ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα, και όχι μόνο, αστέρια του «Vezene»

Από -
Τα νέα, και όχι μόνο, αστέρια του «Vezene» - Χρυσοί Σκούφοι

Καινούργιες πρώτες ύλες, νέες κοπές κρέατος, συνδυασμοί υλικών, στο αγαπημένο εστιατόριο των Αθηναίων που εξελίσσεται και καρυκεύει την κουζίνα του με φινέτσα.

Συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο hot εστιατόρια της πόλης το «Vezene», έχοντας την αύρα ενός μαγαζιού που ο κόσμος περνάει καλά και η αίσθηση αυτή είναι μεταδοτική από τραπέζι σε τραπέζι. Στα σπέσιαλ ψυγεία του σιτέματός του, καλλιεργούνται μικρά διαμάντια για τα οποία σκέφτομαι ότι αξίζει να καθιερωθεί ό όρος days old(d.o.) επειδή ο χρόνος της ωρίμανσής τους ξεπερνάει κατά πολύ το σύνηθες. Να λ.χ. τρώγοντας αυτό το sashimi από ελληνικό βοδινό 100 d.o. παθαίνεις από το βάθος της γεύσης του, την umami νοστιμάδα του, και τη βελούδινη βουτυράτη υφή του. Από την άλλη επιχειρεί έναν πολύ ουσιαστικό –και γι αυτό προχωρημένο- μοντερνισμό αποδομώντας ένα κανελόνι και εστιάζοντας στην ψυχή του ˙ το φρέσκο ζυμαρικό σερβίρεται μόνο του al dente έχοντας πάνω του φινετσάτο μετάξι espuma πατάτας και δίπλα του ένα ταρτάρ από γέρικη ισπανική αγελάδα Rubia Gallega 120 d.o., που σε κάνει να βγάζεις το καπέλο στην βαθύτατη γευστικότητά της. Ένα ακόμη στοιχείο που δίνει το νακ σ αυτό το πιάτο είναι τα σπασμένα φουντούκια ως υπενθύμιση της αρωματικής γεύσης του ασυνήθιστα σιτεμένου κρέατος, που τρώγοντάς επιβεβαιώνεις το έξυπνο της δημιουργίας του.

Κορυφαίο έδεσμα εξ όσων δοκίμασα ο σιγοψημένος σβέρκος από κατσικάκι του Ιονίου που βάζει την ελληνική παράδοση σε νέα τροχιά ˙ μιλάμε για καραμελωμένο λουκούμι που ψήνεται μια ολόκληρη μέρα μέχρι να μελώσει η σάρκα του, να γλυκάνει απίστευτα το λιπάκι του και να τραγανίσει η πέτσα του ˙ το δε γαρνίρισμά του με διακριτική πικράδα σέσκουλων ισορροπεί σοφά τη δύναμη του κρέατος. Από τις καινούργιες κοπές κρέατος που λανσάρει ο Άρης Βεζενές είναι το karubi Wagyu βοδινού με ασυνήθιστη λόγου του ενδομυϊκού του λίπους διάχυτη τρυφεράδα και τραγανότητα μαζί. Εν συντομία καταγράφω επίσης άλλα αξιομνημόνευτα: εξαιρετικής υφής –κρατάει στο δόντι- onglet μαριναρισμένο με καφέ, φανταστικές γαρίδες μαριναρισμένες με πικάντικο kimchi και δίπλα ζελέ ουίσκυ Lagavulin, δημιουργικό ταρτάρ μπαρμπουνιού σαβόρο με σταφίδα-ντομάτα-ξύδι, εξαιρετίκ σερί comfort πιάτων με δυναμική νοστιμάδα(πίτα με κόκκορα κρασάτο, ζωμό βοδινού με ταρτάρ Wagyu-ραβιόλι με μαύρο χοίρο-σιγομαγειρεμένο αρνάκι, ξυνό τραχανότο με καπνιστό αρνί, μακαρονάδα από χειροποίητα fettucce με αχινό). Γλύκισμα που ξεχώρισα το fusion μπακλαβά και μιλφέιγ, με μους λευκής σοκολάτας ivoire ανάμεσα σε καραμελωμένα φύλλα με παγωτό fior di latte και φιστίκι Αιγίνης.

Φωτογραφίες φαγητών: Δημήτρης Αντωνόπουλος