ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκωτσέζικο ή ιρλανδικό, το ουίσκι ταιριάζει στις γιορτές

Σκωτσέζικο ή ιρλανδικό, το ουίσκι ταιριάζει στις γιορτές - Χρυσοί Σκούφοι

Για τη φετινή wishlist των δώρων μας, στρέφουμε το στόχαστρό μας σε τέσσερα εξαιρετικά whisk(e)y labels, που θα φέρουν γιορτινή αίγλη στο ραχάτι μας.

Ανεξαρτήτως προελεύσεως, το ουίσκι είναι αναμφίβολα ένα εκλεκτό απόσταγμα και μία εξαιρετική πρόταση δώρου για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Άριστος παρτενέρ με τις σοκολατένιες γεύσεις που χαρακτηρίζουν τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, αλλά και τέλειο ταίρι στις ξυλώδεις νότες που εμπλουτίζουν τα αρώματα των ημερών, το ουίσκι είναι το ποτό που θα πρωταγωνιστήσει σε μία εορταστική συνάντηση με φίλους ή θα σας κρατήσει συντροφιά δίπλα στο τζάκι. Ποια θα είναι όμως η προέλευση του βραδύκαυστου υπασπιστή μας; Θα τον προτιμήσουμε Σκοτσέζο, ή Ιρλανδό; Και ποια είναι, τελικά, η διαφορά τους;

Αν πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι που εφηύραν αυτό το μελένιο, γευστικό και γεμάτο χαρακτήρα απόσταγμα – και το έκαναν μάλλον κατά τύχη. Εντυπωσιασμένοι από τις τεχνικές απόσταξης που έφεραν στο νησί μοναχοί του 10ου αιώνα, όταν επέστρεψαν μυημένοι στα μυστικά της αρωματοποιείας από τις αραβικές χώρες, οι Ιρλανδοί επιχείρησαν να μετατρέψουν το εθνικό ποτό τους, δηλαδή την μπύρα, στο δυσεύρετο στα μέρη τους κρασί. Απέσταξαν λοιπόν την βύνη, παρασκευάζοντας ένα ιδιότυπο αλκοολούχο που θα εμπλούτιζε την παλέτα των ροφημάτων τους.

Το απόσταγμα που προέκυψε, όμως, ήταν τόσο δυνατό, που αρχικά χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό ή τοπικό αντισηπτικό, με το όνομα uisge beatha, ή αλλιώς, νερό της ζωής. Το θαυματουργό αυτό υγρό φυλασσόταν σε βαρέλια, στις αποθήκες φαρμακοποιών και στα κελάρια μοναστηριών, αφού μόνο σ’ αυτούς τους δυο χώρους επέτρεπε ο νόμος τις αποστάξεις. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, οι μαθητευόμενοι αποσταγματοποιοί ανακάλυψαν ότι η ζύμωση με το ξύλο των δρύινων βαρελιών εμπλούτιζε τις γεύσεις, μέλωνε το χρώμα και φυσικά, μαλάκωνε το αλκοόλ, γεννώντας αυτό που με το πέρασμα των αιώνων θα αναδεικνυόταν ως το πιο δημοφιλές απόσταγμα στον κόσμο: το ουίσκι.

Επειδή τα καλά νέα δεν μένουν μυστικά για πολύ, ο γείτονες Σκοτσέζοι έμαθαν σύντομα τα κόλπα και υιοθέτησαν τις τεχνικές, βελτιώνοντάς τες και καινοτομώντας τόσο, ώστε από τις αρχές του 1800 να έχουν κατακτήσει τα ηνία, παράγοντας τις κορυφαίες εκφράσεις του πολυπρόσωπου αυτού αποστάγματος. Κάπου εκεί, οι Ιρλανδοί κατοχύρωσαν τη δική τους συνταγή ως whiskey, έναντι του whisky των Σκοτσέζων, αλλά και των Αμερικανών, που μπήκαν στο παιχνίδι όταν η συνταγή έφτασε στη Γη των Ευκαιριών μαζί με τους πρώτους μετανάστες.

Σήμερα, το σκοτσέζικο ουίσκι διεκδικεί τα πρωτεία όχι μόνο στον όγκο παραγωγής, αλλά και στις συνήθειες των καταναλωτών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι Ιρλανδοί δεν έχουν τους δικούς τους υποστηρικτές. Κι αυτό γιατί μπορεί να είναι μικρές οι τεχνικές διαφορές των μεν και των δε στην παρασκευή, η γευστική απόσταση όμως μπορεί να αποδειχθεί τεράστια. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι κάτι που εντοπίζεται μόνο ανάμεσα στις δυο «σχολές», αλλά και ανάμεσα σε αποστακτήρια της ίδιας σχολής: η παραμικρή διαφοροποίηση στην τεχνική μεταφράζεται σε εντελώς διαφορετικό γευστικό προφίλ, κάνοντας τον κόσμο του ουίσκι ένα πεδίο εντελώς συναρπαστικό.

