ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2021: Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον - Χρυσοί Σκούφοι

Εχει περάσει αισίως ενάμισης μήνας από την επιστροφή των εστιατορίων στη ζωή μας και η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μπορούσε άνετα να περιγραφεί με τη φράση «η μέρα με τη νύχτα». Εκεί που πέρυσι τέτοιο καιρό, η επανεκκίνηση της εστίασης ήταν αν μη τι άλλο μουδιασμένη, με πολλά εστιατόρια να βασίζονται σε πιο μικρά μενού και άλλα, ειδικά σε εμβληματικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, να επιλέγουν να απέχουν για μια σεζόν από τη γαστρονομική κούρσα, φέτος η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Με το που δόθηκε το πράσινο φως, τα εστιατόρια σήκωσαν αμέσως ρολά και το κοινό έσπευσε ξανά να τα τιμήσει, σαν ένα άτυπο ραντεβού που και οι δύο πλευρές περίμεναν από καιρό. Εμείς, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το σύνολο των εστιατορίων που φιλοξενούμε στους οδηγούς μας, είχαμε ήδη πάρει πολύ έγκαιρα μια πρώτη γεύση από τη θετική διάθεση όλων (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που έχουν να κάνει με τη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους) να επιστρέψουν μόλις επιτραπεί, και το επιβεβαιώσαμε ξεκινώντας αμέσως τις επισκέψεις μας, με το βλέμμα στραμμένο ασφαλώς στη φετινή απονομή των Χρυσών Σκούφων που πλησιάζει.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως, ενάντια σε όλες τις Κασσάνδρες που έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις, η εστίαση όχι μόνο άντεξε, αλλά φανερώνει και σημάδια που προμηνύουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Είναι αυτό το μεγάλο διάστημα της παύσης που έδωσε στους σεφ τη δυνατότητα να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να ετοιμάσουν τα νέα τους μενού με όρεξη και φαντασία; Είναι η διάθεση όλων μας να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε; Επιστρέφοντας πάντως στα εστιατόρια, είχαμε πολύ συχνά την εντύπωση πως δεν πέρασε ούτε μια μέρα καραντίνας, κι ας πλησιάσαμε τις 200.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος κατηφορίζει στην Πελοπόννησο
Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος κατηφορίζει στην Πελοπόννησο

Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο γευστικός πήχης όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ανέβηκε. Εικόνες από τη λαμπερή και γεμάτη Έλληνες και ξένους βεράντα του «Matsuhisa Athens» μέχρι και τη λιλιπούτεια αυλή του «Hervé» όπου πολύ δύσκολα βρίσκεις τραπέζι, δείχνουν ήδη μια μεγάλη δυναμική και προοιωνίζονται ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, μια έκρηξη νέων αφίξεων συμβαίνει στα νησιά και στους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας, όπως προκύπτει από το πολύ εκτενές ρεπορτάζ που σας έχουμε παρουσιάσει ήδη. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν ήδη αρχίσει να έχουν κόσμο, αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχεία και επιχειρηματίες να ανοίξουν νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, στην καλοκαιρινή Ελλάδα θα μας υποδεχτεί η αφρόκρεμα των σεφ μας και μάλιστα αυτοπροσώπως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια των απλών επιμελειών, οι οποίες διατηρούνται σε ένα βαθμό, αλλά μέσα από δεμένες ομάδες που εγγυώνται ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Πελοπόννησο ψηφίζει φέτος και ο Γιάννης Παρίκος
Πελοπόννησο ψηφίζει φέτος και ο Γιάννης Παρίκος

Πλάι τώρα στις μεγάλες ντίβες του ελληνικού καλοκαιριού, έχουμε και μια σειρά από ενζενί που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα τα γευστικά μας ραντάρ. Μιλάμε για όμορφα κυκλαδονήσια όπως η Σίφνος, η Μήλος, η Ίος και η Αντίπαρος, μιλάμε όμως, επιτέλους, και για την Πελοπόννησο όπου φέτος θα συμβούν πολλά και ενδιαφέροντα. Ο Θοδωρής Παπανικολάου στο «Πέτρα και Φως» και ο Νίκος Καραθάνος στο «Brazzo di Maina», αμφότερα στη Μάνη, ο Δήμος Μπαλόπουλος στην «Κυρά Λέλα» της Καρδαμύλης, ο Γιάννης Παρίκος και ο Πάνος Τζιουρτζιούμης στα εστιατόρια «Kooc Taverna Secrets» και «Barbouni» στην Costa Navarino, ο Γκίκας Ξενάκης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Dexamenes Seaside» στην παραλία της Κουρούτας και ο Χρύσανθος Καραμολέγκος που ανοίγει το εστιατόριο «Ανάμα» στη Γιάλοβα φτιάχνουν μια πολύ δυνατή ομάδα που σίγουρα θα ανεβάσει τις γευστικές μετοχές της Πελοποννήσου.

Ο Ερβέ Προνζάτο δονεί τη γαστρονομική Αθήνα
Ο Ερβέ Προνζάτο δονεί τη γαστρονομική Αθήνα

Αν και ακροβολισμένοι σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, όλοι τους εμπνέονται από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται και βάζουν στο παιχνίδι της δημιουργίας τα τοπικά υλικά και τις παραδόσεις, βαδίζοντας στον άξονα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που, με χαρά και ικανοποίηση, βλέπουμε να βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των προτάσεων που κάνουν οι σεφ ανά την Ελλάδα. Το τοπίο προμηνύεται συναρπαστικό και η εξερεύνησή του θα ξεκινήσει σύντομα.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser
Nespresso Professional
Upfield Professional
Nestle Desserts
ΔΩΔΩΝΗ
Ιωνίς
Miele
Ε.Δ.Ο.Κ. - Chefs' Brigade Slow food Community

Yποστηρικτής
Argyros Estate