ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κρασιά που απογειώνουν το γιορτινό τραπέζι

Από -
Τα κρασιά που απογειώνουν το γιορτινό τραπέζι - Χρυσοί Σκούφοι

Φτιάξαμε έναν wine guide τεσσάρων σταδίων, για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε κατάλληλα τα εορταστικά σας μενού. Οινικές συμβουλές που θα σας χρησιμεύσουν στο καλύτερο ταίριασμα του φαγητού με το κρασί.

#1 Αφρώδες καλωσόρισμα

Το απόλυτο εορταστικό κρασί έχει φυσαλίδες. Υπάρχουν πολλά και καλά ελληνικά ξηρά αφρώδη, όπως το Ασύρτικο της Σαντορίνης ή το Ξινόμαυρο του Αμυνταίου, για να σερβίρετε στην αρχή στους καλεσμένους σας. Οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες δίνουν αμέσως το γιορτινό σύνθημα και η καλή οξύτητα προετοιμάζει τον ουρανίσκο για την απόλαυση του δείπνου.

Προτείνονται: Santo Wines - Sparkling Santo Brut (Ασύρτικο), Καρανίκα Brut Cuvee Speciale ­(Ξινόμαυρο)

#2 Ορεκτικά με λευκό ­παρτενέρ

Τα γιορτινά πρώτα πιάτα είναι συνήθως πληθωρικά. Οι σαλάτες περιέχουν φρούτα, όπως ρόδια και πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς αλλά και αρωματικά τυριά. Σε όλες αυτές τις γεύσεις ταιριάζουν εξαιρετικά τα λευκά κρασιά, με έναν όμως σημαντικό διαχωρισμό. Για τα ελαφριά πιάτα προτιμήστε ένα δροσερό κι ευχάριστο Μοσχοφίλερο ή μια ευκολόπιοτη Μαλαγουζιά. Στην περίπτωση που έχετε έντονες και λιπαρές γεύσεις, όπως π.χ. καπνιστό χέλι, τότε προτιμήστε ένα λευκό που έχει περάσει από βαρέλι, όπως το Ασύρτικο και η Βηλάνα. ­

Προτείνονται:
Semeli Νασιάκος Μαντινεία 2017 (Μοσχοφίλερο), Κτήμα Μωραΐτη Μαλαγουζιά 2017 (Μαλαγουζιά), Assyrtiko Barrel Aged 2016 (Ασύρτικο), Βηλάνα Βαρέλι Κτήμα Λυραράκη 2017 (Βηλάνα), Aρμύρα Skouras chardonnay (Μαλαγουζιά)

#3 Εορταστικός ερυθρός σύντροφος

Για τους κλασικούς, που θα ετοιμάσουν γαλοπούλα με γέμιση από κιμά, κάστανα και κουκουνάρια, δεν υπάρχει καλύτερο ντουέτο από ένα Ξινόμαυρο Νάουσας. Τα αρώματα κόκκινων φρούτων και οι στρογγυλές τανίνες λιώνουν μαζί με το εορταστικό πουλερικό. Ενώ για εκείνους που θα επιλέξουν να μαγειρέψουν χοιρινό μαζί με φρούτα, η απάντηση είναι ένα μαλακό Αγιωργίτικο.

Προτείνονται: Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Terroir 2004 (Αγιωργίτικο), Καλή Ρίζα Κυρ-Γιάννη (Ξινόμαυρο), Skouras Νεμέα Grand Cuvee (Αγιωργίτικο)

#4 Τυριά, γλυκά κι επιδόρπια κρασιά

Το φινάλε συνήθως περιλαμβάνει πλατό τυριών με έντονη γεύση, όπως το stilton, το blue cheese και το Camembert. Ταιριάζουν με έντονα γλυκά κρασιά, όπως το Μοσχάτο Σάμου και Λήμνου. Όσο για το γλυκό, αν είναι κορμός ή κάποιο γλυκό με σοκολάτα, σύκο και σταφίδες, τότε βάλτε δίπλα του ένα εκρηκτικό Vinsanto Σαντορίνης.

Προτείνονται: Samos Anthemis 2012 (Μοσχάτο Σάμου), Μοσχάτος Λήμνου Χατζηγεωργίου 2017 (Μοσχάτο Λήμνου), Vinsanto Γαβαλά 2008 (Vinsanto Σαντορίνης)