ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Vasiliki Kouzina» μυρίζει ελληνική κομψότητα στο Μιλάνο

Από -
Η «Vasiliki Kouzina» μυρίζει ελληνική κομψότητα στο Μιλάνο - Χρυσοί Σκούφοι

Ένα ελληνικό εστιατόριο στην πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας, δείχνει σε πολλούς Έλληνες το δρόμο για το τι σημαίνει ψαγμένη ελληνική εστίαση. Εκσυγχρονισμένη γευστική οικειότητα με επίπεδο, σ ένα φινετσάτο βυζαντινό σαλόνι.

Είναι ελάχιστα τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό που να μην είναι ντυμένα από πάνω έως κάτω με εύκολο γαλανόλευκο φολκλόρ, απαρχαιωμένα στιγμιότυπα μιας βαρετής λαϊκίστικης φτήνιας. Ευτυχώς κάποιοι Έλληνες, Ελληνίδες στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως η Βασιλική Πιερρακέα στο Μιλάνο, τολμούν το διαφορετικό και το καλόγουστο γυρίζοντας την πλάτη στα κλισέ. Το μοναδικό γαλανόλευκο στοιχείο είναι οι πλιάν καρέκλες ως διακριτική υπόμνηση ίσως της σημαίας, διότι κατά τα άλλα η «Vasiliki Kouzina» είναι ένα κατακόκκινο βυζαντινό σαλόνι! Νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό ενός πορφυρού κουτιού κοσμημάτων έτσι καθώς το χρώμα βάφει χωρίς κανένα κενό τους τοίχους και το ταβάνι, που μέσα του αστράφτουν τραπέζια από μπρούτζο.

« Ελλάδα δεν είναι μόνο το μπλε με το λευκό, αλλά και το κόκκινο του Βυζαντίου και της Κνωσού, και ο ήλιος της που τον φέρνει μέσα στη σάλα ο ορείχαλκος» μου λέει η Βασιλική. Ποια είναι; Μια δυναμική Καλαματιανή που μια ερωτική απογοήτευση την έσπρωξε για σπουδές οικονομικών στο Μιλάνο, και αποφάσισε να εκφράσει την Ελλάδα που πηγάζει από μέσα της μ ένα κομψό εστιατόριο στην πρωτεύουσα του ιταλικού Βορρά που γεμίζει ως επί το πλείστον από νέους Μιλανέζους. Και όταν λέω κομψό το εννοώ 100% αφού μέσα στο ζεστό κόκκινο κουτί της, οι καναπέδες είναι ντυμένοι ταιριαστό λαμπερό σκούρο πράσινο βελούδο, τα tailor made έξυπνα φωτιστικά είναι από ορείχαλκο κι αυτά, οι καρέκλες είναι όλες στο στυλ της δεκαετίας του 1950 μεγάλων Ιταλών ντηζάινερ όπως ο Gio Ponti, το πάτωμα είναι δρύινο.

Το εστιατόριο άνοιξε το 2016 και στην πρώτη του περίοδο η Βασιλική συνεργάστηκε στενά με τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Σήμερα την κουζίνα έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του αγαπημένου σεφ, ο Αλέξανδρος Κιουσάμπας από το βραβευμένο «Ferryman» στην Ελούντα και σιγά –σιγά, μαζί με την Βασιλική που είναι και αυτή μαγείρισσα, εξελίσσουν και βελτιώνουν το φαγητό τους. Αν το εστιατόριο βρίσκονταν στην Ελλάδα θα είχε πατημένη την υποψηφιότητα του για βραβείο ελληνικής κουζίνας. Δοκίμασα όλο τον κατάλογο και σας μεταφέρω την αίσθησή μου. Η μελιτζανοσαλάτα εκφράζει με λαμπερά κοντράστ(ξυνή-πικάντικη-καπνιστή) την ελληνική αψάδα ραμμένη όμως σε μια σούπερ ντελικάτη βελούδινη υφή. Το εξαιρετικής al dente υφής μαύρο κουσκουσάκι, το νοστιμεύει ζωμός μυδιών μαζί με καλαμάρι και το συμπληρώνει πρωτότυπα μια μεταξωτή σάλτσα φρέσκων σπαραγγιών που τα στέλνει ο Σωτήρης-Radiki – Λυμπερόπουλος από την Ελλάδα με άρωμα αμυγδάλων και χλωροφύλλης.

Το sashimi quality ταρτάρ τόνου μπλέκεται ασυνήθιστα με παντζάρι, ξυνούτσικη ταραμοσαλάτα και πικρά ραδίκια. Η τρυφερή ταλιάτα έχει αφοπλιστική νοστιμιά με βούτυρο παστουρμά. Η κακαβιά είναι πια πλούσια κρέμα σκορπίνας κοντραρισμένη με σκορδαλιά. Τα γιουβαρλάκια γαρίδας νεωτερίζουν με ωραίο αυγολέμονο και σπαράγγια. Οι φουλ του αρώματος πικάντικοι κολοκυθοκεφτέδες είναι άλλο πράγμα. Το μελωμένο λεμονάτο αρνάκι με πατάτες φούρνου στάζει νοστιμιά και κυριακάτικο συναίσθημα, ραφιναρισμένο με βουτυράτο πουρέ μελιτζάνας. Το ρυζόγαλο κομψό και πλούσιο με ευωδιά εσπεριδοειδών και η αλλοιώτικη καρυδόπιτα ωραία dry, έρχεται με σάλτσα καραμέλας βουτύρου. « Η «Vasiliki Kouzina» είναι σαν τις εκκλησίες βασιλικού ρυθμού που έχουν απλές αυστηρές γραμμές, όπως ακριβώς και η ελληνική κουζίνα που είναι «φτωχή» μεν αλλά την ίδια στιγμή πολύ βαθειά, απλή και συγκεκριμένη» όπως μου λέει η Βασιλική.

Βασιλική Πιερρακέα και Αλέξανδρος Κιουσάμπας(φωτό: Δ.Αντωνόπουλος)
Βασιλική Πιερρακέα και Αλέξανδρος Κιουσάμπας(φωτό: Δ.Αντωνόπουλος)

Τα σχέδια της Βασιλικής Πιερρακέα δεν περιορίζονται στο εστιατόριο. Τα ελληνικά κρασιά έχουν αποκτήσει θερμούς οπαδούς στο Μιλάνο, και σκέφτεται να δημιουργήσει μια κάβα με παλιές χρονιές, αλλά και να παλιώνει η ίδια κρασιά προκειμένου να ξεδιπλώσει το δυναμικό της ελληνικής οινοποιίας σε μια χώρα που ορκίζεται στην απόλαυση του κρασιού. Το κρασί τώρα, εκτός από το εστιατόριο και το μικρό εκθετήριο-πωλητήριο πολύ καλών ελληνικών λιχουδιών στην υπόγεια σάλα του, θέλει να το βγάλει στο δρόμο μαζί με ντελικατέσεν αλλά και πράγματα πιο απλά(λ.χ. σάντουιτς με ψωμί από χαρουπόψωμο και μελιτζανοσαλάτα), μαζί με ωραία ελληνικά τυριά και αλλαντικά σαν το σύγκλινο και τον παστουρμά, σ ένα μαγαζί που θα το ονομάσει «Vasiliki Cantina».

Via Clusone 6, Μιλάνο, +39 02 9438 1405