ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν το «Αθήρι» τραγουδάει γκουρμέ πιάτα ταβέρνας

Από -
Όταν το «Αθήρι» τραγουδάει γκουρμέ πιάτα ταβέρνας - Χρυσοί Σκούφοι

Αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής παράδοσης εξελίσσονται σε σπεσιαλιτέ με γκουρμέ εκτόπισμα.

Πως θα σας φαίνονταν αν οι γεύσεις της ταβέρνας σκαρφάλωναν σε γκουρμέ επίπεδα χωρίς να χάσουν την ψυχή τους; Σ όλο τον κόσμο το φαινόμενο gastropub έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές και στην Αθήνα η λογική της γαστρο-ταβέρνας εκπροσωπείται, αλλά αυτό που επιχειρεί φέτος με αρκετά καινούργια του πιάτα ο Αλέξης Καρδάσης είναι να εισάγει αυτό το γευστικό στυλ σ ένα βραβευμένο εστιατόριο όπως το «Αθήρι»( βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους, και Bib Gourmand από τον Michelin).

Τα μπακαλιαράκια είναι από τις πιο αγαπημένες σπεσιαλιτέ της κλασσικής ταβέρνας. Ε λοιπόν ο Καρδάσης μετατρέπει το υπερντελικάτο ψάρι σε αληθινό λουκουμά, κλεισμένο σε μια αέρινη τραγανή κρούστα που το άρωμα του τηγανιού το γειώνει ορεκτικά με την παράδοση χωρίς καμμιά υποψία άγαρμπου βάρους. Δίπλα του τώρα βάζει μια «σκορδαλιά» γλυκοπατάτας με το σκόρδο να γράφει πολύ υπαινικτικά, και με μια έξυπνη κίνηση ο σεφ την πασπαλίζει με την μυρωδάτη ένταση του μαυροσούσαμου για να ξαναπλησιάσει την αβρότητά της στην ταβέρνα.

Στο «κατσικάκι γάλακτος με δύο τρόπους» ξεχώρισα ιδιαιτέρως το μελωμένο ρολό από παιδάκι που η μοσχοβολιστή τρυφεράδα του στέλνει τη γεύση της ταβέρνας πολύ ψηλά.

Ο συνδυασμός παντζάρι – σπανάκι με ψητό θράψαλο ανεβαίνει χάρη σ ένα υπέροχα ταιριασμένο γαλάκτωμα λεμονιού που ανεμίζει ελληνικότητα. Ενώ δίπλα στις ομολογουμένως πεντανόστιμες και ακαταμάχητες φακές Εγκλουβής ο Καρδάσης βάζει αντί για ρέγκα, homemade καπνισμένη δράκαινα σεβίτσε με λάδι μαϊντανού σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης.

Στους δυνατούς νεολογισμούς καταγράφω το απολαυστικό ξεροτήγανο με φουρνιστή ντομάτα, βιολογικό αυγό ποσέ και ψητό «λιοδώρι» Αρκαδίας και την ανοιχτή τυρόπιτα με φανταστική ντομάτα κονφί, καραμελωμένο κρεμμύδι, γραβιέρα, ρόκα και φέτα.