ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Zero Waste τελετή των Χρυσών Σκούφων με τη βοήθεια της Polygreen

© Λεωνίδας Τούμπανος - Χρυσοί Σκούφοι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι ηγέτες της κυκλικής οικονομίας εξασφάλισαν το μηδενικό αποτύπωμα της λαμπερής βραδιάς, με την πλατφόρμα Just Go Zero να βάζει τα θεμέλια μιας γαστρονομικής γιορτής που εκμηδένισε το food waste.

Τον προβολέα στο κίνημα του zero food waste έστρεψε το diner de gala των Χρυσών Σκούφων, τιμώντας τους κορυφαίους της γαστρονομίας της χώρας σε μια τελετή με μηδενικό αποτύπωμα. Σημειώνοντας την πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ περιποιήθηκαν περίπου 200 υψηλούς προσκεκλημένους, παρουσιάζοντας ένα zero food waste δείπνο αποτελούμενο από διατροφικά… "σκουπίδια", ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ανέθεσε στους βραβευμένους σεφ Τάσο Μαντή ("Soil") και Αστέριο Κουστούδη (executive σεφ της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George") να δημιουργήσουν ένα μενού που δεν θα άφηνε τίποτε από τα υλικά – πρωταγωνιστές του να πάει χαμένο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι Χρυσοί Σκούφοι συνεργάστηκαν και με την πρωτοποριακή πλατφόρμα Just Go Zero της Polygreen, ώστε να διασφαλιστεί μια δεύτερη ζωή ακόμη και για εκείνα που πράγματι δεν θα μπορούσαν πια να καταναλωθούν.

Συμμετέχοντας τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της τελετής, στο σχεδιασμό του μηδενικού αποτυπώματος της βραδιάς, η Just Go Zero υπέγραψε μια πρωτοπόρα συνεργασία που άνοιξε το δρόμο για sustainable events. Μέσα από την πολυετή της εμπειρία, συνέβαλε στο σχεδιασμό της μείωσης των αποβλήτων, αλλά και στη διαχείριση των απορριμάτων που δεν μπορούσαν να αποφευχθούν. Πλαστικά και γυάλινα απορρίμματα προωθήθηκαν για ανακύκλωση στις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις της Polygreen, ενώ τα υπόλοιπα τροφίμων μεταφέρθηκαν στη μονάδα επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων ΜεγαEco στα Μέγαρα - μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης με κυκλική ροή στην Ευρώπη.

Έτσι, με τους σεφ της βραδιάς και την Just Go Zero σε αγαστή συνερασία, το μηδενικό αποτύπωμα εφαρμόστηκε στην πράξη, φέρνοντας στο προσκήνιο τη γαστρονομία της ηθικής και δείχνοντας το δρόμο για τον βιώσιμο σχεδιασμό του μέλλοντος.

*Με παρουσία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και γενέτειρά της την Κύπρο, η Polygreen καινοτομεί από το 2018 στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας, υλοποιώντας μερικά από τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά περιβαλλοντικά σχέδια στον κόσμο, με δραστηριότητα που καλύπτει όλο το φάσμα από την άμεση ανταπόκριση σε περιβαλλοντικές καταστροφές, μέχρι την εκπόνηση σχεδίων για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επιχειρήσεων, την ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής βιώσιμης ενέργειας, την ανακύκλωση πρώτων υλών και τη μείωση της σπατάλης.