ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι: Γίνε αξιολογητής του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας!

Από -
Χρυσοί Σκούφοι: Γίνε αξιολογητής του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας! - Χρυσοί Σκούφοι

Για πρώτη φορά τα ελληνικά γαστρονομικά βραβεία του «αθηνοράματος», εκτός από τις δικές τους διακρίσεις, δίνουν σε όλους εσάς τη δυνατότητα βράβευσης, μια κι επιθυμούν να δημιουργηθεί μια γκουρμέ κοινότητα που έχει ως καταρχήν ραντεβού της τους Χρυσούς Σκούφους και το www.xrysoiskoufoi.gr. Ψήφισε, λοιπόν, και δώσε το βραβείο κοινού στο καλύτερο εστιατόριο της ­Ελλάδας για το έτος 2017!

Εσείς κι εμείς έχουμε μια κοινή αγάπη­ για τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της. Ακριβώς γι’ αυτό καλούμε όλους εσάς που ψάχνετε συστηματικά τις καλές γεύσεις να συμμετάσχετε ενεργά –και με την υπογραφή σας– στο βραβείο κοινού που θα προκύψει από την αξιολόγηση των καλών εστιατορίων της Ελλάδας στον ειδικό χώρο του site των Χρυσών Σκούφων. Δεν είναι δύσκολο, σε όποια πόλη της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικά την αξιολόγησή σας μέσα από το www.xrysoiskoufoi.gr, αξιοποιώντας έτσι τις εξόδους σας –στην πόλη αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών– στα καλύτερα εστιατόρια της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτά καταγράφονται στη λίστα των nominations της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων για το 2017. η αξιολόγηση αφορά μόνο αυτά τα εστιατόρια.

Μπορείτε να ψηφίσετε μία φορά για όσα εστιατόρια έχετε επισκεφθεί και να καταγράψετε τόσο τη βαθμολογία σας για το φαγητό όσο και την άποψή σας για την κουζίνα και τα πιάτα που δοκιμάσατε. επίσης συμπληρωματικά μπορείτε να αξιο­λογήσετε το σέρβις και την ατμόσφαιρά τους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για να καταχωριστείτε στη λίστα των αξιολογητών που θα αναδείξουν το καλύτερο εστιατόριο για το 2017 είναι πολύ απλές και θα τις βρείτε μόλις μπείτε για να κάνετε login στην πλατφόρμα «Γίνε αξιολογητής». Το βραβείο κοινού, τώρα, θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της τελετής απονομής των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι και θα απονέμεται από εκπρόσωπό του στο εστιατόριο που κερδίζει. Εννοείται ότι η αβρότητα, η δεοντολογία και οι καλοί τρόποι δεν επιτρέπουν να ψηφίζουν για το εστιατόριό τους οι ιδιοκτήτες και οι σεφ που δουλεύουν εκεί.

Ήδη στον ελάχιστο χρόνο που έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα «Γίνε αξιολογητής» ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και τώρα που επιστρέψατε σχεδόν όλοι από τις διακοπές σας είναι ωραίο να συγκεντρώσετε τις γευστικές σας αναμνήσεις και να τις διατυπώσετε στη σελίδα ψηφοφορίας του κοινού. Το ίδιο έχει αξία να κάνετε και για κάθε εστιατόριο από τη λίστα των nominations που θα επισκεφθείτε από δω και στο εξής. Διότι, ξέρετε, τελικά η γαστρονομία δεν είναι ένα φαινόμενο με μοναδικούς συντελεστές τους σεφ/δημιουργούς και τους εστιάτορες. Ο κόσμος που τρώει στα εστιατόρια επηρεάζει την όλη εξέλιξή τους. Όπως έχει πει πολύ εύστοχα και ο Ferran Adria: «Το “El Bulli” δεν είμαι εγώ, είναι όλος ο κόσμος που έφαγε στα τραπέζια του, οι μάγειρες που πέρασαν από την κουζίνα του, οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς που έγραψαν γι’ αυτό. Καθένας άφησε το δικό του κόκκο άμμου, το δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο στο εστιατόριο κι έτσι μπόρεσε να υπάρξει. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι πως αν είμαστε πλέον κάτι μεταξύ μας, αυτό είναι αδέρφια». Ακριβώς αυτό είναι η γαστρονομία, λοιπόν, μια μεγάλη συναισθηματική κι αισθητική συνεργία, με τους σεφ να επηρεάζουν και να επηρεάζονται, ενώ συμβαίνει το ίδιο και με το κοινό. Γι’ αυτό η συγκρότηση της γαστρονομικής κοινότητας των Χρυσών Σκούφων φιλοδοξεί να εκφράσει αυτήν τη στενή –και αμφίδρομη– σχέση που δυναμώνει όσο περνάει ο καιρός. Οι κορυφαίοι σεφ δημιουργούν ή διαδίδουν τάσεις, ιδέες, γεύσεις, μνήμες, υλικά, παραδόσεις, αισθητικό και γευστικό κάλλος.

Κάνουν δηλαδή μια δουλειά που ξεπερνάει την απλή παραγωγή και κατανάλωση θερμίδων, καθώς –όπως πιστεύει πλέον όλη η οικουμένη– η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον αγαπητούς τομείς της σύγχρονης ζωής. Τη συνοδεύει μια αναβαθμισμένη και ποιοτική κοινωνικότητα και τελευταία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας όσον αφορά τόσο τον τομέα της παραγωγής όσο και τον τομέα των υπηρεσιών, με το γαστροτουρισμό να αναπτύσσεται ραγδαία. Είναι λογικό αυτό που συμβαίνει και, αφού ξεπεράστηκε το ρηχό lifestyle των προηγούμενων χρόνων, το κυνήγι της βαθιάς, ουσιαστικής εμπειρίας κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Γι’ αυτόν το λόγο η γαστρονομική­ κοινότητα των Χρυσών Σκούφων εκφράζει μία από τις πιο σημαντικές αναζητήσεις των καιρών μας και μπορεί να ανδρωθεί δίνοντας στους εραστές των ωραίων γεύσεων και των καλύτερων εστιατορίων τη δυνατότητα να εκφράζουν τη δική τους γνώμη και να δίνουν το δικό τους βραβείο σε αυτό που θεωρούν ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας. Συντονιστείτε!