ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Γράδα Blue», η θαλασσινή κουζίνα της Χαλκιδικής σε mood Σεπτέμβρη

Από -
«Γράδα Blue», η θαλασσινή κουζίνα της Χαλκιδικής σε mood Σεπτέμβρη - Χρυσοί Σκούφοι

Στη λευκή παραλία της Νικήτης, τα ασπρογάλαζα τραπέζια του «Γράδα Blue» κρατούν ακόμα κάτι από καλοκαίρι, στο γλυκό φως του Σεπτέμβρη. Ο Απόστολος Ρήγας είναι χρόνια τώρα γνωστός για τη γνώση και την αγάπη του στη θαλασσινή ύλη που έχει τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο να αναδεικνύει. Ο αβανταδόρικος χώρος του πάνω στη θάλασσα αποτελεί ιδανικό σκηνικό για ένα θαλασσινό τραπέζι. Η ψαριά της ημέρας, τα άγρια όστρακα, ο ολόφρεσκος αχινός από τον Τορωναίο κόλπο είναι must στα Γράδα της Χαλκιδικής.

Ας μιλήσουμε για κάτι απλό, σαν τον μαρινάτο γαύρο, που παρουσιάζεται εδώ ξεχωριστά: ολοζώντανο και κρουστό, το ελαφρά μαριναρισμένο ψαράκι συνοδεύεται από ωμό κολοκυθάκι, καρέ ντομάτας, αβοκάντο και μια διακριτική σως με τζίντζερ, που όχι μόνο δεν βάζει σε δεύτερη μοίρα τον πρωταγωνιστή αλλά τον αναδεικνύει σε πιάτο ενδεικτικό της κουζίνας του Απόστολου Ρήγα. Το μαριναρισμένο μπαρμπούνι του είναι φέτος ένα θαύμα όψης και γεύσης: οι χυμοί εσπεριδοειδών δένουν όμορφα με τη γλυκιά, φίνα σάρκα του ψαριού, το φινόκιο δίνει ένταση, το ελαιόλαδο ανεβάζει τα… γράδα.

Η κουζίνα ψήνει μαστόρικα, κάνοντας μια ψητή σουπιά να βγαίνει μαλακιά, με στακάτη σάρκα και γοητευτικές νότες κάρβουνου, ενώ η συνοδεία της με βινεγκρέτ από το μελάνι της, μια μεστή κρέμα φέτας και ψητά ντοματίνια κάνει το πιάτο γευστική εμπειρία. Τα «άγρια» μύδια, αχνισμένα με κρασί, σκόρδο, πιπεριά, σαφράν και βούτυρο σε μια δεμένη σάλτσα είναι πάλι ένα πιάτο που εκφράζει τον σεβασμό στην πρώτη ύλη. Τόσο, όσο κι ένα απλό μουσμούλι, ψημένο άψογα στο κάρβουνο.

Το άψογο τηγάνισμα των ολόφρεσκων μπαρμπουνιών -ροζ κόκκαλο- είναι η αλάνθαστη απόδειξη της δεξιοτεχνίας μιας θαλασσινής κουζίνας κι εδώ ήρθαν στο τραπέζι άψογα και λαχταριστά.

Στα επιδόρπια ξεχωρίζει το γεμάτο άρωμα και γεύση γαλακτομπούρεκο με κρέμα μασκαρπόνε, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς και σιρόπι τριαντάφυλλο, που σερβίρεται με παγωτό.

Το μενού είναι αρκετά πλούσιο, κινούμενο στο στυλ «Γράδα Blue»: φρέσκια πρώτη ύλη, άψογα διαχειριμένη και παρουσιασμένη απλά ή με πολύ έξυπνα ταιριάσματα λαχανικών και μυρωδικών, ενώ και η λίστα κρασιών ξεχωρίζει για τις επιλογές της.

«Γράδα Blue» | Παραλία Νικήτης | 693 219 7065