ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια βραδιά στο «CTC» με τιμονιέρη τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Από -
Μια βραδιά στο «CTC» με τιμονιέρη τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη - Χρυσοί Σκούφοι

Τα δύο μενού degustation που δοκιμάσαμε φανερώνουν το ταλέντο και τη φαντασία του ταλαντούχου σεφ, την στιγμές στιγμές παιγνιώδη διάθεση του, αλλά και την ικανότητα του να προσφέρει ουσιαστική και βαθιά νοστιμιά με όρους υψηλής γαστρονομίας.

Στο εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη εισπράττεις μια αίσθηση άνετη, στιλάτη και ταυτόχρονα οικεία, καθώς κάθεσαι στο τραπέζι σου και παρατηρείς τους αρκετούς, προφανώς σωστά ενημερωμένους, ξένους που κάθονται δίπλα σου ή κρυφοκοιτάζεις τη δράση στην κουζίνα από το παράθυρο-πάσο. Το στοιχείο της έκπληξης έρχεται όταν ανοίγοντας τον σφραγισμένο με βουλοκέρι φάκελο συνειδητοποιείς ότι καλείσαι απλώς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο μενού degustation 6 και 9 σταδίων κι ένα μικρότερο «εισαγωγικό» 3 σταδίων (a la carte δεν υπάρχει), και ότι από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα αναλαμβάνει ο σεφ ζητώντας σου να τον εμπιστευτείς σε ένα γαστρονομικό ταξίδι με εκείνον καπετάνιο και ξεναγό.

Πού θα σε οδηγήσει; Σίγουρα στη βελουτέ σούπα καλαμποκιού αρωματισμένη με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο, την όλο φινέτσα, αρμονία και αρώματα signature δημιουργία του. Λογικά θα θελήσει να σου δείξει και τα καινούργια του όπως ο υψηλού επιπέδου «λαχανοντολμάς» του, οπότε μπροστά σου θα έρθει ένα τέλειο μισοφέγγαρο από στακάτο κόκκινο λάχανο και αφράτη μους από μυλοκόπι σε στρώσεις, έχοντας στο πλάι μια στιλπνή σος από κόκκινο λάχανο σε ζύμωση και ζωμό από μύδι σαν ένα αυγολέμονο από άλλο πλανήτη. Αν θελήσει να σε πάει σε γοητευτικά μοντέρνα ελληνικά μονοπάτια, θα σου βγάλει ένα αλλιώτικο ψάρι φρικασέ, με ψάρι ημέρας (στη δική μας περίπτωση μυλοκόπι) σοτέ πάνω σε ξινούτσικο μαρούλι, και μια σάλτσα που «φρικασίζει» ευφυώς με ξινόγαλο αντί για λεμόνι και χαβιάρι αντί για αυγά.

Είναι κι άλλα πιάτα που φανερώνουν το ταλέντο και τη φαντασία του, την στιγμές στιγμές παιγνιώδη διάθεση του, αλλά και την ικανότητα του να προσφέρει ουσιαστική και βαθιά νοστιμιά με όρους υψηλής γαστρονομίας: οι πολύ φίνες ταλιατέλες καλαμαριού με παστουρμά από μπαρμπούνι σε κονσομέ από καλαμάρι και μπέικον, το φουά γκρα σε έναν τολμηρό γάμο με σάλτσα από στιφάδο (τι θεσπέσιο χειμωνιάτικο πιάτο!), η τόσο νόστιμη πάπια από το Challans που με το εξαιρετικό της ψήσιμο θα μπορούσε να έρθει στο τραπέζι γυμνή και ασυνόδευτη.

Τα επιδόρπια του Δημήτρη Χρονόπουλου συντονίζονται απόλυτα με το πνεύμα της κουζίνας, από την ολοκαίνουργια «γυναικεία τσάντα» με σκελετό από σοκολάτα Valrhona που έρχεται με μπαβαρουάζ κανέλας, μέχρι τη βελούδινη namelaka λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κόκκινα φρούτα και μαρέγκες βιολέτας.

CTC, Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, 2107228812