ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Il poeta Contadino»: Ο γαστρονομικός ποιητής του Alberobello

«Il poeta Contadino»: Ο γαστρονομικός ποιητής του Alberobello - Χρυσοί Σκούφοι

Επισκεφθήκαμε τον αγαπητό Leonardo, ιδιοκτήτη και chef του γνωστού εστιατορίου «Il Poeta Contadino» μ’ ένα αστέρι Michelin, στο πανέμορφο Alberobello στη Puglia.

Το Alberobello είναι μια μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO χάρη στους φημισμένους τρούλους των σπιτιών του. Η είσοδος του «Il Poeta Contadino» είναι εντυπωσιακή με ένα μεγάλο κορμό ελιάς στο κέντρο. Η σάλα μεγάλη με πέτρινους τοίχους και κρεμαστούς πολυελαίους Murano, λινά κολλαριστά τραπεζομάντιλα και ασημένια σουπλά στολισμένα με δαντέλες παλιάς εποχής.

Ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα κομψός, μ’ ένα έργο Botero που, όπως μας είπε ο Leonardo τον διάλεξε γιατί αποτυπώνει το ερωτικό tango ενός ζευγαριού μετά από ένα απολαυστικό δείπνο. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι παραδοσιακή ιταλική, στηρίζεται στα προϊόντα της περιοχής και στις συνταγές της Puglia και αποδίδεται με γαλλικές τεχνικές.

Για καλωσόρισμα ο chef μας πρόσφερε κρέμα πατάτας με φούνγκι πορτσίνι και ταρτούφο μαύρο. Ένα νόστιμο πιάτο με πολύ ωραία υφή. Aπό τα antispasti ξεχωρίσαμε τον αστακό και τις γαρίδες με πράσινα λεπτά φασολάκια και σάλτσα λαχανικών, δροσερό ζουμερό καλοκαιρινό πίατο. Πρωτότυπος συνδυασμός το λαυράκι με σάλτσα από κρέμα φινόκιο, κέδρο και μαρμελάδα από ρόδι. Από τα πρώτα το μαύρο ρύζι με γαρίδες και bisk από όστρακα καθώς επίσης και σπιτικά μακαρόνια με άγρια μύδια, σπαράγγια θαλάσσης και ζελέ από σαφράν, μια πανδαισία νοστιμιάς.

Για κυρίως δοκιμάσαμε το κόντρα φιλέτο με αγκινάρες ψιλοκομμένες και λιαστές ντομάτες με φλούδες παρμιτζιάνο και το χοιρινό με ωραία κρούστα και σάλτσα από λαχανικά και μυρωδικά εποχής. Ο Leonardo είναι εξαιρετικός στις σάλτσες και σοβαρός τεχνίτης στο ψήσιμο όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί. Από τα επιδόρπια ξεχωρίσαμε την Fantasia di Melanzane, μια λεπτή φέτα μελιτζάνας γεμιστή με ρικότα λευκή σοκολάτα που έρχεται με couverture μαύρης σοκολάτας.

Ο chef Leonardo
Ο chef Leonardo

Highlight του εστιατορίου είναι η λίστα κρασιών και η κάβα του με 25.000 φιάλες. Το «Il Poeta Contadino» βραβεύεται από το 1997 συνεχώς από το Wine Spectator ως μια απ’ τις καλύτερες λίστες κρασιών στον κόσμο. Ο chef Leonardo φωτογραφήθηκε για εμάς και μας είπε ότι το πρώτο κρασί που είχε αγοράσει για την συλλογή του ήταν Romanée-Conti..

Από την Δέσποινα Ολυμπίου