαν παστίτσιο» συνδυασμένο με βοδινό ταρτάρ και μπισκότο παρμεζάνας ˙ δημιουργικό vegetarianισμό με διάφορες ρίζες πολύχρωμων λαχανικών τουρσί, υφές φρέσκου τυριού από τους Παξούς και αμύγδαλα ˙ γευστικότατο αρνάκι σε κρούστα δεντρολίβανου με πολύ φίνα κρεμμυδάκια στιφάδο και κοντράστ από τσιπς πατάτας ˙ πολύ καλή τάρτα με αιθέριο άρωμα κουμκουάτ και ιταλική μαρέγκα. Σταματάω εδώ την περιγραφή των πιάτων για να υπογραμμίσω ότι η αναβαθμισμένη εικόνα του εστιατορίου ολοκληρώνεται με την παρουσία του πολύ καλού σομελιέ Μελέτη Ευδοκία και του mixologist Στέφανου Τσουκαλαδέλη, που και οι δύο έχουν έδρα τους το Λονδίνο.

  • ����� ������, ���� ������� ����������� ������

    ����� ������, ���� ������� ����������� ������

  • ���� �������

    ���� �������

  • ������ ������

    ������ ������

  • ���� ���������

    ���� ���������

  • ������ ����������

    ������ ����������

  • ��� ���������

    ��� ���������