ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυο ελληνικά premium κρασιά για το Πασχαλινό τραπέζι

Από -
Δυο ελληνικά premium κρασιά για το Πασχαλινό τραπέζι - Χρυσοί Σκούφοι

Το ανατρεπτικό Νυχτέρι Χατζηδάκη και το κορυφαίο 4 Αϊβαλή, δυο επιλογές που «ανεβάζουν» και «αναβαθμίζουν» τις γευστικές εντάσεις.

Κάθε χρόνο λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα τρέχουμε για να διοργανώσουμε το Πασχαλινό τραπέζι και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους φίλους και την οικογένεια μας, ή ψάχνουμε το καλύτερο εστιατόριο για να περάσουμε καλά. Ο πιο συνηθισμένος ωστόσο πονοκέφαλος είναι η επιλογή των κρασιών που θα συνοδεύσουν σωστά τα γιορτινά εδέσματα. Ποια κρασιά να βάλουμε δίπλα στα πλούσια ορεκτικά; Με τι πάνε οι σαλάτες; Ποιο κρασί θα τα βγάλει πέρα δίπλα στον πληθωρικό οβελία; Πόσες διαφορετικές ετικέτες θα πρέπει να διαλέξουμε; Τι να παραγγείλουμε αν είμαστε έξω ή τι να αγοράσουμε, λευκό ή κόκκινο; Ποιο λευκό και ποιο κόκκινο;

Για να κάνουμε τις ημέρες αυτές πιο ευχάριστες και πιο εύκολες το μυστικό είναι να εντοπίσουμε το κρασί πασπαρτού, αυτό δηλαδή που θα ξεδιπλώσει στο ποτήρι τα οργανοληπτικά του ταλέντα και θα κουμπώσει με όλα τα πιάτα του μενού. Δυο τέτοια κρασιά που ταιριάζουν στην περίσταση είναι τα εξής: για αυτούς που αγαπάνε τις κλασικές καταστάσεις το ερυθρό 4 του κτήματος Αϊβαλή και για τους πιο τολμηρούς το λευκό Νυχτέρι του οινοποιείου Χατζηδάκη. Για να τιμήσουμε το εορταστικό κλίμα και τα δυο κρασιά είναι πολύ ιδιαίτερα, premium, ντελικάτα και σπάνια.

Το Νυχτέρι, από Ασύρτικο, είναι από τα πολύ λίγα λευκά κρασιά που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με έντονες γεύσεις, παλαιωμένα τυριά και στιβαρά κρέατα, όπως είναι το αρνί. Προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες της Σαντορίνης, που βρίσκονται σε υψόμετρο μέχρι 300m και ευωδιάζει ώριμα κίτρινα φρούτα, γοητευτικά μπαχαρικά της ανατολής και ορυκτά. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια διαφορετικής ηλικίας και χωρητικότητας, τουλάχιστον για δώδεκα μήνες και αυτό το γεμίζει με απρόσμενο όγκο, πικάντικες νότες και τραγανή οξύτητα. Καλό είναι να το σερβίρετε σε θερμοκρασία 12 – 14 βαθμούς και να χρησιμοποιήσετε μεγάλα ποτήρια με το στόμιο προς τα έξω που αναδεικνύουν τα αρώματα του.

Το 4 ανήκει στα εμβληματικά ερυθρά κρασιά που πάνε την ποικιλία Αγιωργίτικο παρακάτω. Τα σταφύλια που συλλέγονται μόνο από ένα συγκεκριμένο αμπελώνα 150 ετών και άνω, πατιούνται και μπαίνουν σε ανοιχτή δεξαμενή, όπου πραγματοποιείται εκχύλιση 45 ημερών. Στη συνέχεια το κρασί ξεκουράζεται για 36 ολόκληρους μήνες σε βαρέλια. Τους πρώτους είκοσι σε γαλλικά και τους επόμενους δεκαέξι σε αμερικάνικα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το πορφυρό κρασί έχει ένα πλούσιο μπουκέτο από αρώματα φράουλας, βύσσινου, κερασιού, γλυκόριζας, κανέλας, βανίλιας, σοκολάτας, μέντας και βιολέτας. Το στόμα είναι δυναμίτης, εκφραστικό και συμπυκνωμένο με μεγάλη επίγευση. Για να το σερβίρετε στο γιορτινό τραπέζι φροντίστε να το έχετε ανοίξει και μετάγγιση σε μια καράφα τουλάχιστον μια ώρα πριν. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ποτήρια τύπου balloon. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ταιριάζει με το αρνί σούβλας.

Μια τελευταία συμβουλή αφορά το μέγεθος των φιαλών. Αξίζει για ένα τέτοιο τραπέζι να προτιμήσετε τις magnum φιάλες, είναι πιο εντυπωσιακές και θα γλιτώσετε έτσι και το μεγάλο αριθμό φιαλών.