ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το The Macallan Edition No. 6 φέρνει τον ποταμό Spey στο ποτήρι μας

Το The Macallan Edition No. 6 φέρνει τον ποταμό Spey στο ποτήρι μας - Χρυσοί Σκούφοι

Έκτη και τελευταία κυκλοφορία στη σειρά The Macallan Editions, το The Macallan Edition No. 6 εμπνέεται από τον θρυλικό ποταμό που διατρέχει το κτήμα Macallan και αποτυπώνει στη γεύση του τη ζωοφόρο του δύναμη.

Σχεδόν 200 χρόνια έχει που γράφει την ιστορία του το The Macallan, ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα και πολυβραβευμένα single malt whiskies στον κόσμο, κι εκτός από την εμμονή στην αριστεία, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το The Macallan απ’ όταν ιδρύθηκε από τον Alexander Reid, ένα από τα βασικά συστατικά της ξεχωριστής, πολυδιάστατης γεύσης του, είναι η τοποθεσία του αποστακτηρίου του. Έχοντας ιδρυθεί στα οροπέδια που επιβλέπουν τον ποταμό Spey στην βορειοανατολική Σκωτία, το The Macallan χρωστά στον ποταμό αυτό κομμάτι όχι μόνο της χαρακτηριστικής γευστικής του ταυτότητας, αλλά και της φιλοσοφίας που διατρέχει όλη την σπουδαία ιστορία του.

Ένας από τους πιο θρυλικούς ποταμούς της Σκωτίας, ο Spey φροντίζει να δίνει ζωή σε όλα τα θαύματα της φύσης που περιβάλλουν το κτήμα του The Macallan. Καρδιά του εντυπωσιακού φυσικού τοπίου, κομμάτι του οποίου αποτελεί και το αποστακτήριο, o Spey διατρέχει μια έκταση πλούσια σε άγρια ζωή και επιβλητική βλάστηση, εμποτίζοντάς την με την χαρακτηριστική ηρεμία και γαλήνη που εκπέμπουν τα ζωοφόρα του νερά.

Μέσα σ’ αυτά τα νερά κολυμπά, άλλωστε, και ο περίφημος Ατλαντικός σολομός - ένα βασιλικό, αλλά υπό κίνδυνο εξαφάνισης είδος σολομού, από τα μεγαλύτερα του είδος του, που φτάνει εδώ κολυμπώντας ανάποδα στα νερά του ποταμού καθώς ξεχύνεται στον ωκεανό. Οι επισκέπτες του αποστακτηρίου, μάλιστα, πάντα με την καθοδήγηση του φύλακα του The Macallan, Robert Mitchell, επιδίδονται στο διασκεδαστικό ψάρεμα του ψαριού αυτού, με μία απαράβατη προϋπόθεση: όλοι οι σολομοί που πιάνονται στην έκταση του The Macallan, επιστρέφουν αμέσως στο ποτάμι!

Έτσι, περήφανοι για τα τρία χιλιόμετρα του Spey που διατρέχουν την έκταση του αποστακτηρίου τους, οι άνθρωποι του The Macallan αποφάσισαν να αφιερώσουν, δικαιωματικά, την τελευταία κυκλοφορία της σειράς The Macallan Editions ακριβώς σ’ αυτόν τον ποταμό, αλλά και να εκκινήσουν μια σύμπραξη περιβαλλοντικού χαρακτήρα με την Αρχή Προστασίας Ατλαντικού Σολομού (Atlantic Salmon Trust) ώστε να βοηθήσουν στην προστασία του περήφανου ψαριού που κολυμπά κόντρα στα ρεύματα, μέσα σ’ αυτόν τον ποταμό.

Αυτήν ακριβώς τη ζωοφόρο, αλλά και επιβλητική ενέργεια του ποταμού Spey, είναι που φυλακίζει στο ποτήρι της η νέα, περιορισμένη έκδοση single malt whisky The Macallan Edition No. 6. Εμπνευσμένο από την αξιοθαύμαστη εμπειρία που προσφέρει ο Spey, το Edition No. 6 δημιουργήθηκε με την επιλογή 6 τύπων βαρελιών που αντιπροσωπεύουν το ποτάμι και το φυσικό περιβάλλον του: ένας συνδυασμός από Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά δρύινα βαρέλια Sherry, που προικίζουν το Edition Νο.6 με την ενέργεια του ποταμού Spey, την φιλόξενη προσωπικότητα του φύλακα του The Macallan, την κλασσική αριστοτεχνία της Hardy, ξακουστού brand εξοπλισμού αλιείας, αλλά την ιδιαίτερη ζωή του Ατλαντικού σολομού στο ποτάμι, καθώς και την αυθεντία στην παραγωγή whisky στο Κτήμα του The Macallan από το 1824.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυδιάστατο whisky που παρουσιάζει αρώματα φρέσκων φρούτων, μοσχοκάρυδου και καραμέλας βουτύρου, βουτηγμένα σε ξύλο, ενώ τον πολυπρόσωπο γευστικό του χαρακτήρα συνθέτουν νότες από ώριμο δαμάσκηνο, έντονα γλυκά πορτοκάλια και κανέλα, που εξελίσσονται σε μπαχαρώδη στοιχεία, με έντονες καραμελένιες νότες και νύξεις από δημητριακά. Η εμπειρία ολοκληρώνεται από μακρά και φρουτώδη επίγευση εμπλουτισμένη από μπαχαρικά που εξελίσσονται σε κρεμώδη σοκολάτα και καψαλισμένο ξύλο.

Όπως λέει και ο Steven Bremner, μέλος της ομάδας των Whisky Makers του The Macallan, «αυτό το πολύπλοκο single malt λειτουργεί ως ο ιδανικός επίλογος στην σειρά των Editions, μιας και υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψει κανείς σε αυτό το whisky. Το φυσικό χρώμα με την χάλκινη απόχρωση που δίνουν τα ιδιαίτερα δρύινα βαρέλια του The Macallan, προδιαθέτει για μια πλούσια γεύση, ένα σώμα με βάθος που ξεδιπλώνεται με τον χρόνο».

Επίσημος διανομέας του The Macallan για την Ελλάδα είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Απολαύστε υπεύθυνα