ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κιβωτός τηνιακών γεύσεων που λέγεται «Μαραθιά»

Από -
Η κιβωτός τηνιακών γεύσεων που λέγεται «Μαραθιά» - Χρυσοί Σκούφοι

Στο όλο και πιο ενδιαφέρον γαστρονομικό τοπίο της Τήνου, ο Μαρίνος Σουράνης προτείνει μια γοητευτική όσμωση παράδοσης και νεοτερισμού με άποψη και χαρακτήρα.

Είναι γοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο όλο και πιο συστηματικά τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα της Τήνου βρίσκουν τη θέση τους στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, συχνά μάλιστα σε πρωτότυπες παρασκευές που θα μπορούσαν υποθετικά να προέρχονται από κάποιον τσελεμεντέ μοντέρνας τηνιακής κουζίνας. Από τους πρωτεργάτες αυτής της τάσης, που αργά αλλά σταθερά αποκαλύπτει μια διαφορετική, πιο σοφιστικέ πτυχή του νησιού, ο Μαρίνος Σουράνης και η «Μαραθιά» του που ξεδιπλώνει τις χάρες της στην παραλία του Αγίου Φωκά λίγο έξω από τη Χώρα, στη δροσιά της αυλής και στο δημοφιλές beach bar & resto πάνω στο κύμα. Ο Μαρίνος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι φυτρώνει και τι καλλιεργείται σε κάθε πλαγιά της Τήνου, προμηθεύεται προϊόντα σχεδόν αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς του νησιού, φτιάχνει από δικά του τυριά (όπως το σπάνιο «καρίκι» που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα) και ποιοτικά αλίπαστα (φρίσσα ξυδάτη, λακέρδα στο λάδι κ.α.) μέχρι αυγοτάραχο υψηλού επιπέδου και αγαπά να κοιτάζει την παράδοση με νεοτερική ματιά, δημιουργώντας στη «Μαραθιά» μια κιβωτό παλαιών και νέων τηνιακών γεύσεων με άποψη και χαρακτήρα. Στην κουζίνα συνεργάζεται στενά με τον νεαρό και με καλό χέρι σεφ Στέφανο Μαραγκό, τα stage του οποίου στο «Noma» φανερώνουν οι σκανδιναβικές πινελιές και τεχνικές που διακριτικά και δόκιμα εντάσσει σε κάποια πιάτα του.

Το τηνιακό τυράκι «πέτρωμα», τυλιγμένο σε κύβο από φλούδες αγγουριού, με ανθό αλατιού, κανέλα και αποξηραμένο καρότο μπήκε σχεδόν αυτοστιγμεί στα καλύτερα πιάτα της δοκιμής μας, χάρη στη διαρκή εναλλαγή υφών, γεύσεων και αρωμάτων και το λεπτών ισορροπιών αλληλοσυμπλήρωμά τους. Τα μικροσκοπικά ρεβύθια Τήνου ήρθαν υποδειγματικά μελωμένα σε ατομική γάστρα και με την έμφυτη γλύκα τους ταιριασμένη αρμονικά με σπανάκι και ντομάτα, ενώ τα κομψά χειροποίητα ραβιόλια με αστακό σε ελαφριά λευκή σος βρήκαν το συμπλήρωμά τους σε μια καθόλα λιτή αλλά βαθιά νόστιμη τηνιακή αγκιναροσαλάτα. Κορυφαίο πιάτο το τρυφερό χοιρινό στη γάστρα με σπόρο μάραθου και φρέσκα μούρα σε όσμωση, με την αψάδα και την ήπια ηδύτητα σε φανταστική αντίστιξη, και το απολαυστικό όλον να θυμίζει ελληνικό κυριακάτικο γεύμα σε κάποιο σπίτι της Σκανδιναβίας ή το αντίστροφο.