ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια είναι τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου;

Από -
Mehmet Gurs / «Mikla» - Χρυσοί Σκούφοι
Mehmet Gurs / «Mikla»

Ιδού τα προεόρτια της πολυαναμενόμενης γαστρονομικής λίστας.

Θα περιμένετε λίγο ακόμη μέχρι τις 5 Απριλίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα στη Μελβούρνη! Εγώ έχω όμως στα χέρια μου τη λίστα με τα εστιατόρια που κατατάχτηκαν στις θέσεις 51 έως 100 και δυστυχώς σ αυτήν δεν βρίσκεται κανένα ελληνικό εστιατόριο. Πιστεύω ότι το «Funky Gourmet» που παλιότερα είχε καταφέρει να είναι υποψήφιο για την διάκριση One to Watch, θα άξιζε να συμπεριλαμβάνεται σ αυτή τη δεύτερη 50άδα ως το καλύτερο και πιο δυναμικό εστιατόριο της Αθήνας, αλλά πέφτει θύμα της μειωμένης διεθνούς προβολής της γαστρονομικής σκηνής της χώρας.

David Chang / «Momofuku Ko»
David Chang / «Momofuku Ko»

Θα πρέπει όμως να δώσουμε συγχαρητήρια στον φιλέλληνα γείτονά μας τον σεφ Mehmet Gurs που το εξαιρετικό εστιατόριο του το «Mikla» ( εξαιρετική θέα στην Πόλη, και πολύ καλή Νέα Τουρκική Κουζίνα) παρά λίγο να μπει στην περιζήτητη 50άδα αφού ανεβαίνοντας 5 θέσεις από πέρυσι έφτασε στην 51η θέση. Κατά τα άλλα, το εξαιρετικό «Momofuku Ko» (βλ. Αθηνόραμα Travel Δεκεμβρίου) βρέθηκε στην 58η θέση σκαρφαλώνοντας 39 ολόκληρες θέσεις από πέρυσι. Καλύτερη γυναίκα σεφ ανακηρύχθηκε η Σλοβένα Ana Roš που το εστιατόριο της το «Hiša Franko» στο Kobarid βρέθηκε στην 69η θέση. Τέλος το «Disfrutar» στην Μπαρτσελόνα, δημιουργία 3 πρώην sous chef του Ferran Adria στο «El Bulli», μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα, κατ ευθείαν στο νο 55.
Σίγουρο είναι επίσης ότι 6 τουλάχιστον θέσεις της περιζήτητης λίστας θα καταληφθούν από καινούργια εστιατόρια, αφού τα παρακάτω που πέρυσι βρίσκονταν στο Top – 50 θα μετακινηθούν φέτος στο Top 51 -100: «Nihonryori RyuGin» - Τόκυο, «Fäviken» - Σουηδία, «Combal Zero» Ιταλία, «Quique Dacosta» - Ισπανία, «Biko» Μέξικο Σίτυ, και «Estela» Ν. Υόρκη.