ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Louis XIII: Σώστε τον πλανήτη!

Από -
Louis XIII: Σώστε τον πλανήτη! - Χρυσοί Σκούφοι

Καθώς η γη του Cognac απειλείται από την κλιματική αλλαγή, ένα από τα κορυφαία προϊόντα της μας προτρέπει να την αντιστρέψουμε, κληροδοτώντας έναν υγιή πλανήτη στις επόμενες γενιές. Ο οραματιστής ράπερ Pharrell Williams και ο ευαισθητοποιημένος ηθοποιός John Malkovich συμμετέχουν ενεργά στο project. Διαδώστε το μήνυμα #ifwecare.

Είναι από τα πιο γοητευτικά σημεία του πλανήτη­ η γη του Κονιάκ, εκεί δηλαδή που παράγονται τα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου. Λόφοι που πάνω τους φυτρώνουν πανέμορφοι γραμμικοί αμπελώνες πλαισιωμένοι από δάση, γραφικά χωριά, ποταμάκια, αρχοντικά, παλιές εκκλησίες κι ένα έδαφος που δίνει στα σταφύλια και το απόσταγμά τους το δυναμικό μιας υπέροχης, εξαιρετικά μακρόχρονης παλαίωσης. Όλο αυτό το ονειρεμένο παραγωγικό σκηνικό­ δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται στη θέση του ύστερα από 100 χρόνια αν επαληθευτούν τα δυσοίωνα σενάρια της κλιματικής αλλαγής που απειλούν τη Γη με εκτεταμένες πλημμύρες κι εξαφάνιση μεγάλου μέρους της στεριάς.

Μετά και την παρανοϊκή απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το κοινό μέτωπο για την αντιμετώπισή της, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Στην εκπνοή, μάλιστα, του θερμότερου έτους των τελευταίων δεκαετιών και στον απόηχο του σήματος κινδύνου που εξέπεμψε η διάσκεψη κορυφής Οne Planet Summit πριν από λίγες ημέρες, πρωτοβουλίες όπως αυτή που παίρνει το κορυφαίο κονιάκ­ «Louis XIII» της Remy Martin για την οικολογική ευαισθητοποίηση έχουν τεράστια σημασία.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το υπέροχο­ απόσταγμα συνεργάστηκε με τον Αμερικάνο ράπερ και παθιασμένο υποστηρικτή των περιβαλλοντικών ζητημάτων Pharrell Williams (με 10 Grammy και 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ στο portfolio του) σε ένα καινοτόμο project για τη δημιουργία ενός μουσικού κομματιού που λέγεται «100 χρόνια». Πρόκειται για μια σύνθεση που εκφράζει δημιουργικά την ιδιαίτερη κι ευαίσθητη σχέση φύσης και χρόνου αλλά και τις συνέπειες της δράσης των ανθρώπων στο περιβάλλον και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει πριν από το 2117! Ηχογραφήθηκε σε ένα δίσκο από πηλό, προερχόμενο από κιμωλία του εδάφους της περιοχής Grande Champagne του Cognac, και αποθηκεύτηκε στα κελάρια του Louis XIII, σε ένα τελευταίας τεχνολογίας χρηματοκιβώτιο ειδικά σχεδιασμένο από τον Fichet-Bauche, το οποίο καταστρέφεται μόνο αν βυθιστεί στο νερό!

Αν ενδιαφερθούμε ως ανθρωπότητα, όπως δηλώνει το hashtag αυτής της πρωτοποριακής ενέργειας #ifwecare, και γλιτώσουμε τον πλανήτη από την καταστροφή ύστερα από 100 χρόνια, το 2117, το χρηματοκιβώτιο θα ανοίξει και θα ακούσουμε ως επιβράβευση αυτήν τη μοναδική μουσική. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Louis XIII κάνει μια τέτοια κίνηση. Το 2015 συνεργάστηκε με τον περίφημο ηθοποιό και δημιουργικό οραματιστή John Malkovich, ο οποίος μαζί με τον σκηνοθέτη Robert Rodriguez δημιούργησαν την ταινία «100 χρόνια: το φιλμ που δεν θα δεις ποτέ», ένα καλλιτεχνικό έργο που διερευνά τη σχέση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι και αυτή κλεισμένη σε ένα ανάλογο χρηματοκιβώτιο που θα ανοίξει το 2115 εφόσον αντιστρέψουμε τους κινδύνους!

Η νοοτροπία αυτή, να σκέφτεσαι­ από τώρα για 100 χρόνια μετά, δηλώνει μια ευαισθησία που είναι γραμμένη στην ούγια του Louis XIII, καθώς οι cellar masters του διαλέγουν σήμερα τα καλύτερα αποστάγματα για να τα αφήσουν κληρονομιά στους διαδόχους τους, που θα τα χρησιμοποιήσουν έπειτα από έναν αιώνα! Αν σκεφτείς μάλιστα ότι στο blend αυτού του φανταστικού κονιάκ συμμετέχουν 1.200 αποστάγματα που προέρχονται 100% από την Grande Champagne, το καλύτερο cru του Cognac, τότε μπορείς να υποθέσεις ότι σε περιμένει κάτι εξαιρετικό. Βέβαια, το μεγαλείο του δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις παρά τη στιγμή που θα σηκώσεις το ποτήρι.

Το βρίσκω πάντα συγκινητικό να μυρίζω παλιά αποστάγματα – είναι σαν να μυρίζεις το άρωμα του χρόνου. Ε, με το Louis XIII μένεις άφωνος. Ένα πολυσύνθετο μπουκέτο με βάθος τεράστιο και μεγάλη­ διεισδυτική δύναμη γαργαλάει τη μύτη. η πρώτη καρυδάτη μυρωδιά θυμίζει αιωνόβιο sherry, κολλημένη πάνω σε κερί μέλισσας και καπνιστό μέλι καστανιάς κι ερείκης. Μαζί τους σιγά σιγά ξετυλίγονται βανίλια κι ευγενές ξύλο, πούρο και δέρμα, βιολέτα, αγιόκλημα, αποξηραμένα τριαντάφυλλα, σύκα και δαμάσκηνα κεντημένα με σαφράν, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει μια απρόσμενη νεότητα με αρώματα από φλούδες πορτοκαλιού και περγαμόντου.

Όλα αυτά με μια εκπληκτική κομψότητα που δεν συναντάς σε άλλο ποτό. Και όταν αφήνεις τις γουλιές του να χαϊδέψουν το στόμα, τότε καταλαβαίνεις τι μπορεί να σημαίνει καθηλωτική γεύση, με τη δύναμή της να εξελίσσεται σε μέγιστη φινέτσα και μια ατελείωτη επίγευση που το άρωμά της θυμίζει σαφράν. Είναι στολίδι αυτό το κονιάκ μέσα στην πανέμορφη χειροποίητη φιάλη Baccarat. Και είναι ελπιδοφόρο που η Remy Cointreau Group που το δημιουργεί έχει αφιερωθεί στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όντας μέλος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για αειφόρο ανάπτυξη Global Compact Advanced από το 2014. Μην ξεχνάτε όμως ότι καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να διαδώσει το οικολογικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συμμετέχει με το hashtag #ifwecare.