Για την ιστορία, πάντως, οι Σκοτσέζοι, συνήθως παράγουν το δικό τους whisky με διπλή απόσταξη σε άμβυκα και παλαίωση τουλάχιστον τριών ετών σε δρύινα βαρέλια, παράγοντας ένα ποτό με γεμάτο σώμα και κοφτερό αλκοόλ. Οι Ιρλανδοί, απ’ την άλλη, επίσης παλαιώνουν το απόσταγμά τους σε δρύινα βαρέλια με το ελάχιστο της τριετίας, το δικό τους όμως whiskey είναι προϊόν τριπλής απόσταξης, που δίνει ένα πολύ πιο ήπιο, ευκολόπιοτο αποτέλεσμα, στο οποίο οι φρουτώδεις νότες του βαρελιού έχουν περισσότερο χώρο να αναπνεύσουν.

To Cardhu 12 y.o Single Malt Whisky, μια ετικέτα «θρύλος» της σκοτσέζικης σχολής, κλείνει στην κομψή, εμβληματική φιάλη του την γευστική ιστορία 200ων ετών. Πάνε δύο ολόκληροι αιώνες από τότε που η ιδρύτριά του Helen Cumming σήκωσε για πρώτη φορά τη σημαία της, ειδοποιώντας τους συναδέλφους της στο Speyside της Σκοτίας για τον ερχομό των φοροεισπρακτόρων που λυμαίνονταν την περιοχή κι έκτοτε η φιγούρα της, που ρίχνει τη σκιά της στο λογότυπο του Cardhu, αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης και συνεισφοράς, που υπογραμμίζει πως ό,τι αξίζει, αντέχει στο χρόνο. Έτσι αντέχει κι η απαράλλαχτη, απαλή και γεμάτη γλυκιές νότες βανίλιας γεύση του, με αρώματα φρέσκου μήλου και φούγκες μελιού και ξηρών καρπών. Βρείτε το εδώ

Όσο για το Mortlach Single Malt Whisky, αυτό είναι μια από τις πιο ευπρόσδεκτες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών: για επτά δεκαετίες αποτελούσε βασικό συστατικό μερικών απ’ τα πιο εμβληματικά blended whisky του περασμένου αιώνα. Τώρα όμως, με δυο εμφιαλώσεις 12 και 16 ετών, ήρθε η ώρα να αποκαλύψει τη δυναμική ενός από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στον κόσμο του ουίσκι. Με πλούσια, τολμηρή γεύση που προκύπτει από τα ex sherry βαρέλια στα οποία ωριμάζει, καθώς και την αινιγματική απόσταξη 2.81, έρχεται προικισμένο με δυνατό άρωμα και χαμηλό κάπνισμα, για να ξεδιπλώσει την περπατησιά ενός σκοτσέζικου αποστακτηρίου που, με ιστορία από το 1896, έχει κερδίσει το προσωνύμιο του «Γίγαντα του Dufftown». Βρείτε τα εδώ

Το Johnnie Walker παραμένει φυσικά το πιο διάσημο brand σκοτσέζικου ουίσκι στον κόσμο, με το 2020 να σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από τότε που ο πρώτος Περιπατητής, ο John Walker, ξεκίνησε από το μικρό του παντοπωλείο στο Kilmarnock της Σκωτίας, για να κατακτήσει τις τέσσερις γωνιές της Γης. Δύο αιώνες μετά, το Johnnie Walker ντύνει τις Red, Black και Gold Label Reserve ετικέτες του σε γιορτινά χρώματα και Pop αισθητική για να σημαδέψει την 200η επέτειο με τρεις limited edition φιάλες, ιδανικές για τα συλλεκτικά δώρα της σεζόν.

Παράλληλα, το κορυφαίας ποιότητας Johnnie Walker Blue Label, που παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας σπάνια ουίσκι, φορά τη δική του εντυπωσιακή φιάλη, μέσα στην οποία μένει απαράλλακτο το βελούδινο, απαλό και ζωηρό σώμα του, με πολλαπλά στρώματα γεύσεων από φρούτα, μπαχαρικά και νότες καπνού, να μετατρέπουν την απόλαυσή του σε μια μοναδική fine drinking εμπειρία. Βρείτε τα εδώ

Το Roe & Co Irish Whiskey, από την άλλη, αποτελεί παράδειγμα μοντέρνας ματιάς στο Ιρλανδικό Blended ουίσκι: Απολαυστικά αρωματικό, με νότες απαλών μπαχαρικών και γλυκιάς ζάχαρης, και με ζεστά στοιχεία βανίλιας να στρογγυλεύουν όμορφα την ολοκληρωμένη γευστική και αρωματική του παλέτα. Ένα πολυτελές και απαλό Irish blend, που φέρει στη γεύση και την ετικέτα του τη λαμπερή αίγλη της χρυσής εποχής του ιρλανδέζικου ουίσκι του 19ου αιώνα, κορυφαίος εκπρόσωπος της οποίας υπήρξε ο George Roe. Αποτέλεσμα συνεργασίας της master distiller Carolin Martin και μιας επιλεγμένης ομάδας Ιρλανδών bartenders, είναι η εκλεκτική έκφραση προσεκτικά επιλεγμένων αποθεμάτων από τα καλύτερα ιρλανδικά malt και grain whiskeys, που δικαιούται μια θέση στα ποτήρια, αλλά και τα shakers μας, αφού αποτελεί ιδανική βάση για γιορτινά cocktails. Βρείτε το εδώ