ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2025 | Karime Lopez & Takahiko Kondo: "Είναι πρόκληση για εμάς να μαγειρεύουμε για τους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας"

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2025 | Karime Lopez & Takahiko Kondo:

Πότε συνειδητοποιήσατε πως η μαγειρική είναι το πάθος σας;
K.L.:
Προέρχομαι από μια οικογένεια που ανέκαθεν διατηρούσε εστιατόρια στο Μεξικό όμως όλα ξεκίνησαν για εμένα όταν σε ηλικία 18 ετών πήγα στο Παρίσι για να σπουδάσω γλυπτική στην L’école des Beaux-arts. Ερχόμενη σε επαφή με την εστιατορική σκηνή της γαλλικής πρωτεύουσας και ειδικά με τα ζαχαροπλαστεία φημισμένων pastry chef όπως ο Philippe Conticini, συνειδητοποίησα πως η μαγειρική θα μου επέτρεπε να συνδυάσω τις δύο μεγαλύτερες αγάπες της ζωής μου που είναι το φαγητό και η τέχνη.


Τ.Κ.: Εγώ το συνειδητοποίησα μάλλον στην πράξη, όταν ξεκίνησα σε νεαρή ηλικία να εργάζομαι σε ένα φημισμένο ιταλικό εστιατόριο στο Τόκιο προκειμένου να υποστηρίξω οικονομικά την οικογένεια μου. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του είχε ζήσει προηγουμένως για αρκετά χρόνια στη Φλωρεντία και οι πολλές συζητήσεις μας με ενέπνευσαν να κυνηγήσω το όνειρο μου και να πάω στην Ιταλία για να εμβαθύνω σε αυτό που αγαπούσα να κάνω.

Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σας μέχρι σήμερα και γιατί;
K.L.: Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη μου μαθητεία στο εστιατόριο "Can Fabes" στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης και τη μοναδική ικανότητα που είχε ο εξαιρετικός του σεφ Santi Santamaria να οργανώνει τα μέλη της κουζίνας, δημιουργώντας την αίσθηση της ομάδας. Δουλεύοντας με τον Enrique Alvera στο εμβληματικό "Pujol" του Μεξικό, συνειδητοποίησα πως η ζωή στην κουζίνα δεν σημαίνει μόνο στρατιωτική πειθαρχία αλλά μπορεί να εμπεριέχει και ένα κομμάτι διασκέδασης. Ως sous chef του Virgilio Martinez στο κορυφαίο "Central" στο Περού ήρθα σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό είδος κουζίνας και έναν τεράστιο πλούτο υλικών που δεν είχα ξανασυναντήσει ως τότε.


Τ.Κ.: Θα έλεγα ένα μικρό εστιατόριο στην περιοχή του Βένετο όπου δούλεψα όταν πρωτοήρθα στην Ιταλία γιατί εκεί ήρθα σε επαφή με την πραγματική όψη της ιταλικής κουζίνας και την ταυτότητα της. Και βεβαίως το "Osteria Francescana" του σπουδαίου Massimo Bottura, έχοντας γίνει μάρτυρας και κομμάτι της εξέλιξης του από την εποχή που είχε ένα αστέρι Michelin μέχρι την κατάκτηση των πολυπόθητων τριών.

Karime Lopez
Karime Lopez

Έχετε εργαστεί και οι δύο κοντά στον Massimo Bottura. Τι σημαίνει για εσάς;
Τ.Κ.: Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον για πάνω από είκοσι χρόνια, ουσιαστικά μεγαλώνεις μαζί του και από ένα σημείο και μετά γίνεται μέλος της οικογένειας σου.


K.L.: Ο δικός μου δεσμός μαζί του είναι διαφορετικός. Για εμένα είναι ο άνθρωπος από τον οποίο πάντα έχω κάτι να μάθω και που μας έχει δώσει την ελευθερία να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει στην "Gucci Osteria".

Πώς θα περιγράφατε την κουζίνα που παρουσιάζετε στο εστιατόριο;
Τ.Κ. K.L.: Είμαστε τα μέρη για τα οποία έχουμε δουλέψει και τα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει. Το φαγητό μας είναι η δική μας, σύγχρονη ματιά στην ιταλική κουζίνα που δεν αντιμετωπίζουμε όμως με νοσταλγική διάθεση. Το background μας είναι διαφορετικό και μας αρέσει να μεταχειριζόμαστε τα ιταλικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά με έναν τρόπο οικείο και διαφορετικό μαζί. Δημιουργούμε μια νέα παράδοση που μπορεί στο μέλλον να γίνει κλασική.

Takahiko Kondo
Takahiko Kondo

Υπάρχει ένα αφήγημα πίσω από τα πιάτα σας;
K.L.:
Κάθε πιάτο που σερβίρεται στο εστιατόριο έχει τη σφραγίδα μας και εκφράζει την πορεία αλλά και την εξέλιξη μας ως δημιουργών. Οι tostadas για παράδειγμα, με μαριναρισμένη παλαμίδα σε λεμόνια από τη Σικελία και πράσινη σος από αβοκάντο που σερβίρουμε στο εστιατόριο από την πρώτη μέρα λειτουργίας, είναι ένα πιάτο-φόρος τιμής στις μεξικάνικες ρίζες μου μαζί με έντονα χρώματα που αγαπώ ιδιαίτερα και με εκφράζει απόλυτα.

Η ζωή στην κουζίνα είναι πολύ απαιτητική. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Τ.Κ. K.L.: Μέχρι πριν λίγα χρόνια μας άρεσε πολύ να ταξιδεύουμε και να τρώμε σε εστιατόρια. Πλέον όμως απολαμβάνουμε εξίσου το χρόνο που περνάμε στο σπίτι παρέα με τη μικρή μας κόρη.

Πώς αισθάνεστε που θα έρθετε στην Ελλάδα και θα μαγειρέψετε για το diner de gala των Χρυσών Σκούφων;
Τ.Κ. K.L.: Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί γνωρίζουμε το γαστρονομικό κύρος που έχει ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων και χαιρόμαστε που θα μαγειρέψουμε για τους κορυφαίους σεφ της χώρας και άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Είναι μια πρόκληση για εμάς, όμως ως ζευγάρι αγαπάμε τις προκλήσεις. Εκτός αυτού, αγαπάμε πολύ και την Ελλάδα την οποία έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές και σκοπεύουμε να έρθουμε ξανά για διακοπές φέτος το καλοκαίρι.

Με την αιγίδα
Υπουργείο Ανάπτυξης - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δήμος Αθηναίων


Χορηγοί
ΔΕΗ
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
AB Βασιλόπουλος
Campari
Nespresso Professional
Δ.Α.Α. "Ελευθέριος Βενιζέλος"


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών
Aegean


Υποστηρικτές
Unilever Food Solutions
Zielinski Roze
Alpha Estate