ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» σε ατημέλητα ντηζαινάτο μπιστρό και βαθειά ελληνικότητα.

Από -
«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» σε ατημέλητα ντηζαινάτο μπιστρό και βαθειά ελληνικότητα. - Χρυσοί Σκούφοι

Ένα ζεστό, ντηζαινάτο μπιστρό στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, ψάχνει τις ελληνικές ντελικατέσεν και την ελληνική κουζίνα.

Και μόνο το όνομα του, σε ιντριγκάρει –κάτι «διαβολικό» θα γίνεται στις μαρμίτες του, κάποιος σατανάς με αγγελικό πρόσωπο κατά το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ θα σε περιμένει για να σου σερβίρει την καταστροφή σου σε γκουρμέ συσκευασία. Τελικά, δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά σίγουρα δεν είναι και ό, τι πιο συμβατικό. Πολύ μικρό, με λίγα τραπέζια, μωσαϊκό στο πάτωμα, «ατημέλητα» ντηζαινάτο ντεκόρ και ανοιχτή μίνι κουζίνα απ΄ όπου βλέπεις τους μάγειρες αφοσιωμένους στα τηγάνια και τις φωτιές τους, χωρίς να ρίχνουν ούτε μια ματιά στον πέριξ κόσμο. Εντελώς άλλη ιστορία το φαγητό τους. Αρχικά, έχουν μια μακρά συλλογή με delicatessen από όλη την Ελλάδα –τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα και μάλιστα από τα καλύτερα στο είδος τους. Και ακόμα, έχουν μια wine list με πολλά ελληνικά κρασιά από τους πιο –πιο μικρούς έλληνες παραγωγούς, που λίγοι πρέπει έστω και να τους έχουν ακούσει.
Ψάχνονται λοιπόν οι άνθρωποι.

Όσον αφορά το φαγητό, οι σεφ Λάμπρος Ρόσσιος και Νίκος Λαλαρίδης κινούνται σε ελληνικές διαδρομές. Προτείνουν πιάτα που αποκτούν χαρακτήρα από τον ευφάνταστο και αρμονικό τρόπο ενσωμάτωσης άριστων τοπικών προϊόντων σε κλασσικές ελληνικές παρασκευές, παίζοντας κάποτε με τις πιο λεπτές γεύσεις και κάποτε κάνοντας κατάδυση στην comfort zone του ρουστίκ. Ξεχωριστό πιάτο είναι η ρίνα αχνιστή με φινόκιο και πράσο και σάλτσα λεμόνι αρωματισμένη με εστραγκόν ˙ έχει φινέτσα, λεπτά αρώματα που αλληλοσυμπληρώνονται, η σάρκα του ψαριού είναι τρυφερή και απαλή, και το κάθε υλικό διατηρεί τη γεύση του που την αισθάνεσαι ατόφια στον ουρανίσκο.

Σχεδόν στον αντίποδα, το σιταρότο με μοσχαρίσια ουρά και αποξηραμένα μανιτάρια τρομπέτες,  παλαιωμένο ξηρό ανθότυρο Κρήτης και λάδι τρούφας. Πληθωρικό, αρωματικό, με βαθιά νοστιμιά που σε πάει κατ΄ ευθείαν σε βεβαιότητες αφθονίας και πληρότητας ˙ μαστιχωτό το στάρι, μελωμένο το κρέας, με τις χοϊκές γεύσεις του τυριού και της τρούφας, σε συνεχή ευγενή άμιλλα χωρίς νικητή και χωρίς ηττημένο. Τελευταίο και καθόλου ασήμαντο, ο απολύτως value for money χαρακτήρας του μαγαζιού

Βεροίας 2, 2314007586, Άνω Λαδάδικα