ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο αστεράτος chef Antonio Salvatore απογειώνει το ιστορικό εστιατόριο «Rampoldi» στο Monaco

Ο αστεράτος chef Antonio Salvatore απογειώνει το ιστορικό εστιατόριο «Rampoldi» στο Monaco - Χρυσοί Σκούφοι

Με το 78ο γκραν πρι του Μονακό να ανανεώνει το ραντεβού του με το φανατικό κοινό του στα τέλη Μαΐου, οι προβολείς θα στραφούν ξανά στον αριστοκρατικό προορισμό της Ριβιέρας.

Λίγα μέτρα μόλις από το καζίνο στην καρδιά του Monaco, το θρυλικό και glamorous εστιατόριο «Rampoldi», από το 1946 αποτελεί πόλο έλξης για celebrities απ’ όλο τον κόσμο. Αγαπημένο εστιατόριο της Grace Kelly και όλης της πριγκιπικής οικογένειας μέχρι σήμερα καθώς ένα μήνα πριν ο πρίγκιπας Αλβέρτος γιόρτασε εκεί τα γενέθλιά του, έχει ανανεωθεί με τη σφραγίδα του δημιουργικού σεφ Antonio Salvatore.

Ο χώρος του εστιατορίου είναι σοφιστικέ και κομψός, με μάρμαρα carara, βάζα και πολυελαίους από Murano να συμπληρώνουν το σκηνικό. Στον κάτω όροφο η ιστορική κληρονομιά συναντά την καινοτομία στο gourmet La table d’Antonio Salvatore: μόνο πέντε τραπέζια, με άψογη art de la table, στα οποία ο σεφ επιμελείται την κάθε λεπτομέρεια και cigar lounge με μέλη που έχει ο καθένας το δικό του κουτί πούρα.

Ο σεφ Antonio Salvatore κατάγεται από τη μεσαιωνική πόλη Guardia Perticara στη Basilicata, στη νότια Ιταλία. Η οικογένειά του, με έκδηλη την αγάπη για το φαγητό που φτιάχνεται από τις πολύ καλές πρώτες ύλες από τον κήπο τους και την γύρω περιοχή, ήταν η έμπνευση για να ακολουθήσει το δρόμο της γαστρονομίας. Τελειώνοντας τις σπουδές του δούλεψε σε εστιατόρια στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Μαδρίτη και σαν private chef σε σεΐχη. Τα δυο μεγάλα όμως «μάστερ» του ήταν κοντά στον μισελενάτο Juan Pablo Felipe στη Μαδρίτη και τον Nino Graziano στη Μόσχα.

Η κουζίνα του Antonio είναι μεσογειακή, ένα πάντρεμα της ιταλικής και γαλλικής με καινοτομίες και παρουσίαση που δημιουργεί ένα Monegasque style. Στα πιάτα που δοκιμάσαμε οι γεύσεις ήταν αυθεντικές, με ισορροπία υλικών και φινετσάτη παρουσίαση.

Ο σεφ αναζητά πάντα τα καλύτερα προϊόντα από την Menton, τις περίφημες γαρίδες του San Remo, ενώ 100 διαφορετικές ποικιλίες φρέσκων λαχανικών από την αγορά του Monaco χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η έμπνευση του μενού ξεκινάει από τα φρέσκα υλικά που βρίσκει καθημερινά ο σεφ, προσθέτοντας φαντασία, ανατρεπτικότητα και δημιουργικότητα. Αγαπημένα υλικά που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα στα πιάτα του είναι το καλό ελαιόλαδο, οι φρέσκες ντομάτες και ο βασιλικός. Μάλιστα, φημίζεται για την καταπληκτική σος τομάτας που φτιάχνει.

Συμπαθέστατος και επικοινωνιακός, μας εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήταν μεγάλη τιμή και επιθυμία να μαγειρέψει για τον Πάπα Φραγκίσκο. Θα του ετοίμαζε κάτι παραδοσιακό από την Basilicata, τον τόπο καταγωγής του: σπιτικά μακαρόνια με φρέσκες ντομάτες από τον οικογενειακό κήπο.

Όπως δηλώνει ο Antonio, το καλό φαγητό είναι τίμιο, νόστιμο και απλό. Δεν έχει καταφέρει να έρθει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, όμως γνωρίζει και αγαπάει την Ελληνική κουζίνα, η οποία άλλωστε έχει πολλές συγγένειες με την Ιταλική. Το αγαπημένο του ελληνικό εστιατόριο είναι το «Milos» στην Νέα Υόρκη.

Ο Antonio έδωσε νέα πνοή στο «Rampoldi» προσφέροντας στους πελάτες κάθε μέρα κάτι καινούριο, αυθεντικό και συνάμα δημιουργικό, οδηγώντας τους σε gourmet γαστρονομικές εμπειρίες.

Από την Δέσποινα Ολυμπίου

Από τη Δέσποινα Ολυμπίου