ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Θάνος Ιωάννου και το Tierra Amarga πάνε Μεξικό

Από -
O Θάνος Ιωάννου και το Tierra Amarga πάνε Μεξικό  - Χρυσοί Σκούφοι

Το Bar Lab της Pernod Ricard μεταμορφώθηκε σε όμορφη μεξικάνικη hacienda με αφορμή τον bartending διαγωνισμό «The Tahona Society 2016», που διοργανώνει η τεκίλα «Altos Olmeca». To πολύχρωμο σκηνικό με τους κάκτους και τα burritos μας έβαλε αμέσως στο mood και οι στροφές της φιέστας ανέβηκαν με τις παρουσιάσεις των δέκα φιναλίστ και των ποτών τους: δέκα cocktail με βάση την «Altos» και ένα έξτρα υλικό homemade συστατικό με άρωμα Ελλάδας.
Το ζευγάρωμα Μεξικού-Ελλάδας έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις με πολύ δημιουργικό τρόπο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν σπιτικές παρασκευές όπως η μαρμελάδα από ντοματάκια Σαντορίνης, γαρίφαλο και chili, ή το carrot shrub με κοπανισμένη μαστίχα, φλούδες από περγαμόντο, μηλόξιδο και συκόμελο. Όπως τόνισαν οι δυο κριτές, o Ramon El Tigre(global brand ambassador της «Altos»), και ο Nick Strangeway, ένας από τους πιο δημοφιλείς bartenders της λονδρέζικης σκηνής, το επίπεδο ήταν τόσο υψηλό, που ο νικητής, ο Θάνος Ιωάννου από το «The Gin Joint», κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ο Θάνος σέρβιρε το «Tierra Amarga», την πικρή γη, αντλώντας έμπνευση από το μοναδικό terroir του Jalisco, με την μπλε αγαύη και το ελληνικό έδαφος με τα αμέτρητα εξαιρετικά προϊόντα. «Ονόμασα το cocktail Πικρή Γη, γιατί πιστεύω ότι αν γη είχε γεύση, τότε αυτή στον αιώνα μας από τον τρόπο που της φερόμαστε θα ήταν πικρή. Η γη όμως συνεχίζει να μας δίνει υπέροχα δώρα, όπως είναι η μπλε αγαύη και τα ελληνικά προϊόντα», μας είπε ο Θάνος. Στο «Tierra Amarga», λοιπόν, συνδύασε την «Altos», με ένα εξαιρετικό σιρόπι μπίρας με μέλι κουμαριάς, κρόκο Κοζάνης και βιολογικά λεμόνια Πελοποννήσου. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Ένα μιξ με έντονα γήινα αρώματα και αρμονικό πλούσιο στόμα, που άφηνε μεγάλη και πολύ καλή επίγευση.

Tierra Amarga
Υλικά
50ml Olmeca Altos Plata
20 ml σιρόπι μπίρας IPA, με μέλι και κρόκο
15ml ψημένος χυμός λεμονιού με αλάτι

Εκτέλεση: όλα τα υλικά τοποθετούνται στο σέικερ και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι coupe με γαρνιτούρα λεμονοθύμαρο.

Για το σιρόπι Βράζουμε μια μπίρα ΙPA. Μόλις βράσει στα 500ml μπίρας προσθέτουμε 100 γρ. μέλι κουμαριάς, 150 γρ. ζάχαρη rapadura και τέσσερις τριχούλες κρόκου και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διαλυθούν.

Για το ψημένο λεμόνι Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια τα στύβουμε.