ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επανεφεύρεση της αλβανικής κουζίνας

Από -
«Mullixhiu» - Χρυσοί Σκούφοι
«Mullixhiu»

Ενώ το «Fodor’s Travel Guide» χρίζει την Αλβανία τον πιο hot προορισμό της Μεσογείου για το 2020, στη χώρα καταγράφεται ένα νέο ρεύμα επανανάγνωσης της τοπικής κουζίνας.

Ενώ το «Fodor’s Travel Guide» χρίζει την Αλβανία τον πιο hot προορισμό της Μεσογείου για το 2020 και η comfort εκδοχή της παραδοσιακής κουζίνας της γείτονος κάνει την είσοδό της στη Νέα Υόρκη με το café-resto «Dua» («Αγάπη») να μυεί το Ιστ Βίλατζ στα μπουρέκια και τα κεμπάπ, στην Αλβανία καταγράφεται ένα νέο κύμα επανανάγνωσης της τοπικής κουζίνας.

Με προϋπηρεσία στην κουζίνα του σουηδικού «Fäviken» και του δανέζικου «Noma», ο νεαρός σεφ Bledar Kola έχει ανοίξει στα Τίρανα το εστιατόριο «Mullixhiu» («Τρώγε Τοπικά») και πρωτοστατεί σε ένα νέο εγχείρημα, που ακούει στο όνομα «Rrno Për Me Gatue» («Ζω για να Μαγειρεύω»). Πρόκειται για μια νέα γενιά σεφ που θέλουν να επανεφεύρουν την κουζίνα της χώρας τους, π.χ. φτιάχνοντας τα δικά τους αλλαντικά, πίκλες και ζυμαρικά jufka από σκληρό σιτάρι, αλλά και τραχανά με πούδρα ηλιόσπορου.