ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

S.Pellegrino Young Chef 2016, o Αμερικανός Mitch Lienhard

Από -
O φετινός νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού Mitch Lienhard - Χρυσοί Σκούφοι
O φετινός νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού Mitch Lienhard

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πηγαίνει φέτος ο τίτλος του νικητή του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef. Ο Mitch Lienhard, chef de cuisine του 3άστερου «Manresa» του David Kinch's στην Καλιφόρνια, βρέθηκε, κατά τα λεγόμενα των κριτών, σε απόσταση βαθμολογικής αναπνοής από τον Ισπανό David Andres Morera του βαρκελωνέζικου «AbaC». Επικράτησε όμως, εντέλει, χάρη σε μια... αυτοβιογραφική ψητή πάπια με πορτοκάλι, yam (βολβός που μοιάζει γλυκοπατάτα) και μπαχαρικά˙ έβαλε στο πιάτο τις μυρωδιές των καμένων φύλλων και του σφενδάμου της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Μίσιγκαν, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως την «περίληψη των μαγειρικών του εμπειριών μέχρι τώρα, μια αντανάκλαση του ίδιου του του εαυτού». Την τρίτη θέση απέσπασε ο sous-chef στο 3άστερο «Epicure» του ξενοδοχείου «Bristol» Shintaro Awa εκπροσωπώντας τη Γαλλία.

Η... αυτοβιογραφική ψητή πάπια που κέρδισε τους επτά κριτές
Η... αυτοβιογραφική ψητή πάπια που κέρδισε τους επτά κριτές

Στην δεύτερη διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού, που στόχο έχει να αναδείξει νεαρά ταλέντα από όλο τον κόσμο, τεστάροντάς τους σε πολλαπλά επίπεδα (συστατικά, δεξιότητες, γνώση, παρουσίαση, νοηματοδότηση), έκαναν πρεμιέρα δύο ακόμη βραβεία. Καλύτερος ισορροπιστής μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού αναδείχθηκε ο Ιταλός Alessandro Salvatore Raspisarda, ο οποίος και κέρδισε το «Acqua Panna Contemporary Tradition Award», ενώ όσον αφορά το πιάτο με το πιο εμπνευσμένο μήνυμα, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινό, τα πρωτεία πήραν ο Daniel Nates, και το «Quiltamal» του, ένα πιάτο με τα γηγενή αρώματα του Μεξικό, πριν φτάσουν εκεί οι Ισπανοί κονκισταδόρες και αλλάξουν τις γευστικές ισορροπίες.

Τη γεύση της επιστροφής απέδωσε το Νόστιμον Ήμαρ του Νίκου Μπίλλη
Τη γεύση της επιστροφής απέδωσε το Νόστιμον Ήμαρ του Νίκου Μπίλλη

Και μια που μιλάμε περί μηνύματος, ο δικός μας Νίκος Μπίλλης (head chef στο «Botrini's» που έχει Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin) και το «Νόστιμον ήμαρ» του, ένα πιάτο-περιπλάνηση στους ελληνικούς, στεριανούς και νησιώτικους τόπους, χτισμένο πάνω στη γεύση και το συναίσθημα της νοσταλγίας και της επιστροφής. Το σπινιάλο και το τσιγαρέλι του κάρφωσαν το γαστρονομικό σημαιάκι τους στον χάρτη του διαγωνισμού κι έφεραν για δεύτερη χρονιά (θυμίζω και την προηγούμενη πρόκριση του Αλέξανδρου Τσιοτίνη) την ελληνική γαστρονομία στο τελικό στάδιο της μαγειρικής αναμέτρησης στο Μιλάνο, έχοντας νωρίτερα κερδίσει την πρώτη θέση ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γιώργος Κατάρας (σεφ στο λονδρέζικο εστιατόριο «Fera» στο «Claridge's», με αστέρι κι αυτό) ήταν η δεύτερη ελληνική παρουσία ανάμεσα στους 20 φιναλίστ, με το φιλικό προς το περιβάλλον μήνυμα του zero wastage (δεν πετάμε τίποτα). Μακάρι του χρόνου να συνεχιστεί το σερί της ελληνικής παρουσίας. Όπως και να 'χει πάντως, το να βλέπεις νεαρούς ανθρώπους να δημιουργούν το δικό τους χώρο μέσα στο χώρο, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.