ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι: Η εκρηκτική δυναμική της εστίασης στην Ελλάδα

Από -
Χρυσοί Σκούφοι: Η εκρηκτική δυναμική της εστίασης στην Ελλάδα - Χρυσοί Σκούφοι

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή το κλείσιμο του «Alain Ducasse au Plaza Athénée», του πιο εμβληματικού ρεστοράν μιας τεράστιας μορφής της γαστρονομίας, του σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin για τα εστιατόριά του στον πλανήτη! Μαζί έφερε μια παγωμάρα, καθώς όλοι συνειδητοποίησαν ότι η πανδημία μπορεί να γονατίσει ακόμη και… ιερά τέρατα. Παρόλο που η εστίαση έχει πληγωθεί βαριά, όμως, τα κορυφαία εστιατόρια της υφηλίου σηκώνουν τα μανίκια και συνεχίζουν, αλλάζοντας αρκετές φορές ριζικά και δραματικά προσανατολισμό. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτές τις αναταράξεις.

Απευθείας από την Ίμπιζα έρχεται στην Μύκονο ο όμιλος Pacha
Απευθείας από την Ίμπιζα έρχεται στην Μύκονο ο όμιλος Pacha

Όχι κατά ανάγκην προς το χειρότερο, αφού –απίστευτο κι όμως αληθινό!– στην Ελλάδα έχουν ανοίξει και θα ανοίξουν πάνω από 50 εστιατορικά projects φέτος το καλοκαίρι, μερικά εκ των οποίων αφορούν αστεράτους ξένους σεφ και πασίγνωστα brands του εξωτερικού. Τέτοια ένταση δημιουργίας δεν την είχαμε ούτε και στην προ Covid εποχή. Η μόνη εξήγηση γι’ αυτό το ευχάριστο φαινόμενο είναι η εκρηκτική δυναμική της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού με παγκόσμια έλξη, που δίνει στη γαστρονομική επιχειρηματικότητα και δημιουργία τεράστια ώθηση. Είναι σαφές, πλέον, ότι οι παράγοντες της γεύσης δεν διστάζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους ακόμη και σε μια αβέβαιη χρονιά όπως η φετινή, ενώ αν τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας πάνε καλά, ίσως το 2022 να έχουμε ένα μεγάλο γαστρονομικό μπουμ στην Ελλάδα.

Φέτος, το fine dining συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς θα δούμε εστιατόρια από καταξιωμένους ξένους σεφ, όπως ο αστεράτος Βρετανός Jason Atherton και ο Elio Sironi, που φέρνουν οι leaders της μόδας Dsquared2 από το Μιλάνο. Παράλληλα, στη Μύκονο ανοίγουν το «Zuma», το διάσημο party restaurant της Κυανής Ακτής «Bagatelle» και το «Lio» του ομίλου Pacha από την Ίμπιζα. Στο εγχώριο επιχειρείν, τώρα, το πιο ενδιαφέρον άνοιγμα που αναμένεται σύντομα είναι το «Delta» στο «Νιάρχος», που φιλοδοξεί να προσελκύσει gourmet lovers απ’ όλον τον πλανήτη. Και δεν σταματάμε εκεί, αφού καινούργια και παλιότερα ξενοδοχεία στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα συνεργάζονται με την αφρόκρεμα των Ελλήνων σεφ στη δημιουργία fine dining εστιατορίων.

To «Mykonos Social» κάνει πρεμιέρα με τον μισελενάτο και φιλέλληνα σεφ Jason Atherton επικεφαλής
To «Mykonos Social» κάνει πρεμιέρα με τον μισελενάτο και φιλέλληνα σεφ Jason Atherton επικεφαλής

Μέσα σ’ αυτή την έκρηξη εξωστρέφειας, λοιπόν, είναι λογικό η νέα ελληνική κουζίνα να αποτελεί βασικό άξονα, καθώς, όχι μόνο δεσπόζει στις επιλογές των πιο δημιουργικών μας σεφ, αλλά και είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να δοκιμάσουν τα εκατομμύρια των ξένων που έρχονται για διακοπές στη χώρα. Πάνω από το 50% αυτών των νέων projects θα σερβίρουν σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Και η τάση αυτή δεν περιορίζεται στις γεύσεις, αλλά ενισχύεται με την αναζήτηση ντόπιων υλικών και προϊόντων, σπάνιων και αυτοχθόνων, που δίνουν ακόμη πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην ελληνικότητα, αφού υπογραμμίζουν την ουσία της γαλανόλευκης γευστικής τυπικότητας και ανεβάζουν την ιδιοτυπία της. Αυτό οι σεφ το πετυχαίνουν μέσα από συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες, αναδεικνύοντας την ελληνική γεύση με αυθεντικό τρόπο και συμμετέχοντας στο παγκόσμια ανερχόμενο φαινόμενο των locavore.

Παράλληλα, συνειδητοποιώντας όλο και πιο πολύ τη σημασία της ποιότητας των πρώτων υλών, είναι αρκετά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που αγκαλιάζουν την farm – to – table πρακτική δημιουργώντας τις δικές τους φάρμες, μποστάνια, αγροκτήματα. Εκεί καλλιεργούν μυρωδικά, προσπαθούν να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά, μαζεύουν αβγά, και, με το γάλα των ζώων που εκτρέφουν, πήζουν τυριά, βούτυρα και γιαούρτια. Κάποιοι, μάλιστα, εκτρέφουν μέχρι και ζαρκάδια. Στις φάρμες αυτές, ευαισθητοποιημένοι από την αδήριτη πλέον ανάγκη της αειφορίας με βιώσιμες πρακτικές χρησιμοποιούν κόμποστ που προέρχεται από την αξιοποίηση των μη χρησιμοποιούμενων λαχανικών στα εστιατόρια.

O Elio Sironi, σεφ που έχει μαγειρέψει στους Χρυσούς Σκούφους, θα βρεθεί στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο των Dsquared2
O Elio Sironi, σεφ που έχει μαγειρέψει στους Χρυσούς Σκούφους, θα βρεθεί στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο των Dsquared2

Είναι σαφές ότι ο τουρισμός σπρώχνει την ολοκλήρωση της ευζωίας των επισκεπτών μας σε πολύ αξιόλογα εστιατόρια. Και οι απομονωτικοί περιορισμοί λόγω κορονοϊού ανανέωσαν δραστικά το ενδιαφέρον του κόσμου για την ποιοτική εστίαση, πέρα από τη γεύση, αφού πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ ευρύτερος, ότι αποτελούν αιμοδότη, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι αληθινή ψυχαγωγία που στερηθήκαμε όπως ο κινηματογράφος, οι συναυλίες και το θέατρο, ενώ τώρα πια φαίνεται και πόσο μας λείπει μια καλοδομημένη γαστροτουριστική πρόταση. Οι Χρυσοί Σκούφοι, πάντως, επιβραβεύοντας τη γαστρονομική αριστεία, θα ενισχύσουν και φέτος αυτό το κύμα γευστικής και εστιατορικής αναγέννησης στην Ελλάδα.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry 
Kaiser 
Nespresso Professional 
Upfield Professional 
Nestle Desserts 
ΔΩΔΩΝΗ 
Ιωνίς 
Miele
Ε.Δ.Ο.Κ. - Chefs' Brigade Slow food Community

Yποστηρικτής  
Argyros Estate