ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυο premium παλαιωμένα τσίπουρα «αναβαθμίζουν» τις γευστικές εορταστικές συνήθειες

Από -
Δυο premium παλαιωμένα τσίπουρα «αναβαθμίζουν» τις γευστικές εορταστικές συνήθειες - Χρυσοί Σκούφοι

Μέθεξις cigar και παλαιωμένο τσίπουρο Κατσαρός, είναι δυο από τα ντελικάτα «ελληνικά κονιάκ», που είναι κατάλληλα για premium περιστάσεις. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι το τραπέζι του Πάσχα, το οποίο με μερικές πρωτότυπες ιδέες μπορεί να πάει σε διαφορετικό level. Για παράδειγμα τι θα λέγατε αν μετά το κλασικό δείπνο σερβίρατε ένα πολύ κομψό και παλαιωμένο spirit, με εκλεκτά αρώματα μπαχαρικών, φρούτων και σοκολάτας;

Και δεν εννοούμε κάποιο συνηθισμένο malt, ή κάποιο κονιάκ, αλλά ένα ελληνικό τσίπουρο, που έχει ωριμάσει μέσα σε δρύινα βαρέλια και έχει εξελιχθεί σε σπάνιο απόσταγμα. Δυο κατάλληλες επιλογές, για να κάνετε την δοκιμή, είναι το Μέθεξις Cigar του Κώστα Λαζαρίδη και το παλαιωμένο του Κατσαρού. Και τα δυο φυλλάσονται μέσα σε εντυπωσιακές κρυστάλλινες φιάλες με πανέμορφο πώμα.

Το Μέθεξις περνάει αρχικά το χρόνο του μέσα σε επιλεγμένα γαλλικά βαρέλια και εμπλουτίζεται με γοητευτικά αρώματα βανίλιας, καρύδας και ξηρών καρπών. Μετά συνεχίζει να ξεκουράζεται πάλι σε βαρέλια, που αυτή τη φορά έχουν φιλοξενήσει το γνωστό κρασί Amthystos από Sauvignon Blanc. To αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό, στη μύτη προστίθενται οι νότες βοτάνων, φρούτων και καραμέλας. Το στόμα είναι πολύ κομψό με έντονη επίγευση, που πηγαίνει πολύ ωραία με ένα πούρο.

Το παλαιωμένο τσίπουρο Κατσαρός προέρχεται από την απόσταξη μοσχάτο Τυρνάβου και παλαιώνει και αυτό σε γαλλικά βαρέλια για τρία ολόκληρα χρόνια. Αυτή τη φορά τα αρώματα που κυριαρχούν είναι γλυκά, όπως η σοκολάτα και η βανίλια, παιχνιδιάρικα όπως τα λευκά λουλούδια και σπιρτόζικα όπως τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα. Μια καλή ιδέα είναι να το συνοδεύσετε με το γλυκό της βραδιάς ειδικά αν αυτό έχει ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Για αυτούς που θέλουν να διεκδικήσουν πιο έντονα τον τίτλο της πρωτοριακής πρότασης μπορούν να ετοιμάσουν ένα old fashioned με ένα από τα δυο παλαιωμένα τσίπουρα. Αρκεί το τσίπουρο σε ένα στιλάτο ποτήρι, μερικές σταγόνες angostura bitters και μια φλούδα πορτακαλιού και θα έχετε το πιο ντελικάτο digestive.