ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο διάσημο seafood εστιατόριο της Βενετίας «Hostaria da Franz»

Στο διάσημο seafood εστιατόριο της Βενετίας «Hostaria da Franz» - Χρυσοί Σκούφοι

Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Βενετίας, και αγαπημένο του καλλιτεχνικού κόσμου, το Hostaria da Franz είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Biennale της Βενετίας παρέα με φίλους γκαλερίστες.

Η ιστορία του «Hostaria da Franz» ξεκινάει πριν από 150 χρόνια, όταν ο αξιωματικός της Αυστροουγγαρίας Franz Habeler ερωτεύτηκε στην Βενετία τη γιαγιά του σημερινού ιδιοκτήτη Maurizio και άνοιξε ένα εστιατόριο σερβίροντας ψάρια από ντόπιους ψαράδες, κρασί και προϊόντα από φάρμες της περιοχής. Μάλιστα, εδώ γεννήθηκε και η ιδέα του Aperol Spritz. Την ιστορία συνέχισε ο γιος του Franz, Franco Gasparini, ο οποίος αφού γύρισε όλο τον κόσμο δουλεύοντας στα καλύτερα ξενοδοχεία της εποχής και συναντώντας μεγάλες προσωπικότητες όπως Κένεντι, Ωνάση, Κάλλας και πολλούς ακόμη, μετέφερε το εστιατόριο στη σημερινή τοποθεσία μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Σήμερα το «Hostaria da Franz» αποτελεί πόλο έλξης καλλιτεχνών, καθώς και προσωπικοτήτων της πολιτικής και του αθλητισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες τους στον τοίχο του εστιατορίου. Το 2018 τιμήθηκε από το LUX magazine life με το βραβείο καλύτερου seafood εστιατορίου στη Βενετία.

Η σάλα είναι ζεστή και elegant, με τις επιτραπέζιες λάμπες να προσδίδουν ρομαντική διάθεση στο χώρο. Η κουζίνα του παραδοσιακή ιταλική, στηρίζεται σε ντόπιες συνταγές, πάντα όμως με μια δημιουργική πινελιά από τον Ουκρανό chef Ross Ruslan, μαθητή του Massimo Bottura.

Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με ποικιλία τοπικών ωμών ψαριών σερβιρισμένα με σως wasabi, μικρές κόκκινες ψητές πιπεριές και αρωματικά βότανα. Πιάτο που ξεχωρίσαμε από τα antipasti ήταν το χταπόδι μαγειρεμένο με δύο τρόπους: πρώτα, βραστό με θαλασσινό νερό και μετά ψητό, συνοδευόμενα με τρία είδη ντομάτας. Ωραίος συνδυασμός και ζουμερό ψήσιμο.

Από τα ζυμαρικά μας έκαναν αίσθηση τα χειροποίητα ραβιόλι χωρίς αυγό, από λαβράκι πασπαλισμένο με νιφάδες αυγοτάραχου και με μία ελαφριά σάλτσα σπανάκι. Για κυρίως, επιλέξαμε ψάρι ημέρας τέλεια ψημένο με τραγανή κρούστα σε απόλυτη ισορροπία με τη σως ζαμπαγιόνε και τα βραστά σπαράγγια. Πολύ νόστιμες, επίσης, οι καλομαγειρεμένες σουπιές με αγκινάρες και σάλτσα wasabi. Πλούσια wine list εστιασμένη στα ιταλικά κρασιά.

Πολύ εξυπηρετικός ο Lucas στο service, και πανταχού παρών ο αξιαγάπητος ιδιοκτήτης Maurizio που με χαρά φωτογραφήθηκε για μας μαζί με τον chef.

Δέσποινα Ολυμπίου